Gyvi Velykų simboliai neturi kentėti prekybos centrų narvuose

Artėjant šv. Velykoms prekybininkai vis dažniau bando pritraukti pirkėjų ir lankytojų dėmesį viešose erdvėse laikydami gyvus Velykų simbolius – viščiukus, triušiukus ar kitus gyvūnus.

Aplinkos ministerijos ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai įspėja, kad masiškai žmonių lankomos vietos nėra pačios tinkamiausios gyvūnams laikyti. Švenčių laikotarpiu viešoje vietoje apgyvendinti gyvūnai patiria stresą dėl triukšmo ir prekybos centrų lankytojų dėmesio.
„Gyvūnai neturi tapti rinkodaros priemonėmis. Velykos neturi būti asocijuojamos su ankštuose narvuose kenčiančiais ar kitais būdais išnaudojamais gyvūnais. Kviečiu visus verslininkus elgtis atsakingai ir gerbti kiekvieną gyvybės formą”, – sakė aplinkos viceministras Martynas Norbutas.
Norint eksponuoti gyvūnus viešose vietose, būtina gauti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos leidimą, kurį išduodami, inspektoriai patikrina, ar renginyje dalyvaujantys gyvūnai sveiki, jei reikia, registruoti ir suženklinti, ar renginiui parinkta tinkama ir saugi vieta. Leidimai gyvūnams dalyvauti renginyje gali būti neišduoti, jeigu renginys planuojamas netinkamai, neužtikrinant gyvūnų gerovės ir sveikatos reikalavimų, arba jei yra didelė rizika plisti gyvūnų užkrečiamosioms ligoms.
Gyvūnus privaloma laikyti taip, kad parduotuvių ar viešųjų erdvių lankytojai neturėtų galimybės rankomis liesti čia eksponuojamų gyvūnų. Jiems reikia palikti pakankamai vietos judėti. Patalpa turi būti gerai vėdinama, netrūkti maisto ir vandens. Svarbu, kad gyvūnams būtų sudarytos sąlygos pasislėpti, jeigu jie nori išvengti kontakto su žmonėmis.
Specialistai ragina grožėtis gyvūnais iš toli, nebelsti į stiklą, netriukšmauti, nesistengti jų paliesti ir pan. Tokių renginių organizatoriai privalo užtikrinti, kad gyvūnai bus laikomi tinkamai, o renginio vieta bus nuolat prižiūrima atsakingo asmens, užtikrinančio ne tik tinkamą gyvūnų priežiūrą, bet ir apsaugą.

Aplinkos ministerijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas