Medicinos pagalbos priemones gali išrašyti slaugytojai

Nors pagal sveikatos apsaugos ministro patvirtintą tvarką bendrosios praktikos, bendruomenės slaugytojams ir slaugytojams diabetologams jau kurį laiką suteikta teisė, gydytojui paskyrus, išrašyti pacientams daugumą medicinos pagalbos priemonių (MPP), įtrauktų į Kompensuojamųjų medicinos pagalbos priemonių sąrašą, Panevėžio teritorinės ligonių kasos (TLK) veiklos zonos gydymo įstaigose šia teise kol kas beveik nesinaudojama. Panevėžio ir Utenos apskričių įstaigos, vertinant pasinaudojimą suteikta teise, yra paskiausioje vietoje.

Pernai tik viena Kupiškio pirminės sveikatos priežiūros centro slaugytoja yra išrašiusi 9 receptus MPP, o šiais metais tokių receptų iš viso neišrašyta. Vilniaus TLK veiklos zonoje šis procesas jau įsibėgėjęs (išrašyta daugiau kaip 1,5 tūkst. receptų), kitų teritorinių ligonių kasų veiklos zonos gydymo įstaigose – taip pat juda į priekį: Šiaulių TLK zonos slaugytojai yra išrašę apie 300, Klaipėdos TLK – daugiau kaip 200, Kauno TLK – apie 100 receptų. Teisę pagal nustatytą kompetenciją išrašyti receptus turi sveikatos priežiūros specialistai, dirbantys gydymo įstaigose, pasirašiusiose sutartis su ligonių kasa.
Panevėžyje vykusioje konferencijoje „Vidaus ligų gydymo naujovės” Panevėžio TLK atstovai buvo pakviesti skaityti pranešimą „Kada medicinos pagalbos priemonių receptus gali išrašyti slaugytojai?” Joje dalyvavęs Kontrolės skyriaus vyriausiasis specialistas Zenonas Paulavičius pastebi, kad šios teisės slaugytojams suteikimas turėtų šiek tiek sumažinti darbo krūvį gydytojams, tačiau naujovė kažkodėl neįsivažiuoja. Kitaip tariant, sveikatos apsaugos ministro įsakymu gydymo įstaigoms suteiktas instrumentas, bet juo Panevėžio ir Utenos apskričių gydymo įstaigose nesinaudojama. Priežastį galėtų įvardyti patys medikai.
Pagal patvirtintą naujausią tvarką, slaugytojai gali išrašyti tvarsčius, hidrogelį, šlapimo ir išmatų rinktuvus, sauskelnes, įklotus, vienkartines paklodes, vienkartinius insulino švirkštus su adatomis, insulino pompas, naudojamas ambulatoriškai gydyti nuolatine poodine insulino injekcija ir jų keičiamųjų dalių komplektus, diagnostines juosteles gliukozei nustatyti ar kraujo krešėjimo sistemos būklei įvertinti, vienkartinius išsiurbimo kateterius, basonus ir kt. urologinės srities MPP.
Tokius receptus išrašančio sveikatos priežiūros specialisto duomenys privalo būti suvesti į informacinę ligonių kasų sistemą, išrašantieji turi arba naudoti ligonių kasos išduodamus sveikatos specialisto tapatybę patvirtinančius lipdukus, klijuojamus ant receptų, arba išrašyti MPP paprasčiau (be lipduko) – naudojant elektroninį receptą.
Dažniausi receptų MPP išrašymo atvejai galėtų būti slaugytojams lankantis pas ligonį namuose.

Panevėžio TLK inf.

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas