Prasideda akcija „Tvora”: pakrantės turi priklausyti visiems

Visą balandį aplinkosaugininkai tikrins, ar šalies vandens telkinių pakrantės prieinamos žmonėms. Jas neteisėtai užtvėrę žemės savininkai raginami nelaukti aplinkosaugininkų vizito ir tvėrimus pašalinti geranoriškai.

Balandžio 13 dieną organizuojamas reidas, kurio metu per penkis šimtus aplinkosaugininkų visoje Lietuvoje sausuma ir vandeniu tikrins vandens telkinių pakrantes. Reide dalyvaus visų regionų aplinkos apsaugos departamentų, Valstybinės aplinkos apsaugos tarnybos, miškų urėdijų ir Valstybinės miškų tarnybos pareigūnai.
Šio reido metu pareigūnai taip pat tikrins, kaip laikomasi žvejybos taisyklių, ar tinkamai tvarkomos atliekos ir nuotėkos. Ypatingą dėmesį pareigūnai skirs ir miškų tvėrimams, bus tikrinama, ar jie yra teisėti. Už neteisėtą miškų žemės naudojimą gyventojams gali grėsti iki 145 eurų baudos.
„Artėjant šiltajam metų sezonui sustipriname visus metus vykstančią pakrančių kontrolę. Patirtis rodo, kad daugelį tvorų jų šeimininkai pašalina geranoriškai – nereikia privalomųjų nurodymų, netenka ir žalos skaičiuoti. Tikimės, kad tvėrimų nepašalinę žmonės tai padarys šiemet ir turėsime dar daugiau visiems prieinamų ir praeinamų pakrančių”, – sakė aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas.
Pernykštės akcijos „Tvora” metu patikrinta daugiau kaip 400 vandens telkinių ir apie 1 000 žemės valdų. Akcijos metu iš vandens telkinių pakrančių valdų šeimininkai pašalino 250 tvorų. Nelegaliems tvėrėjams skirta daugiau kaip 5 500 eurų baudų, surašyta apie 170 privalomųjų nurodymų pašalinti neteisėtus tvėrimus.
Pernai sugriežtinus savavališkų pakrančių užtvėrimų kontrolę, pažeidėjai baudžiami už savavališką pakrančių užtvėrimą pažeidžiant vandens telkinių pakrančių ekologines funkcijas, vandens telkinių pakrančių gamtinį kraštovaizdį ir jo estetines vertybes, apsunkinus gyvūnų migraciją ir padarius kitą žalą aplinkai.
Nustatę žalos atvejus aplinkos apsaugos pareigūnai surašo privalomuosius nurodymus, įpareigojančius asmenis pašalinti žalos aplinkai padarinius.
Už tvoras, ribojančias priėjimą prie vandens telkinio, gyventojams gresia iki 289 eurų administracinės baudos. Jei privalomieji nurodymai nevykdomi, už kiekvieną tvoros tiesinį metrą pažeidėjui skaičiuojama 145 Eur dydžio žala aplinkai. Už kiekvieną mėnesį, kol nepašalinami žalos aplinkai padariniai, žalos dydis didinamas po 145 Eur už 1 tiesinį tvoros metrą.
Apie tvėrimus taip pat galima pranešti bendruoju pagalbos telefonu 112 nurodant konkrečius duomenis: miestą ar gyvenvietę, vandens telkinio ar miško pavadinimą, kuo tikslesnę vietą, tvoros atstumą nuo vandens ir savo telefono numerį, kad prireikus pareigūnai galėtų pasitikslinti pranešimą ir informuoti skambinusį žmogų apie patikrinimo rezultatus.

Aplinkos ministerijos inf.

http://tvorutiekimas.lt/

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas