Lietuvos paštas – apie euro įvedimą

Artėjant euro įvedimui, vis daugiau klausimų sulaukia Lietuvos pašto darbuotojai. Gyventojai domisi, kur bus galima išsikeisti litus į eurus, ar galios pašto ženklai su litų nominalais, kaip dirbs paštai ir pan. Į visus šiuos klausimus atsako Lietuvos pašto Pašto tinklo tarnybos direktorė Inga Dundulienė.

Kuriuose paštuose bus galima išsikeisti litus į eurus?
Litai į eurus nuo 2015 m. sausio 2 d. bus keičiami ne visuose, bet 330-yje paštų. Valiuta bus keičiama nemokamai 60 kalendorinių dienų, t. y. iki kitų metų kovo 1 dienos.
Pasitikrinti paštų, kuriuose bus keičiami litai į eurus, sąrašą ir valiutos keitimo laiką galima Lietuvos pašto internetinėje svetainėje www.lietuvospaštas.lt arba paskambinus informacijos telefonu 8 700 55400.

Ar galios pašto ženklai su litų nominalais?
Pašto ženklai, kurių nominalioji vertė nurodyta litais, galios iki 2016-ųjų gruodžio 31 d. Tokia pat tvarka galios ir nurodant nominaliąją vertę ant tipografiniu būdu atspausdintų vokų ir atvirlaiškių pašto ženklų atvaizdų. Nominalioji vertė bus perskaičiuojama eurais taikant patvirtintą litų perskaičiavimo į eurus kursą: 3,45280 lito už 1 eurą.
Nuo šių metų liepos mėnesio Lietuvos paštas pašto ženklus leidžia dvigubu nominalu – litais ir eurais. Tokie pašto ženklai galios neribotą laiką. Nuo kitų metų pašto ženklai bus leidžiami tik vienu nominalu – eurais.

Ar saugu paštuose keisti valiutą?
Užtikriname, kad Lietuvos paštas imasi visų priemonių, kad valiutos keitimas vyktų sklandžiai. Paštuose, kuriuose bus keičiama valiuta, nepertraukiamai budės policijos pareigūnai. Jie lydės ir į paštus bei iš jų vežamus pinigus, šitaip užtikrindami šios operacijos saugumą. Pinigus veš mobiliosios komandos su policijos palyda.
Kad būtų kuo mažiau galimybių neteisėtai pasisavinti pinigus, valiutos transportavimui ir keitimui bus skirti specialūs saugūs lagaminai. Lagaminuose įrengta speciali saugos sistema, kuri, mėginant lagaminą išlaužti ar kitais neleistinais būdais pasisavinti pinigus, specialiais dažais sulieja visą lagamino turinį. Taip sulieti pinigai nebegali būti realizuoti apyvartoje.
Taip pat nuolat primename gyventojams saugotis sukčių namuose. Nei Lietuvos pašto, nei bankų ar kitų įstaigų darbuotojai pinigų nekeis namuose. Litus į eurus bus galima išsikeisti tik Lietuvos banko skyriuose, komerciniuose bankuose, 330-yje paštų ir dalyje kreditų unijų.

Kaip dirbs paštai šventiniu laikotarpiu?
Siekdamas užtikrinti kokybišką paslaugų teikimą šventiniu laikotarpiu, Lietuvos paštas pailgino paštų darbo laiką. Gruodžio 27–28 ir sausio 2–4 dienomis paštai papildomai dirbs šeštadieniais ir sekmadieniais, o sausio mėnesį didieji paštai dirbs ilgiau, nei įprasta.
Kviečiame gyventojus ir įmones neatidėlioti suplanuotų apsilankymų paštuose paskutinėms gruodžio dienoms, nes siekiant sėkmingai pasiruošti euro įvedimui Lietuvoje ir valiutos keitimui paskutinėmis metų dienomis keisis paštų darbo laikas. Gruodžio 29 d. paštai dirbs trumpiau, o gruodžio 30–sausio 1 dienomis visi paštai nedirbs. Nors gruodžio 30 dieną paštai nedirbs, tačiau iš siunčiamųjų laiškų dėžučių laiškai bus surenkami, o laiškininkai pristatys prenumeratą ir siuntas.
Daugiau informacijos internetinėje svetainėje www.lietuvospaštas.lt arba telefonu 8 700 55 400.
Akcinė bendrovė Lietuvos paštas – tankiausią pašto paslaugų teikimo vietų tinklą turinti bendrovė šalyje. Lietuvos paštas teikia pašto, logistikos ir finansinio tarpininkavimo paslaugas.

AB „Lietuvos paštas“ inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas