Sugrįžta Metų renovacijos projekto rinkimai

Kaip ir ankstesniais metais, taip ir šįmet vėl vyks Metų renovacijos projekto rinkimai – visi šalies gyventojai yra skatinami įvertinti, o norintys – ir pasiūlyti, sėkmingiausiai atnaujintus daugiabučius. Renovuotus daugiabučius rekomenduojama vertinti ne tik pagal išorę, bet ir suteikiamą naudą gyventojams. Tie, kurie neras savo favorito tarp pasiūlyti kandidatų, gali teikti savo pasiūlymus. Svarbiausias kriterijus tam – daugiabučio atnaujinimo darbai turi būti baigti ne anksčiau nei 2018 m.

Rinkimus tradiciškai organizuoja Būsto energijos taupymo agentūra (BETA), kuri administruoja Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą. Šių metų laimėtojus išrinks visuomenė – iš viso jų vertinimui bus pateikta net 18 projektų.

„Geriausio renovacijos projekto rinkimų metu siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į senų, energetiškai neefektyvių daugiabučių modernizavimo svarbą. Jų metu demonstruojame, kad renovacija aktuali tiek didmiesčiuose, tiek mažesniuose miestuose, ir kviečiame įvertinti, kaip skirtingos priemonės pritaikomos skirtingų daugiabučių gyventojų poreikiams. Džiugu, kad nuobodūs sovietiniai daugiabučiai įgauna individualumo ar net tampa inovatyvūs”, – pasakojo BETA direktorius V. Serbenta.

Kviečia vertinti plačiau

BETA visuomenę skatina aktyviai balsuoti ir susipažinti su kiekvienu projektu ir patyrinėti, kokią naudą gavo daugiabučio gyventojai po modernizavimo darbų.
„Kviečiame vertinti ne tik pagal daugiabučio išvaizdą, bet ir pagal tokius kriterijus kaip energetinis efektyvumas, atsinaujinantys energijos šaltiniai, indėlis į aplinkosaugą, bendruomeniškumas, projekto indėlis į platesnį gyvenamosios aplinkos atnaujinimą”, – vardijo V. Serbenta.

Valstybei svarbus procesas

Anot pašnekovo, daugiabučių atnaujinimas yra visai valstybei svarbus procesas: „Nors įprastai apie daugiabučio renovaciją galvojame per gražaus namo ar mažesnės šildymo sąskaitos prizmę, renovacija yra kur kas daugiau: šis procesas prisideda prie gyventojų gerovės kūrimo, ekonomikos konkurencingumo stiprinimo bei šalies klimato kaitos mažinimo įsipareigojimų vykdymo.”
2019 m. Lietuvoje buvo atnaujinta daugiau kaip 300 daugiabučių. Šiuo metu šalyje vyksta dar daugiau nei 400 namų atnaujinimo darbai, o nuo 2013 m., kai į renovacijos procesus įsitraukė savivaldybės, buvo atnaujinta daugiau nei 2 400 daugiabučių.

Tikimasi įsitraukimo

Nors BETA parengė preliminarų geriausių projektų sąrašą, visi gyventojai yra kviečiami teikti savo pasiūlymus: „Iš patirties žinome, kad sėkmingai atnaujintų daugiabučių istorijos dažnai pasilieka tik tarp gyventojų, todėl prašome pasidalyti jomis ir su mumis – įtrauksime juos į pretendentų sąrašą bei apie kokybiškai modernizuotą daugiabutį papasakosime visai Lietuvai.”
Pretendentai į Metų renovacijos projektą visuomenei bus pristatomi nuo vasario 24 d. BETA „Facebook” puslapyje ir naujienų portale, kuriame taip pat vyks atviras balsavimas. Rinkti metų projektą bus galima iš pirminio BETA atrinkto kandidatų sąrašo, tačiau gyventojai taip pat kviečiami teikti ir papildomus projektus.
Balsavimo metu bus atrinkti trys daugiausia skaitytojų balsų surinkę projektai. Jie bus apdovanoti BETA renginio metu. Metų renovacijos projekto rinkimams siūlomus daugiabučius namus su trumpu komentaru, kodėl jie yra verti būti įtraukti į geriausiųjų sąrašą, galima siųsti el. paštu info@betalt.lt arba žinute BETA „Facebook” puslapyje iki vasario 28 d. Rinkimų laimėtojai paaiškės balandžio pradžioje.

     

                                      Finansuojama iš Europos regioninės plėtros fondo

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas