Lietuvos muziejų kelias nusidrieks ir per Tauragnus

Liepos 3 dieną ant Gedimino pilies kalno Vilniuje prasidėjusios nacionalinės kultūrinės tapatybės formavimo ir puoselėjimo programos „Tėvynės ieškojimas“ projekto Lietuvos muziejų kelias 2020 m. maršrutas artėja prie finišo. Rugsėjo 2 dieną pradėjusi baigiamąją šių metų maršruto atkarpą Aukštaitijoje, programa kviečia į paskutinius šių metų renginius regiono muziejuose.

Renginius pakoregavo


Šių metų programos „Tėvynės ieškojimas“ projektas Lietuvos muziejų kelias „Lietuvos kraštovaizdžiai: kalnų ir kalvų kultūriniai reginiai“ artėja prie pabaigos ir savo ištikimus lankytojus kviečia į Antano Baranausko apdainuotą aukštąją Lietuvą.
Utenos kraštotyros ir Rokiškio krašto muziejų bei Anykščių menų centro Angelų muziejaus darbuotojai negailėdami laiko, žinių ir pastangų užtikrinti lankytojų saugumą, parengė įdomias, turiningas ir kūrybiškas programas.

Tiesa, korekcijas šių metų „Lietuvos muziejų kelio“ projekto pradžiai lėmusi Covid-19 pandemija, neaplenkė ir jo pabaigos. Tradiciškai turėjusi prasidėti gegužės 18-ą – Tarptautinę muziejų dieną, „Tėvynės ieškojimo“ programa startavo liepos 3 d., o rugsėjo 12 dieną renginys „Susitikimai ant Kulionių kalvų“, kuriam ruošėsi Molėtų krašto ir Lietuvos etnokosmologijos muziejai, neįvyks Molėtų rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų komisijai 2020 m. rugsėjo 4 d. priėmus sprendimą B45-8 dėl renginių uždarose ir atvirose erdvėse draudimo savivaldybės teritorijoje nuo rugsėjo 7 iki 20 d..

Ant piliakalnio – apie Taurapilio ir Tauragno paslaptis

Nuo kalvų ir piliakalnių apsižvalgyti, pasigrožėti rudenėjančia gamta, Aukštaitijos muziejininkai kviečia su daina bei kitomis akis ir net gomurį pamaloninančiomis staigmenomis.
Štai rugsėjo 16 dienos Utenos kraštotyros muziejus kviečia kopti ant prie Tauragno ežero esančio Taurapilio piliakalnio. Renginyje „Taurapilis: nuo lietuvių genties iki valstybės“ lankytojų lauks dr. Vykinto Vaitkevičiaus įžvalgos apie Taurapilio ir Tauragno paslaptis. Paskaitoje lankytojai ne tik išgirs piliakalnio legendas ir paslaptis, bet kartu ieškos atsakymo, kodėl šios vietos svarba mūsų istorijoje dar iki galo neįvertinta, nors mūsų protėviai nuo seniausių laikų iki valstybės susikūrimo būtent Taurapilį rinkosi kaip saugią vietą gyventi. Po paskaitos visi kartu trauks į žygį, po jo – arbata ir tautinio kulinarinio paveldo meduoliai bei diskusijos prie laužo.

Renginiai pasklis po visą apskritį


„Laužų ir dainų sąšauka ant Liaudiškių piliakalnio su kaimynais latviais“ – Zarasų krašto muziejaus sumanymas. Rugsėjo 21 d. Lietuvos muziejų kelio entuziastai kviečiami susitikti ant Liaudiškių piliakalnio Zarasų rajone, kur kartu su folkloro ansambliu ,,Seluona“ (vad. Rima Vitaitė) surengs susitikimą-sąšauką su kaimynais latviais. Liaudiškių piliakalnis (dar vadinamas Laukesos), yra netoli Latvijos sienos. Jis itin lankomas turistų, kuriuos čia traukia išlikę Pirmojo pasaulinio karo įtvirtinimai, bei čia pat vaizdingo kraštovaizdžio teritorijoje (prie Balto ežero ir Laukesos upelio) esantis visuomenei atviras parkas ,,Balto ežero šilas“.
Rokiškio krašto muziejaus darbuotojai ketina savo piliakalnį prakalbinti netikėtai – vieno eksponato paroda. Rugsėjo 22 d. vakaronėje „Jei Moškėnų piliakalnis prabiltų…“ savąją istoriją piliakalnis pasakos jame rasto ietgalio vardu. Per jį muziejininkai atskleis piliakalnio istoriją, buvusių jo gyventojų kasdienybę. O kasdienybė buvo nenuobodi, tuo susirinkusieji galės įsitikinti patys. Piliakalnio papėdėje ir ant jo vyks edukaciniai užsiėmimai: papuošalų iš žalvario gamyba, juostų vijimas, šaudymas iš lanko ir kt.
Kelionę Aukštaitijoje ir visą šių metų kelionę šalies regionuose vainikuos projekto „Lietuvos muziejų kelias“ programos „Kalnų ir kalvų kultūriniai renginiai“ baigiamasis renginys Anykčiuose. Lietuvos muziejų kultūrinė sueiga vyks rugsėjo 25 d. prie Liudiškių piliakalnio, kur susirinkusių lauks parodos pristatymas Koplyčioje–Pasaulio anykštėnų kūrybos centre, bei Anykščių kalvų lankymas. Po ilgos ir turiningos kelionės Lietuvos muziejų keliu, gausybės renginių vykusių visose Lietuvoje, čia susirinks šalies muziejininkų bendruomenė. Susitiks pasidalinti ant kalnų ir kalvų patirtais įspūdžiais, atskleis, kaip sekėsi nuo Birutės kalno Palangoje žvelgti su Maironiu, nuo Juodojo kalno į Raigardo slėnį – Mikalojaus Konstantino Čiurlionio, nuo Aušrakalnio – Vinco Mykolaičio-Putino akimis. Aptars rezultatus, nubrėš Lietuvos muziejų kelio ateities gaires. Ir kartu nuo „Laimės žiburio“ kalvos pažvelgę su Jonu Biliūnu, sudainuos: „Kalnai ant kalnų, ė ant tų kalnų kalnai ir maži kalneliai“ (A. Baranauskas, „Dainu dainelę“, 1857 m.).

IŠSAMI RENGINIŲ AUKŠTAITIJOJE ANTROSIOS PUSĖS PROGRAMA

(rugsėjo 16–25 d.)

Rugsėjo 16 d. (trečiadienis)

12.00. Renginys „Taurapilis: nuo lietuvių genties iki valstybės“

Taurapilio piliakalnis ir Tauragno ežeras – grožis, legendos, paslaptys ir atradimai. Šios vietos svarba dar iki galo neįvertinta, bet mūsų protėviai nuo seniausių laikų iki valstybės susikūrimo būtent Taurapilį rinkosi kaip saugią vietą gyventi. Kodėl ši vieta taip traukė? Susirinkusieji išgirs dr. Vykinto Vaitkevičiaus pasakojimą apie Taurapilio ir Tauragno paslaptis. Susirinkusiųjų taip pat laukia žygis, paskaita, arbata ir tautinio kulinarinio paveldo meduoliai, diskusijos prie laužo.

Renginys nemokamas

Organizatorius: Utenos kraštotyros muziejus, Utenio a. 3, Utena, tel. (8 389) 61 637

Susitikime ant Taurapilio piliakalnio, Taurapilio k., Tauragnų sen., Utenos r. Koordinatės 55° 26′ 53″ š. pl., 25° 52′ 10″ r. ilg.

Rugsėjo 21 d. (pirmadienis)

18.00. Laužų ir dainų ant Liaudiškių piliakalnio sąšauka su kaimynais latviais

Liaudiškių piliakalnis (dar vadinamas Laukesos), esantis netoli Latvijos sienos, itin lankomas turistų, čia išlikę Pirmojo pasaulinio karo įtvirtinimai, netoli, vaizdingame kraštovaizdyje prie Balto ežero ir Laukesos upelio, yra parkas ,,Balto ežero šilas“. Zarasų krašto muziejus kartu su Zarasų folkloro ansambliu ,,Seluona“ (vad. Rima Vitaitė) ant piliakalnio surengs susitikimą-sąšauką su kaimynais latviais. Norintieji dalyvauti turės galimybę prie piliakalnio atvažiuoti užsakytu autobusu.

Renginys nemokamas

Organizatorius: Zarasų krašto muziejus, Dominyko Bukonto g. 20, Zarasai, tel. (8 385) 52 456

Susitikime ant Liaudiškių piliakalnio, Zarasų sen., Zarasų r. Koordinatės 55°45′40.8″ š. pl. 26°16′37.8″ r. ilg.

Rugsėjo 22 d. (antradienis)

18.00. Vakaronė „Jei Moškėnų piliakalnis prabiltų…“

Vieno eksponato parodoje bus pristatomas Moškėnų piliakalnyje rastas ietigalis – per jį muziejininkai atskleis buvusių piliakalnio gyventojų kasdienybę. Piliakalnio papėdėje ir ant jo vyks edukacinės veiklos: papuošalų iš žalvario gamyba, juostų vijimas, šaudymas iš lanko ir kt.

Renginys nemokamas

Organizatorius: Rokiškio krašto muziejus, Tyzenhauzų g. 5, Rokiškis, tel. (8 458) 52 835
Susitikime šalia ir ant Moškėnų piliakalnio, Piliakalnio g., Moškėnų k., Rokiškio r. Koordinatės 55°58′05.7″ š. pl. 25°26′20.4″ r. ilg.

Rugsėjo 25 d. (penktadienis)

12.00. Projekto „Lietuvos muziejų kelias“ programos „Kalnų ir kalvų kultūriniai renginiai“ baigiamasis renginys

Lietuvos muziejų kultūrinė sueiga prie Liudiškių piliakalnio, parodos pristatymas Anykščių koplyčioje-Pasaulio anykštėnų kūrybos centre, Anykščių kalvų lankymas.

Renginys nemokamas

Organizatoriai: Anykščių menų centras, Vilniaus g. 36, Anykščiai, tel. (8 381) 5 14 47;

Antano Baranausko ir Antano Vienuolio-Žukausko memorialinis muziejus, Antano Vienuolio g. 2, Anykščiai, tel. (8 381) 58 015

Susitikime prie Liudiškių piliakalnio, Liudiškių k., Anykščių r. Koordinatės 55°30′31.5″ š. pl. 25°8′0.6″ r. ilg.

Laikraščio „Utenos diena“ inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas