Kviečia Utenos regiono perkusijos ir džiazo festivalis UTENA JAZZ

Rugsėjo 24 d. 18 val. Utenos kultūros centre vyks finalinis IV-ojo Utenos regiono perkusijos ir džiazo festivalio renginys: scenoje išvysime „New European percusion trio“ arba „Naujasis Europos mušamųjų trio“, kurį sudaro Kresten Osgood (Danija), Christijan Lillinger (Vokietija), Arkadij Gotesman (Lietuva). Bendram tikslui apjungęs neįtikėtinai talentingus ir vienus ryškiausių šių dienų perkusijos asus – Christianą Lillingerį ir Kresteną Osgoodą – Arkadijus pasirengęs atversti naują perkusijos istorijos lapą.

Anot muzikos žurnalisto Vytauto Gailiaus, šie Lietuvą, Vokietiją ir Daniją reprezentuojantys būgnininkai seniai nebėra susaistyti jokiomis geografinėmis ribomis. Jų žinomumas jau seniai perkopė jų gimtinių sienas. Tai puikiai ne tik Europoje, bet ir pasaulyje žinomi muzikantai, kurių kiekvienas pasižymi unikalia muzikine estetika, skambesiu ir technika. Supainioti Arkadijų, Christianą ar Kresteną su kažkuo kitu bemaž neįmanoma. Tai per daug saviti kūrėjai.

C. Lillingeris neretai tituluojamas vienu savičiausių ir originaliausių Europos būgnininkų, kurio gabumus įrodo tiek jo soliniai pasirodymai ir įrašai, tiek bendri projektai su tokiomis asmenybėmis kaip Petteris Eldhas, Peteris Evansas, Elias Stemesederis, Kaja Draksler, Akira Sakata ir kt. Grojant šiam būgnininkui, mintyse nuolat sukasi tik vienas klausimas – ar jis tikrai iš šios planetos?

Nemažiau įspūdinga asmenybė – K. Osgoodas. Bene vienas paklausiausių būgnininkų Danijoje. Kalbama, kad per metus jis sugroja 300 koncertų! Jo muzika varijuoja nuo tradicinio džiazo iki improvizacijos ir pačių netikėčiausių eksperimentų. Per savo karjerą Krestenas yra bendradarbiavęs su tokiais muzikantais kaip Derekas Bailey, Peteris Brötzman, Oliveris Lake‘as, Johnas Tchicai, Marshallas Allenas, Brad Mehldau, Django Bates ir kt.

Na, o apie lietuviškąjį trijulės piliorių A. Gotesmaną galima būtų taipogi porinti labai ilgai. Tai vienas ryškiausių ir savičiausių Lietuvos džiazo ir improvizacinės muzikos scenos perkusininkų, apie kurį žinios aidi toli už mūsų šalies sienų. Šis muzikantas nesistengia įsprausti savęs į siaurą vieno žanro kostiumą. Tai – aktyvus, smalsus, eksperimentuoti nesibodintis menininkas, kurį į priekį veda naujų saviraiškos formų paieškos.

Christianas ir Krestenas yra lankęsi Lietuvoje su skirtingais kolektyvais, tačiau trio, kartu su Arkadijimu, jie niekada negrojo. Tai bus pirmas šių perkusijos meistrų pasirodymas trio pavidalu! Trijulė pristatys specialią programą. Joje susilies tiek spontaniška improvizacija, tiek iš anksto gerai apgalvoti kompoziciniai pasažai, o pats Arkadijus žada smalsiausias ausis nustebinti bosinėmis kanklėmis. „Šiukštu nepraleiskite galimybės tapti liudininkais to, kas bus įrašyta į Lietuvos muzikos istorijos metraščius“, – kviečia muzikos žurnalistas V. Gailius.

Festivalio idėjos autorė, projekto vadovė – Viktorija Kazlienė. Festivalio krikštatėvis ir projekto vadybininkas – vienas išradingiausių ir produktyviausių Lietuvos džiazo kūrėjų, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos docentas, kompozitorius, muzikantas-perkusininkas Arkadijus Gotesmanas.

Festivalio organizatorius – Utenos kultūros centras

Festivalis unikalus tuo, kad jo idėją inspiravo ypatinga šio regiono muziejinė vertybė – timpanas, išsaugotas kunigaikščių Giedraičių statytoje Videniškių bažnyčioje (Molėtų r.). Tikėtina, kad šis karo būgnas – timpanas, buvo naudojamas pagal paskirtį, t. y. dalyvavęs mūšiuose ir tai suteikia festivaliui ypatingą aurą. Tai senovinis karo būgnas, naudotas, kol patrankų dar nebuvo. Garsus būgnijimas būdavo vienintelis būdas atkreipti karių dėmesį. Po karų jis parvežtas kaip sėkmės relikvija ir prie bažnyčios ilgainiui virto į velykinį būgną.

Ši tradicija Aukštaitijoje yra patekusi į Nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvadą.

Išskirtinė timpano istorija nulėmė festivalio atsiradimą. Šis timpanas – tai karo būgnas, bažnytinė relikvija, muziejinis eksponatas ir muzikinis instrumentas. Kai Molėtų muziejininkai užsakė timpano restauravimą, žinomas restauratorius Rimvydas Derkintis pranešė, kad šis timpanas niekada nebebus muzikiniu instrumentu, nes kažkas jame kūreno ugnį, o žinomas perkusininkas Arkadijus Gotesmanas prieštaravo. Tas dialogas buvo ilgas, produktyvus ir neįtikėtinai įdomus, nes nulėmė festivalio atsiradimą. Kunigaikščių Giedraičių timpanas – tai vienintelis muziejinis eksponatas, kuris ne šiaip sau žinomas. Šis eksponatas turi savo festivalį.

„Perkusijos ir džiazo festivalio kelionė per Utenos regioną žadina šių vietovių džiazo istorijas, sukviečia šio žanro mėgėjus ir liudija, kad ir džiazas reikalingas, kad tai ne tik muzika, bet ir gyvenimo būdas“, – tvirtino projekto vadovė – Viktorija Kazlienė.

Festivalio rengėjų tikslas – dovanoti klausytojams nepatirtų jausmų, auginti ir populiarinti šį festivalį ir padaryti jį tradiciniu. „Mums festivalis – tai kultūros realizavimo, nesibaigiančio jos perkūrimo, atnaujinimo reiškinys. Turime didelę svajonę – užaugti iki Aukštaitijos perkusijos ir džiazo festivalio“, – įsitikinusi V. Kazlienė.

2024 m. festivalio programa

1. Gegužės 18 d., Anykščiuose – džiazo pianisto Dmitrijaus Golovanovo solo koncertas;

2. Birželio 2 d. Visagine – džiazo kvartetas „Broken Glass 4tet”: Pranas Kentra (gitara), Jievaras Jasinskis (trombonas), Simonas Kaupinis (tūba), Domantas Razmus (būgnai ir perkusija);

3. Birželio 15 d., Utenoje – Marius Šinkūnas „Vibrofono istorija“, Domantas Razmus: solinio disko pristatymas;

4. Birželio 21 d., Molėtų r. Alantoje – Nauja Arkadijaus Gotesmano projektinė programa „Muzika neegzistuojančiam baletui“;

5. Liepos 13 d., Molėtų r., Didžiokų k., – Veronika Povilionienė ir Petras Vyšniauskas;

6. Liepos 19 d. Ignalinoje – Andrius Balachovičius (akordeonas) ir Vytautas Labutis (saksofonai);

7. Rugsėjo 1 d., Utenoje – Festivalio reprezentacinis projektas „Born in 1959“. Atlikėjai: projekto idėjos autorius Arkadijus Gotesmanas (mušamieji) Karolis Šarkus (saksofonai, programos aranžuotė), Dmitrijus Golovanovas (fortepijonas), Eugenijus Kanevičus (kontrabosas), Jan Maksimovich (saksofonai), Dominykas Vyšniauskas (trimitas);

8. Rugsėjo 24 d., Utenoje – „New European percusion trio“ arba „Naujasis Europos mušamųjų trio“ Kresten Osgood (Danija), Christijan Lillinger (Vokietija), Arkadij Gotesman (Lietuva);

Nuotr. iš muzikantų asm. archyvo:

1. Kresten Osgood (Danija),

2. Christijan Lillinger (Vokietija),

3. Arkadij Gotesman (Lietuva).

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas