Kavos ruošimo procesas gali būti labai įdomus, kūrybingas ir pilnas naujų atradimų. Čia galite pasitelkti fantaziją, gardinti kavą įvairiais sirupais, eksperimentuoti su pieno ir kavos santykiu, išbandyti skirtingus kavos malimo ir gaminimo būdus. O tam, kad pirmieji eksperimentai netaptu prisvilusiu blynu, kviečiame susipažinti su trimis skirtingais kavos ruošimo būdais!
Tapkite tikrais kavos gurmanais!
Nors populiariausiu kavos ruošimo būdu iki šiol lieka maltų kavos pupelių užpylimas karštu vandeniu, pastebėta, kad vis daugiau lietuvių išbando ir kitas kavos ruošimo galimybes, suteikiančias karštam gėrimui naujų poskonių. Kavos gaminimo procese vis dažniau galima išvysti tokių prietaisų kaip moka kavavirė, French Press ar Chemex kavinukas. Kavos specialistai šiuos kavos gaminimo prietaisus vertina itin palankiai – kiekvienas jų suteikia kavai išskirtinį skonį. Tiesa, norint tinkamai paruošti kavą reikalingos ne tik žinios, bet ir tinkama įranga. Norint pasigaminti kavą naudojantis moka, Chemex ar French Press kavinuku, jums būtinai prireiks kavamalės. Pasak specialistų, tik šviežiai malta kava užtikrina kavos kokybę bei leidžia atsiskleisti tikriesiems kavos poskoniams. Be to, kiekvienam kavos ruošimo būdui yra reikalingos skirtingo rūpumo pupelės, tad kavamalė leis sumalti pupeles pagal individualius poreikius. Tad išsiaiškinkime, kaip teisingai paruošti kavą naudojantis moka kavavire, Chemex ir French Press kavinuku.
Kaip paruošti skanią kavą moka kavinuke?
Pirmiausia, norint paruošti skanią ir kokybišką kavą moka kavinuke jums reikės: tamsesnio skrudinimo pupelių, kavamalės, ką tik užvirusio vandens ir žinoma, moka kavinuko.
1 žingsnis: sumalkite kavą. Kavą būtinai malkite prieš pat ruošimą, taip kava bus aromatingesnė ir stipresnio skonio. Gaminant kavą moka kavinuke rekomenduojama pupeles malti pasirinkus vidutinį rupumą. Sumalus kavą, jos išvaizda turėtų priminti paplūdimio smėlį.
2 žingsnis: įdėkite maltą kavą į kavinuko filtrą. Tinkamai sumalus kavos pupeles, pasiimkite moka kavinuką ir atsukite jo apačią – būtent ten rasite kavinuko filtrą. Kavą suberkite į filtrą taip, kad jis būtų pilnas, tačiau jokiu būdu kavos nespauskite.
3 žingsnis: įpilkite vandens. Išėmus filtrą, kavinuko apačioje rasite tuščią talpą, ją pripildykite ką tik užvirusiu, karštu vandeniu.
4 žingsnis: pastatykite moką kavinuką ant viryklės. Pripildžius talpą karštu vandeniu, uždėkite kavos pripildytą filtrą ir užsukite viršutinę moka kavinuko dalį. Atsargiai: apatinė kavinuko dalis įkaitusi nuo karšto vandens. Tuomet pastatykite kavinuką ant viryklės, nustatykite vidutinę kaitrą ir stebėkite, kaip kavinukas prisipildo aromatingos ir skanios kavos. Išgirdus burbuliavimą, nuimkite kavinuką nuo viryklės, nuplaukite apatinę prietaiso dalį, kad ši nebūtų tokia karšta ir išpilstykite kavą į puodelius.
Štai ir viskas. Keturi paprasti žingsniai padės jums mėgautis kitaip paruošta, aromatinga kava tiesiog namuose.
Kaip paruošti kavą Chemex kavinuku?
Šiek tiek daugiau dėmesio reikalaujantis kavos gaminimo būdas Chemex kavinuku leis jums pasijusti tikrais kavos gurmanais. Ko jums reikės? Šviežiai skrudintų, šviesesnio skrudinimo pupelių, kavamalės, svarstyklių, ką tik užvirusio vandens, Chemex kavinuko, Chemex popierinių filtrų.
1 žingsnis: pasverkite kavą. Norint paruošti skanią kavą Chemex kavinuku, svarbi teisinga kavos ir vandens proporcija. Vienam kavos puodeliui paruošti rekomenduojama naudoti 15 g kavos ir 250 ml vandens.
2 žingsnis: sumalkite kavos pupeles. Kaip ir ruošiant kavą moka kavinuku, Chemex ruošimo būdui reikalingos vidutinio rupumo kavos pupelės. Tinkamai susmulkinti pupeles jums padės elektrinė arba rankinė kavamalė su rupumo lygio nustatymais.
3 žingsnis: paruoškite chemex kavinuką. Sumalus kavos pupeles, į Chemex kavinuką įstatykite popierinį filtrą. Tai padarius, nepamirškite filtro suvilgyti karštu vandeniu: taip pašalinsite galimą popieriaus poskonį kavoje.
4 žingsnis: įdėkite kavą. Išpilkite filtrui suvilgyti naudotą vandenį iš Chemex kavinuko ir suberkite kavą į sudrėkinto filtro vidurį. Su šaukšteliu padarykite mažą duobutę kavos viduryje ir sukamaisiais judesiais iš lėto pilkite dvigubai daugiau vandens nei dėjote kavos – taip sušlapinsite kavos pupeles ir paruošite jas tolimesniam žingsniui.
5 žingsnis: paskirstome vandenį po kavą. Paimkite Chemex kavinuką į rankas ir sukite jį sukamaisiais judesiais, kol vanduo tolygiai pasiskirstys po maltą kavą. Tuomet palikite kavinuką ant stalo 45 sekundėms.
6 žingsnis: lėtai išpilkite likusį vandenį. Praėjus beveik minutei, lėtais sukamaisiais judesiais supilkite likusį vandenį. Dar šiek tiek pasukinėkite kavinuką ir palaukite kol tirščiai virs tolygia mase.
7 žingsnis: nuimkite filtrą. Galiausiai, kai kava nebelaša į indą, išimkite filtrą, įpilkite paruoštą kavą į savo mėgstamą puodelį ir ragaukite!
Kaip paruošti kavą French Press kavinuku?
Kuo išskirtinė French Press kavinuke ruošiama kava? Kadangi viso proceso metu kava yra vandenyje, kavos pupelės išskiria ypatingai stiprų aromatą bei atskleidžia visus savo poskonius. Šiai kavai paruošti jums reikės: šviežiai skrudintų šviesesnio skrudinimo pupelių, svarstyklių, kavamalės, French Press kavinuko ir ką tik užvirusio vandens.
1 žingsnis: pasverkite kavą. 70 g kavos 1 litrui vandens – tinkamiausias pasirinkimas. Taip kava netaps per daug stipri ar karti.
2 žingsnis: sumalkite pupeles. Atminkite, šiam kavos ruošimo būdui tinkamiausia stambesnio rupumo kava, todėl pasirinkę tinkamą malimo lygį susmulkinkite pupeles kavamale.
3 žingsnis: suberkite ir užpilkite kavą vandeniu. Kavamalės pagalba rupiai susmulkinus kavos pupeles, jas suberkite į kavinuką ir lėtai užpilkite ką tik užvirusiu vandeniu.
4 žingsnis: uždėkite vandens sietelį. Supylus visą vandenį į kavinuką, uždėkite vandens sietelį ir jeigu mėgstate stipresnę bei kartesnę kavą, jo nenuleiskite ir palaukite kelias minutes. Tuo tarpu silpnesnės kavos mėgėjams rekomenduojama sietelį nuleisti iš karto supylus vandenį į indą. Nuleidus sietelį, supilkite paruoštą kavą į puodelį ir viskas – laikas mėgautis skania, aromatinga kava be tirščių!
Taigi, visi šie kavos gaminimo būdai leis jums pajusti dar neatrastus kavos skonius ir poskonius. Tiesa, kavos specialistai primena, sodraus skonio, kokybiška ir aromatinga kava galėsite mėgautis tik tuo atveju, jeigu ją ruošite iš kokybiškų, šviežiai maltų kavos pupelių.