Utena pamažu pasitinka kitokias Kalėdas

Antradienio rytą Aušros gatvėje netrūko veiksmo – ne vienas smalsuolis stebėjo, kaip kertama įspūdingo aukščio eglė. Tris dešimtmečius šalia kelio augęs medis šventiniu laikotarpiu puoš Utenos kultūros centro aikštę. Apie tai, kokios šiemet Utenos mieste bei rajone bus Kalėdos, papasakojo kultūros centro vadovas.

Medis ėmė kelti pavojų

Šiemet eglę Utenos miestui padovanojo Eglė Šambarienė. Moteris „Utenos dienai“ sakė, kad kartu gyvenančios jos mamos Nijolės Petronienės, kuriai šiuo metu 85-eri, sodinta žaliaskarė ėmė kelti pavojų, tad šeima priėmė sprendimą ją nukirsti. „Praėjusiais metais buvo labai didelė vėtra. Nuėjome į savivaldybės administraciją ir paprašėme leidimo eglę nukirsti, bet mums buvo pasiūlyta ją padovanoti“, – pasakojo E. Šambarienė. Uteniškė atskleidė, kad jos mamai labai gaila atsisveikinti su 30 metų šalia gimtų namų augusiu medžiu. „Mama, buvusi gėlininkė, atsimena, kaip sodino šią eglę. Maža eglė buvo labai graži, kitokia, vadindavome ją auksine…“ – kalbėjo moteris ir pridūrė, kad itin aukšta žaliaskarė sulaukdavo praeivių dėmesio, ypač pavasarį, kai, anot pašnekovės, atrodydavo gražiausiai.

Pasak UAB „Utenos komunalininkas“ energetiko Henriko Eidžiulio, pagrindinę miesto eglę planuojama puošti kitą savaitę.

Gyventojus lankys kalėdinis karavanas

Apribojimai dėl COVID-19 infekcijos gerokai koreguoja švenčių pobūdį. Akivaizdu, kad šiemet šventės bus kitokios. „Tačiau nereiškia, kad kovidas iš mūsų pavogs Kalėdas. Tegu Grinčas tą kovidą ir susirenka“, – šypsojosi Utenos kultūros centro direktorius Erikas Druskinas, kuris teigė, kad kultūrininkai mūsų rajone visomis išgalėmis stengsis sukurti kalėdinę nuotaiką ne tik mieste, bet ir miesteliuose.

Jis minėjo, kad per dvi savaites bus papuoštos ne tik miesto eglės – tradiciškai plačiašakės padabins ir mikrorajonus. „Eglės bus papuoštos Smėlio, Vyturių ir Aukštakalnio mikrorajonuose – tose pačiose vietose kaip ir pernai. Kadangi oficialaus įžiebimo nebus, kursime kalėdinę nuotaiką keliaudami po miestą ar miestelius. Numatytos kelios kalėdinės kelionės su įvairiais pasakų veikėjais, lėlėmis. Jie užsuks į gyventojų kiemus. Toks kalėdinis karavanas aplankys gyventojus iki Kalėdų, o Kalėdų Senelis lankysis tarpušvenčiu (galbūt ir iki Trijų karalių), dažniausiai vakarais, kai žmonės būna savo namuose. Kalėdinis karavanas su pasakų veikėjais keliaus per gatves, sveikinsis su vaikais, veiks kalėdinio pašto skyriai. Jei bus leista vykdyti įvairesnes veiklas, esame pasiruošę rodyti lauko kiną. Tačiau viskas priklausys nuo leidimo. Šiais metais oficialaus eglės įžiebimo nebus, bet prie pagrindinės miesto eglės lauks žinomų žmonių ir Kalėdų Senelio vaizdo sveikinimai. Tokie sveikinimai bus demonstruojami ir mikrorajonuose. Tai bus savotiška kalėdinė televizija, o prie kultūros centro ir socialiniuose tinkluose transliuosime įvairius šventinius siužetus, sveikinimus ar net pamokėles su kalėdiniais receptais ar patarimais, kaip pasigaminti žaisliukų“, – apie neįprastą pasirengimą šventėms kalbėjo E. Druskinas.

Jo teigimu, prie kultūros centro pastatytas kalėdinis simbolis – eglė – pačiomis vaiskiausiomis spalvomis sužibs gruodžio 5 dieną. Sveikinimą uteniškiai galės išvysti socialinėje erdvėje, mat bet kokie susibūrimai šiuo metu yra uždrausti. „Esame labai apriboti, bet pažadame sugalvoti nors minimalių gražių dalykų, kurie nudžiugins mūsų rajono žmones“, – akcentavo direktorius, kuris išreiškė norą, jog Utenos įmonės, įstaigos ar gyventojų namai, butai kuo daugiau pasipuoštų, kad kiekvienas pajustų šventinę nuotaiką, kurios šiandien labai trūksta.

Laikraščio „Utenos diena“ inf., D. Kazokaitės nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas