Jūratė Balinskienė: „Galime ne tik skųstis, bet ir pasidžiaugti“

Kiekviename mieste yra probleminių vietų, neišasfaltuotų gatvių, kiemų, nesutvarkytų viešosios paskirties pastatų. Žinoma, yra ir kitų aktualių klausimų, kurie įdomūs ne tik savivaldybių administracijų darbuotojams, bet ir gyventojams. Tokių yra ir Ignalinoje bei jos rajone. Apie visa tai kalbėjomės su Ignalinos rajono savivaldybės (toliau – Savivaldybė) administracijos direktore Jūrate Balinskiene.

Kokių skaudulių šiuo metu yra daugiausia Savivaldybėje?

Didžiausias skaudulys tas, kad kai skiriami pinigai – Europos regioninės plėtros fondo (toliau – Fondas) ar LR Susisiekimo ministerijos – tada stveriamasi už galvos, kad norima daug ką padaryti, bet nėra parengti projektai, neregistruoti statiniai, neatlikti gatvės matavimai.

Utenos apskrities regioninė plėtros taryba pinigus labai baisaus stovio Ligoninės gatvės tvarkymui skyrė bene 2017 metais. Tačiau tik tada buvo susigriebta, kad tokios gatvės mieste nėra. Buvo pradėta inventorizuoti, formuoti, suteikti gatvių pavadinimus, įregistruoti nekilnojamus objektus. Visa tai užsitęsė. Projekto įgyvendinimas užtruko dar ir dėl to, kad naujojo Ignalinos sveikatos centro vadovai nesugebėjo suderinti savo sklypo planų. Per tą laiką skirti pinigai „nuplaukė“. Gerai, kad šiais metais atsirado objektų, nuo kuriuose neįvykusių darbų likusius pinigus galėjome perkelti Ligoninės gatvės tvarkymui, todėl 110 tūkst. eurų skirta būtent tam. Jau greit bus pasirašyta sutartis su rangovu, iki šių metų pabaigos turi pasibaigti pirmasis darbų etapas. Taigi, greitu laiku ignaliniečiai išvys jau suremontuotą gatvę, nutiestus šaligatvius, įrengtas automobilių stovėjimo aikšteles.

Ar galima teigti, kad buvusi rajono valdžia kažko nepadarė, kad skirti Fondo pinigai nedingtų ir kad viskas įvyktų greičiau?

Taip, tai galima įvardinti kaip vieną iš priežasčių. Aš visada sakau, kad pirma geriau parengti projektą, o tada dairytis pinigų jam įgyvendinti. Kad nenutiktų taip, jog lėšos skirtos, o kol ruošiamas projektas, tvarkoma kita dokumentacija – nebelieka laiko statybai.

Ignalina garsėja tuo, kad šiuo metu mieste jau renovuoti visi daugiabučiai namai. Bet, tikriausiai, dar liko nesutvarkytų gatvių, neišasfaltuotų automobilių stovėjimo aikštelių?.. Ar sprendėte ką nors dėl daugiabučių kiemų sutvarkymo?

Yra ir daugiau nesutvarkytų gatvių. Dvi iš jų – net neasfaltuotos. Bokšto gatvės kelio dangos klojimui jau parengtas projektas, jis bus įgyvendinamas ateinančiais 2021 metais. Taip pat derinami dar trys projektai dėl Alyvų, Putinų gatvių ir Pavasario gatvės bei akligatvio rekonstravimo. Jų vykdymas taip pat turėtų įgauti pagreitį artimiausiu metu.

Kvartalinės renovacijos principu Ignalina nebuvo atnaujinama, to priežasčių išvardinti negaliu. Matyt, vėl susidurta su problemomis, kad neformuoti sklypai, daugiabučiams namams nepriskirti žemės plotai. Sutvarkius šiuos klausimus gal būtų galima ieškoti lėšų iš kokių nors europinių fondų. Dabar gi kiek įmanoma tvarkome iš savo Savivaldybės biudžeto lėšų. Pavyzdžiui, pernai 2020 metams buvo skirta 15 tūkst. eurų kiemų sutvarkymui, duobių užtaisymui ir t. t. Už tuos pinigus išasfaltuotas kiemas K. Petrausko gatvėje, sutvarkytas Aukštaičių g. 34 namo kiemas, keli kiti šiek tiek paremontuoti. Tačiau nėra taip, kad Ignalinos miesto daugiabučių kiemai būtų labai blogos būklės. Kiekvienais metais bandom vienaip ar kitaip užtaisyti duobes – ar žvyro skalda, ar asfalto drožlėmis.

Šiuo metu projektuojamas vienas kiemas, kuris buvo kol kas visai netvarkytas – tai Atgimimo g. 28 namo. Tikėkimės, kad kitais metais čia bus pradėtos vykdyti statybos.

Vadinasi, nesate linkę žvelgti į miesto tvarkymą kompleksiškai, kad būtų tvarkomos ne tik bėdos, bet ir įvedamas kvartalų apšvietimas, įrengiamos poilsio zonos, vaikų žaidimų aikštelės?

Tikrai taip darytumėme, jei toks projektas būtų finansuojamas europinėmis lėšomis. Ir jei tik atsiras tokių galimybių, būtinai bandysime jų gauti. Kvartalinė renovacija – tai visai kitas pinigų kiekis ir platesnės apimtys bei galimybės. Juk yra tokia projektai kaip „Išmanusis miestas“ ar kiti, kuriais pasinaudoję galime gražinti savo miestą.

Pereikime prie kitos temos – kultūrinio Ignalinos gyvenimo. Pavasarį Savivaldybės taryba reorganizavo Ignalinos kultūros ir sporto centrą bei sukūrė atskirus Ignalinos rajono kultūros (toliau – IRKC) ir Ignalinos rajono švietimo ir sporto paslaugų (toliau – IRSSPC) centrus. Kokia situacija šiuose centruose? Ar jie jau turi vadovus?

Dokumentų priėmimas į IRKC vadovo pareigas jau baigėsi spalio viduryje. Yra trys kandidatai ir šiuo metu deriname datą, kada įvyks atranka. Manau, kad tikrai atsirinksime patį geriausią.

IRSSPC vadovo konkursas vyksta šiuo metu, dokumentai bus priimami iki 2021 m. sausio 17 d. Į šį postą gali pretenduoti visi dalyviai, turintys švietimo ir mokslo ministro patvirtinto Kvalifikacinių reikalavimų valstybinių ir savivaldybių švietimo įstaigų (išskyrus aukštąsias mokyklas) vadovams aprašo 5 punkte nustatytas vadovavimo švietimo įstaigai kompetencijas. IRKC vadovui šis reikalavimas netaikomas. Šiuo metu jau gauti dviejų pretendentų į IRSSPC vadovo postą dokumentai, tikimės jų gauti ir daugiau.

Kokia situacija su rajono mokyklomis? Ar vykdoma jų vadovų rotacija?

Kol kas nesibaigė tik Ignalinos gimnazijos direktoriaus kadencija, jos terminas sueina kitąmet. Visų kitų Ignalinos miesto ir rajono mokyklų vadovų postams užimti paskelbti konkursai, nes jų kadencija baigėsi šiemet. Į Ignalinos Miko Petrausko muzikos mokyklos, Ignalinos rajono Vidiškių ir Ignalinos rajono Didžiasalio „Ryto“ gimnazijų vadovų postus dokumentų priėmimo terminas jau baigėsi. Kandidatų kol kas nėra tik į Didžiasalio „Ryto“ gimnazijos vadovo postą, todėl konkursą skelbsime iš naujo.

Ar nekilo ypatingų sunkumų dėl to, kad Dūkšto mokykla tapo Ignalinos rajono Didžiasalio „Ryto“ gimnazijos Dūkšto skyriumi?

Sujungėme tris mokyklas – Didžiasalio, Dūkšto ir Daugėliškio, – kurios tapo Ignalinos rajono Didžiasalio „Ryto“ gimnazija. Labai džiaugiamės šiuo sprendimu, jis tikrai pasiteisino. Kolektyvas dirba draugiškai, nekyla jokių problemų nei gimnazijos administravimo, nei kituose klausimuose.

Grįžkime prie kultūros. Teko girdėti, kad kilo tam tikrų nesusipratimų su IRKC Dūkšto padalinio darbuotojais, gal ir kituose. Ar išsisprendė šios problemos?

Vyko reorganizacija, visiems IRKCdarbuotojams buvo įteikti atleidimo lapeliai. Po kurio laiko buvo pasiūlyta eiti tas pačias prieš tai užimtas pareigas. Vieni sugrįžo, kiti – nenorėjo. Gal suviliojo išeitinė išmoka, gal lėmė kitos priežastys. Manau, buvo daugiau triukšmo, nei apčiuopiamų, tikrų nuoskaudų – tiesiog išpūstas burbulas. Be to, dauguma iš tų negrįžusiųjų dirbti, manau, tik ir laukė progos pasitraukti, nes buvo pavargę, praradę stimulą. Dabar Dūkšte viskas gerai – turime naują, jauną, energingą darbuotoją, kuri kupina minčių, idėjų ir sumanymų. Ką tik ten atsirado Jaunimo erdvė, kuria labai džiaugiamės, vėl susibūrė prieš tai išsibarstęs Dūkšto dainų ansamblis.

Pakalbėkime apie IRKC remontą. Matyti, kad tvarkomi pastato laiptai. Tačiau renginių šioje Ignalinos kultūros Meka turinčioje būti įstaigoje beveik nevyksta. Kada gi bus baigti pastato atnaujinimo darbai, kada ignaliniečiai galės sulaukti naujovių?

Tikimės, kad darbai bus pabaigti iki šių metų gruodžio mėnesio. Turime tam paskirtus pinigus. Viliamės, kad greit bus paskirtas IRKC vadovas. Gal kas nors sakys, kad užsimojome per daug, bet reikia tikėtis ir dirbti.

Iki šiol IRKS pastatas dar buvo nepriduotas statybos inspekcijai ir neregistruotas kaip statinys. Taip atsitiko todėl, kad nebuvo įrengta priešgaisrinė signalizacijos sistema, neįvykdyti kiti priešgaisriniai reikalavimai.

Dėkoju už pokalbį.

Kalbėjosi Jurgita ULKIENĖ

Vytauto Ridiko nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas