Sukčių spąstuose – dešimtys automobilių pardavėjų

Visi puikiai prisimena tuos įvykius, kai ne vienas uteniškis buvo įkliuvęs į uteniškių Laimio Valinsko ir Skaistės Linkevičiūtės rezgamas žabangas. Prieš kelis metus už sukčiavimą ne tik Utenos, bet ir kituose šalies rajonuose į teisiamųjų suolą sėdo L. Valinskas ir jo gyvenimo draugė S. Linkevičiūtė. Jie atsidūrė už grotų dėl to, kad apgavo pustrečio šimto žmonių visoje Lietuvoje – paimdavo avansą, o užsakytų gaminių pirkėjai taip ir nesulaukdavo. Nustatyta, kad tokiu būdu sukčiai iš žmonių pasisavino beveik 200 tūkst. litų (58 tūkst. Eur).

Grįžęs iš įkalinimo vietos ketvirtos kartos bajoru save vadinantis L. Valinskas sugalvojo naują būdą kaip lengvai prasimanyti pinigų.
Šįsyk solidžiais verslininkais prisistatantys ir jau anksčiau ne kartą teisti sukčiai į savo žabangas vilioja automobilių pardavėjus. Pinigų už parduotas mašinas niekaip negali sulaukti būrys gyventojų visoje Lietuvoje – nuo Kretingos iki Vievio. Vietoj atsiprašymų juos pasitinka grasinimai.
Vilnietė Janina K. (pavardė lrytas.lt redakcijai žinoma) birželį įmonei „Viktruna” pardavė savo automobilį. Kaip paaiškėjo vėliau, įmonė buvo nutraukusi veiklą. Deryboms dėl mašinos dirigavo jau anksčiau ne kartą teistas 37 metų Laimis Valinskas, o pirkimo-pardavimo sutartis buvo pasirašyta su Jurgita Serevičiūte-Andrejeva.
„Pardaviau išsimokėtinai. Terminas buvo 3 mėnesiai. Dabar jau ketvirtas mėnuo, o gavau tik 200 eurų, nors automobilį pardaviau už 2100 eurų.
Kai atėjo laikas mokėti įnašą, jie ėmė neatsiliepti į skambučius. Išsiaiškinau, kad sukčiai veikia visoje Lietuvoje ir nukentėjusių žmonių yra tikrai daug”, – portalui lrytas.lt pasakojo pinigų iki šiol nesulaukianti moteris.
Ji vis bandė susisiekti su pirkėjais, tačiau atsimušdavo kaip į sieną – į skambučius niekas neatsiliepdavo, SMS žinučių neatrašydavo. „Po daugybės  SMS žinučių su prašymu pervesti pinigus kartą sulaukiau L. Valinsko skambučio. Jis pradėjo man grasinti susidorojimu.
Aiškino, kad žino, kur gyvenu, palauks prie namų. Jis pareiškė, kad turi daug pažinčių ir yra įtakingas, todėl bet kur mane suras”, – prisiminė nemalonų pokalbį moteris.

Nukentėjo 25 asmenys

Vilnietė kreipėsi į vietos policijos komisariatus, bet pareigūnai tuo metu sukčiavimo požymių neįžvelgė ir siūlė bylinėtis civiline tvarka.
„Taip pat kreipiausi į antstolius, tačiau jie negalėjo padėti, nes neteisingai užpildytas vekselis, o J. Serevičiūtė-Andrejeva – tik įmonės įgaliotasis asmuo, įgaliojimo taip pat nėra. Sužinojau, jog ji jokio turto neturi”, – paaiškino nukentėjusi moteris.
Šiuo metu į teisėsaugos pareigūnus planuoja kreiptis susibūrę 25 asmenys, taip pat nesulaukiantys L. Valinsko ir J. Serevičiūtės-Andrejevos sutartų pinigų.

Sėdėjo už grotų dėl sukčiavimo

37 metų L. Valinskas už sukčiavimą buvo ne kartą atsidūręs teisėsaugos akiratyje. Prieš porą metų jis sėdėjo už grotų su savo sugyventine Skaiste Linkevičiūte. Pora mulkino gyventojus pardavinėdama baldus, langus ir duris.
2012 metais Utenos rajono apylinkės teismas juos pripažino kaltais dėl didelės vertės svetimo turto pasisavinimo apgaulės būdu ir apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo.
Šioje byloje nukentėjusiaisiais buvo pripažinti beveik 300 žmonių iš visos Lietuvos – nuo Klaipėdos iki Visagino, o jiems padaryta žala įvertinta apie 240 tūkst. litų.
2013 metais prokurorai dar pateikė naujus kaltinimus dėl sukčiavimo dideliu mastu. Lrytas.lt žiniomis, pirkimo-pardavimo sutartį pasirašiusi J. Serevičiūtė-Andrejeva taip pat teista už sukčiavimą.

Pamiršo, kaip vadinasi įmonė

Portalas lrytas.lt susisiekė su Laimiu Valinsku. Paklaustas, koks jo įmonės pavadinimas, pašnekovas atsakė, kad tai buvo įmonė „Viktruna”, tačiau pats šiuo teiginiu suabejojo ir ragino perskambinti kitą dieną.
„Mokėjimai derinami visiems asmenims. Aš niekaip nesu susijęs, nes nesu nei „Viktrunos” akcininkas, nei vadovas. Mokėjimai vyksta, žmonės pinigus gauna. Kiek žinau, už vėlavimus žmonių atsiprašoma. Kadangi žmonės yra pirkę ir pardavę savo noru, jie žinojo realijas dėl sutarties faktų”, – teigė L.Valinskas.
Vyras neigė dalyvavęs automobilių pirkimo sandoryje. „Aš tik komentuoju bendrą situaciją, kad jums būtų aišku. Gyventojai skambina, klausia. Galbūt J. Serevičiūtė-Andrejeva tinkamai nekontroliavo žmonių, nes kolektyvas buvo nemažas.
Dar turime statybų verslą ir kitus verslus. Daug mokėjimų, gali būti, kad pavėlavo ir nepranešė žmonėms. Geriau J. Serevičiūtė-Andrejeva galėtų pasakyti”, – kalbėjo pašnekovas.
Vėliau jis paaiškino, kad vėluodami sumokėti jie informuoja pardavėją ir, jeigu šis būna nepatenkintas, su juo kalbasi.
Paklaustas, kodėl neatsakė į gyventojų skambučius, L.Valinskas teigė, kad vėlavimas yra normalus dalykas, nutinkantis daugelyje įmonių. „Nedarome to tyčia. Paprasčiausiai tie žmonės, kurie mus skundžia, gal neprisiskambino, gal J. Serevičiūtė-Andrejeva nepakėlė ragelio”, – sakė pašnekovas.
Paklaustas apie moters pareigas, L.Valinskas atsakė, kad moteris buvo įmonės „Viktruna” transporto logistikos vadovė.

Žada visiems sumokėti

„Nėra taip blogai, kaip atrodo iš šalies. Paprasčiausiai žmonės kartais supanikavę padaro savo mažą šou, kad atrodytų blogiau. Galbūt prisimena mūsų praeitį, pasižiūri internete. Visiems žmonėms, kurie turėjo problemų dėl vėlavimo, pinigai tikrai bus sumokėti”, – patikino L.Valinskas.
Paklaustas apie šantažą, pašnekovas atšovė, kad tokio dalyko nebuvo: „Galbūt tai gyventojų skundai, kurie parodo jų problemų visumą. Nesąmonė, pirmą kartą girdžiu. Galėjo būti vienas gyventojas, kuriam taip pasirodė ir kuris pasiskundė, bandydamas sukelti paniką bendroje sistemoje.”
Išgirdęs klausimą apie ankstesnį teistumą, L. Valinskas nieko neatsakė.
Portalui lrytas.lt susisiekti su J.Serevičiūte-Andrejeva nepavyko. Iš pradžių moteris telefonu neatsakė, o vėliau iš viso jį išjungė. L.Valinskas tvirtino jos kontaktinių duomenų neturįs.

lrytas.lt ir laikraščio „Utenos diena” inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas