Skrydžiams su donoro širdimi kilo ir pasieniečių, ir kariškių sraigtasparniai

Nacionalinis transplantacijos biuras, koordinuojantis organų donorystės ir transplantacijos procesą, birželio pabaigoje net du kartus į pagalbą pasitelkė sraigtasparnius. Praėjusio šeštadienio rytą donoro širdį iš Kauno į Vilnių skubiai skraidino Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) sraigtasparnis, sekmadienio naktį tokiu pat maršrutu, taip pat gabendamas donoro širdį, skrido ir Lietuvos karinių oro pajėgų (KOP) sraigtasparnis.

VSAT sraigtasparnis iš bazės Trakų rajone į Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninę Kauno klinikas išskrido ankstų šeštadienio rytą. Apie 6 valandą sraigtasparnis, gabenantis donoro širdį ir penkių medikų brigadą, pakilo skrydžiui į sostinę ir jau po 20 minučių leidosi transporto žiede prie Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų.

Šeštadienio vakarą, prieš 22 valandą, skubios pagalbos pergabenant donoro širdį buvo kreiptasi į KOP sraigtasparnių pilotus. 22 valandą su sraigtasparnio pilotais jau buvo derinamos skrydžio detalės. Pergabenimo operacijai buvo pasitelktas KOP sraigtasparnis AS-365, budintis II Kauno paieškos ir gelbėjimo poste. Transporto žiede prie Santaros klinikų sraigtasparnis nusileido 1.28 val., o 2.03 val., sėkmingai įvykdęs užduotį, sraigtasparnis grįžo į postą. VSAT ir KOP sraigtasparniai šiemet su donoriniais organais skrido pirmą kartą.

Kol VSAT orlaivio pilotai rengėsi šeštadienio skrydžiui, prie Kauno klinikų atvyko policininkai. Jie išžvalgė klinikų teritoriją, kur būtų geriausia tūpti sraigtasparniui, atskrisiančiam paimti donoro širdies, ir užtikrino, kad teritorija liks tuščia ir joje sraigtasparnis saugiai nutūps. Prieš sekmadienio nakties skrydį KOP sraigtasparnio pilotai atvyko į Kauno klinikas apžiūrėti vietos, kurioje orlaivis turės leistis. Toje vietoje jau budėjo policininkai.

Abu donorai – multiorganiniai, t.y. transplantacijai buvo paimtos ne tik jų širdys, bet ir inkstai bei kepenys. Širdis transplantavo Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų medikai, inkstus – Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų medikai, o abiejų donorų kepenys, Lietuvoje neatradus tinkamų recipientų, buvo išskraidintos į Šveicariją. Abu donorai, gyvi būdami, nebuvo pasirašę sutikimo donorystei po savo mirties, todėl padovanoti organus kitų žmonių gyvybei gelbėti sutiko donorų artimieji.

Nacionalinio transplantacijos biuro inf.

 

 

 

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas