Anykščių rajone atidarytas unikalus partizanų kovų pažintinis maršrutas

Šimonių girioje, Anykščių rajone buvo atidarytas unikalus, pirmasis toks Lietuvoje pažintinis maršrutas „Algimanto apygardos partizanų kovų takais”.

Tokio maršruto idėja gimė 2012 lapkričio mėnesį, kai Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras pateikė sumanymą apjungti pavienius pastatytus paminklus ir atminimo ženklus į vieną sistemą ir pradėjo ieškoti galimybių kaip tai padaryti. Bendru Anykščių rajono savivaldybės, Anykščių miškų urėdijos ir Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro darbu ir finansavimu šis projektas buvo įgyvendintas.
Praėjusią savaitę vykusio iškilmingo renginio metu vietoje, kurioje prieš 65-erius metus lapkričio 1-ąją žuvo septyni Lietuvos partizanai, skambėjo Tremtinių choro dainos, buvo inscenizuota Lietuvos partizanų priesaika, kalbėjo Lietuvos laisvės kovų sąjūdžio narys, buvęs Algimanto apygardos partizanų būrio vadas Jonas Kadžionis, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro direktorė Teresė Birutė Burauskaitė, Svėdasų parapijos klebonas Vydas Juškėnas, krašto istorijos tyrinėtojas Gintaras Vaičiūnas, miškininkai, muziejininkai. Gausus būrys susirinkusiųjų susitelkė bendrai maldai už žuvusiuosius, juos pagerbė ir salvių gausmas, buvo aplankytos Sliepsiškio senosios kaimo kapinės.
Vakar atidaryto 12 kilometrų ilgio maršruto lankytojai galės aplankyti buvusios Rytų Lietuvos (Karaliaus Mindaugo) vadavietės vietą, Algimanto apygardos vadovybės slėptuvę (bunkerį), kitas buvusių partizanų slėptuvių (bunkerių) vietas, kapines, kuriose ginkluotos antisovietinės rezistencijos metu slapta buvo laidojami Lietuvos partizanai.
Maršruto kelyje įrengti 4 informaciniai stendai, kuriuose pateikiama informacija apie svarbius laisvės kovų laikotarpio įvykius, partizanus ir jų vadus. Kad lankytojams būtų lengviau surasti objektus pastatytos maršruto kryptį nurodančios rodyklės. Maršrutas bendradarbiaujant Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centrui, Anykščių rajono savivaldybei ir Anykščių miškų urėdijai įrengtas siekiant supažindinti su svarbiu Lietuvos istorijos periodu – partizanų kova prieš Sovietų Sąjungą (1944–1953).

Anykščių r. savivaldybės administracijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas