Utenos apskrityje per 300 gyventojų jau deklaravo 73 tūkst. eurų už parduotą turtą ar automobilį

Panevėžio apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – Panevėžio AVMI) informavo, kad daugiau kaip 300 Utenos apskrities gyventojų jau deklaravo 73 tūkst. mokėtino pajamų mokesčio už parduotą nekilnojamąjį turtą arba automobilį. Šiais metais pajamas deklaruoti reikia iki liepos 1 dienos.

Pajamų deklaracijas privalu pateikti tiems gyventojams, kurie 2019 m. pardavė nekilnojamąjį turtą ar transporto priemonę. Tokiu atveju į biudžetą reikia sumokėti gyventojo pajamų mokesčio skirtumą, atsiradusį tarp pardavimo ir pirkimo kainos. Ši sąlyga galioja, kai nekilnojamas turtas buvo parduotas brangiau nei buvo įsigytas, neišlaikius jo nuosavybėje 10 metų, o transporto priemonės – trejus metus.

Pažymėtina, kad kai nuo nekilnojamojo turto įsigijimo iki pardavimo nepraėjo 10 metų, tai jį pardavus, gautas pelnas yra apmokestinamas 15 proc. arba 20 proc. GPM tarifu, priklausomai nuo to, ar pardavimo pajamos kartu su kitomis, gautomis ne iš darbo santykių, pajamomis viršijo 120 vidutinių darbo užmokesčių (136 344 Eur) ar ne. Tokios pačios apmokestinimo sąlygos taikomos pajamoms už parduotas transporto priemones, kurios neišlaikytos nuosavybėje trejus metus. Duomenis apie nekilnojamojo turto ir transporto priemonių pardavimus VMI gauna iš Registrų centro ir „Regitros”.
Tačiau yra numatytos išimtys, kai pajamų mokesčio mokėti nereikia:
• jei nekilnojamas turtas ar transporto priemonė parduoti pigiau nei buvo pirkti (arba už tą pačią kainą);
• kai nekilnojamas turtas išlaikytas nuosavybėje 10 metų ir daugiau, o transporto priemonė išlaikyta 3 m. ir daugiau;
• kai parduotame būste pastaruosius dvejus metus iki pardavimo buvo deklaruota gyventojo gyvenamoji vieta;
• kai gyvenamoji vieta buvo deklaruota trumpiau negu 2 m., tačiau gautos būsto pardavimo pajamos per vienerius metus nuo būsto pardavimo yra panaudojamos kito gyvenamojo būsto įsigijimui, kuriame gyventojas deklaruoja gyvenamąją vietą.
Iki birželio 1 d. visos VMI paslaugos teikiamos tik nuotoliniu būdu, tačiau nuo birželio 1 d., švelninant šalyje paskelbto karantino sąlygas, bus atveriami gyventojų aptarnavimo padaliniai visoje Lietuvoje. Aptarnavimo padaliniuose laikinai bus ribojamas klientų srautas – atvykti numatytu laiku galės tik iš anksto telefonu užsiregistravę gyventojai. Registracijos bus priimamos nuo birželio 1 dienos, tą dieną VMI svetainėje bus paskelbtas ir pilnas registracijoms skirtų telefonų numerių sąrašas.

Panevėžio AVMI inf.

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas