Naujas kvietimas daugiabučiams namams renovuoti

Per pirmus kvietimus Lietuvoje jau yra renovuota apie 1 800 daugiabučių, daugiau nei 450 daugiabučių nupirkti rangos darbai ir netrukus prie jų atsiras pastoliai, dar per 600 daugiabučių namų gyventojai pritarė investiciniams planams. Skaičiai išties nemaži, tačiau, siekdama įgyvendinti sėkmingai įsibėgėjusį daugiabučių namų renovacijos procesą, Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija paskelbė kvietimą teikti paraiškas rengti ir įgyvendinti naujus daugiabučių namų atnaujinimo projektus. Pagal Vyriausybės patvirtintą Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą skirta 150 mln. eurų bendroms investicijoms.

Valstybės parama

Jei daugiabutis pastatytas iki 1993 metų pagal visus tuo metu galiojusius statybos techninius normatyvus, tuomet jo valdytojai, butų ar kitų patalpų savininkai gali teikti paraišką renovacijai. Iš tiesų Utenos regione yra vos kelios namų bendrijos, todėl visą informaciją, kaip paruošti ir pateikti paraišką, turi daugiabučių namų administratorius. Utenoje visą informaciją ir paraiškas teikia UAB Utenos butų ūkio specialistai.

Pagal anksčiau skelbtus kvietimus valstybės parama buvo didesnė. Kaip antai, pagal trečią kvietimą buvo kompensuojama 40 proc. investicijų energetinį efektyvumą didinančioms priemonėms. Pagal naują kvietimą valstybės parama – 50 mln. eurų, kompensuojant 30 proc. investicijų, tenkančių energetinį efektyvumą didinančioms priemonėms. Už šias lėšas turėtų būti modernizuota ne mažiau kaip 500 daugiabučių kasmet. Pagal naują kvietimą vykdomiems projektams numatoma 100 proc. apmokėti arba kompensuoti projekto parengimo ir ekspertizės, įgyvendinimo administravimo ir statybos techninės priežiūros išlaidas. Nesikeičia sąlygos nepasiturintiems butų savininkams, kurie gauna kompensacijas už šildymą bei karšto vandens ruošimą. Jie ir toliau gaus 100 proc. valstybės kompensaciją visiems renovacijos darbams, didinantiems energetinį efektyvumą.

Gyventojai gali nesibaiminti dėl paskolos, nes visiems renovacijos darbams yra numatytas lengvatinis kreditas. Penkerius metus nuo pirmosios kredito dalies išmokėjimo už atliktus statybos rangos darbus dienos apmokant šio kredito bendrųjų metinių palūkanų dalį, viršijančią 3 proc. Kitaip sakant, nesvarbu, kokia būtų ekonominė situacija Lietuvoje, pirmuosius penkerius metus palūkanos neviršys numatytų 3 proc.

Paraiškos priimamos iki 2018 metų vasario 1 dienos
Daugiabučių namų butų ir kitų patalpų savininkų patvirtintos paraiškos turi būti teikiamos Būsto energijos taupymo agentūrai (BETA) (paraiškos priimamos visuose BETA regioniniuose padaliniuose) nuo 2017 m. lapkričio 1 d. iki 2018 m. vasario 1 d. Teikiami projektai turi atitikti minimalius keliamus reikalavimus, kaip antai, pastatas po renovacijos turi pasiekti ne mažesnį kaip C klasės pastato energetinį naudingumą, o šiluminės energijos sunaudojimas turėtų sumažėti ne mažiau kaip 40 proc., palyginti su šiomis sąnaudomis iki projekto įgyvendinimo. Tačiau tai tik minimalūs reikalavimai. Vis daugiau daugiabučių visoje Lietuvoje siekia gauti B ar net A klasės naudingumo sertifikatą, kas reiškia, kad šilumos energijos šildymui ir karštam vandeniui ruošti bus sunaudojama dar mažiau. Žinoma, tuomet ir gyventojų gaunamos sąskaitos sumažėja. Tam, kad projektas butų priimtas, daugiau nei 55 proc. namo butų ar kitų patalpų savininkų turi pritarti investiciniam projektui.

Kvietimu numatoma priimti neribotą paraiškų skaičių ir jas įgyvendinti išdėstant projektų srautą pamečiui, atsižvelgiant į kvietime numatytus atrankos kriterijus. Vienas iš prioritetų – kvartalinė renovacija, kiti kriterijai – aukštesnė energinio naudingumo klasė bei efektyvumas. Sureitingavus paraiškas numatoma sudaryti pirmiausia finansuojamų projektų sąrašą. Į šį sąrašą nepateksiančias paraiškas numatoma įtraukti į rezervinį projektų sąrašą, sudarant sąlygas projektus įgyvendinti kitais metais.

 

 

Finansuojama iš Europos regioninės plėtros fondo

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas