Neatsakingas gyventojų elgesys su atliekomis plonina jų pačių kišenę

Utenos apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos ugniagesiams neseniai teko skubėti gesinti Utenos regioninio nepavojingų atliekų sąvartyno teritorijoje (Mockėnų k., Utenos sen.) liepsnojusios šiukšlių vežimo mašinos. Šio gaisro priežastis – neatsakingas gyventojų, į mišrių komunalinių atliekų konteinerį išvertusių, kaip manoma, žarijas ar karštus pelenus, elgesys. Laimei, ugnis buvo sutramdyta dar prieš šiukšliavežei įriedant į modernią komunalinių atliekų mechaninio biologinio apdorojimo (MBA) gamyklą. Užsidegus čia saugomoms dešimtims tonų atliekų, didžiulis neseniai pastatytos gamyklos pastatas veikiausiai būtų supleškėjęs. UAB Utenos regiono atliekų tvarkymo centro (URATC) specialistų teigimu, žmonės nesusimąsto, kad aplaidus ir abejingas elgesys su atliekomis gali atnešti milžiniškų nuostolių, kuriuos tektų padengti visiems gyventojams, mokantiems už komunalines paslaugas.

Degė šiukšliavežė
Nors gyventojai skatinami buitinėmis atliekomis atsikratyti išmetant jas į prie gyvenamųjų namų įrengtus konteinerius, ugniagesiai įspėja, jog pelenams, ypač – jei šie dar rusenantys, ten tikrai ne vieta. Dėl neatsargaus elgesio padaroma žalos ne tik atliekų tvarkytojams, bet ir aplinkai – kyla pavojus padegti netoli esančius objektus, o degančių atliekų dūmai yra itin kenksmingi.
Anot URATC sąvartyno eksploatacijos vadovo Daliaus Veršelio, bendrovė, kurioje yra įrengti priešgaisriniai rezervuarai, hidrantai, gausu įvairios gaisrų gesinimo įrangos, su šiukšlių vežimo mašinos gaisru susidūrė pirmą sykį. „Šiukšliavežė, gabenusi atliekas, surinktas iš mišrių komunalinių atliekų konteinerių, turėjo išversti jas modernioje MBA gamykloje, kuri eksploatuojama tik kiek daugiau nei metus, – sakė D. Veršelis. – Laimei, laiku buvo pastebėti rūkstantys dūmai. Galėjo kilti didžiulis pavojus sudeginti visą gamyklą…”

Trūksta atsakomybės
Pašnekovo teigimu, praėjus kelioms dienoms nuo šiukšlių vežimo mašinos gaisro, degė nepavojingų atliekų sąvartyne saugomų gamybinių atliekų krūva. „Skaitytojams tikriausiai kils klausimas, kodėl priimdami į sąvartyną atliekas jų netikriname. O kaip patikrinti visą sunkvežimio, kuriuo būna atvežamos atliekos, turinį? – retoriškai klausė D. Veršelis. – Žmonės turėtų būti atsakingesni, suvokti, kad netgi mažytė nuorūka, įmesta į konteinerį, gali pridaryti labai didelių nuostolių, kuriuos padengti turėsime mes, visi Utenos regiono gyventojai, mokantys už komunalines paslaugas.”

Per minutę – didžiuliai nuostoliai
Ne paslaptis, kad komunalininkai mišrių komunalinių atliekų konteineriuose dažnai aptinka tai, ko ten neturėtų būti. URATC atstovai primena, jog Utenos regiono gyventojai smulkių statybos ir griovimo, plastiko, stiklo atliekų, automobilių padangų, popieriaus, nenaudojamos buitinės technikos (televizorių, šaldytuvų, viryklių ir kt. įrangos), baldų bei pavojingų atliekų (akumuliatorių, galvaninių elementų, gyvsidabrio lempų, dažų, lakų, tirpiklių atliekų ir jų taros, asbesto ir kt.) gali atsikratyti atliekų priėmimo ir laikino saugojimo aikštelėse, kurių adresai paskelbti interneto svetainėje www.uratc.lt. Atvežtos į aikšteles rūšiuotos atliekos iš gyventojų, kurie yra sudarę sutartis su atliekų vežėjais, priimamos nemokamai.
D. Veršelis pateikė konkretų pavyzdį, kaip neapgalvotas žmogaus poelgis pridarė didžiulės žalos. Į mišrių komunalinių atliekų konteinerį buvo įmesta lenta su vinimi. Kartu su visu atliekų srautu lentai patekus į mechaninio biologinio apdorojimo įrenginių juostinį transporterį, buvo išilgai perpjauta 80 m juostos. Per vieną minutę buvo padarytas 3 500 Eur nuostolis. „Į automobilio baką juk nepilame bet kokio kuro, tai kodėl į konteinerius metame tokias atliekas, kurių ten neturėtų būti?..” – stebėjosi D. Veršelis, pridūręs, kad būtume sąmoningi ir rūšiuotume atliekas atsakingai, nes už neapgalvotus poelgius teks susimokėti.

URATC nuotr.

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas