Tragikomedija „Kai žmonės vaidino Dievą…!“

Sausio 29 d. 18 val. Utenos kultūros centre spektaklis, sukurtas pagal garsųjį Anos Frank dienoraštį, palies ne tik protą, bet ir širdį.
Dienoraštyje pasakojama žydų persekiojimo istorija mergaitės Anos Frank akimis. Šia tema spektakliai iki šiol statomi visame pasaulyje. Nepraleiskite progos jį pamatyti ir Jūs.

Ana Frank gyveno laikmetyje, kada kai kurie žmonės nusprendė vaidinti Dievus. Jie nutarė, kad „vieni verti gyventi, o kiti turi mirti”. Jie kalbėjo: „Tai nemalonus darbas, bet tai istorinė misija ir ją reikia atlikti. Kai neliks nė vieno „kitokio”, žmonės vėl galės laisvai vaikščioti gatvėmis”.
Ši tema tapo dar aktualesnė šiomis dienomis, kai pasaulyje vėl atsiranda žmonių, norinčių vaidinti Dievus.
Rež. Alicia Gian (JAV), Marius Mačiulis apie spektaklio pastatymą:
„Spektaklio pavadinimas „Kai žmonės vaidino Dievą…!” susiformavo kuriant spektaklį, kurį statėme kartu su vyru aktoriumi Mariumi Mačiuliu. Aš jaučiau, kad ši pjesė yra drama, o Marius buvo įsitikinęs, kad apie tokį absurdą galima kalbėti tik juokiantis pro ašaras. Marius nuolat kalbėjo apie Balio Sruogos „Dievų mišką”. Nesu skaičiusi šio kūrinio(būtinai perskaitysiu), todėl man buvo sunku suprasti tai, ko jis nori. Skaitydama knygą apie romėnų teatrą, radau Plauto svarstymus apie tragediją ir komediją. Viskas tampa tragikomiška, kai Dievai ir žmonės arba šeimininkai ir vergai apsikeičia vietomis. Komunistų revoliucija: išsilavinę žmonės, aristokratai tampa „batų valytojais”, naciai nusprendžia – šitie gali gyventi, o šitie ne. Žmonių naikinimas dėl rasės, tautybės, religijos bei fizinių ar protinių trūkumų – tai visiška tragikomedija, nes žmonės įsivaizduoja esantys Dievai.
Juokas yra vienintelė likusi reakcija į absurdą ir beviltišką likimą. Humoro elementas mūsų spektaklyje labai svarbus. Humoras yra išgyvenimo taktika. Juokas suveikia kaip streso malšinimo įrankis. Stresas, kurį pjesės personažai išgyveno, yra neįsivaizduojamas – juokdamiesi jie vienas kitam padeda neprarasti vilties, kad išgyventų dar vieną dieną.
Ana Frank – tai mergaitė, kurios istorija tapo milijonų neišgirstų istorijų iš holokausto balsu. Verta ateiti, nes bus linksma. Verta ateiti, nes bus ir liūdna. Verta ateiti, nes tai reikia prisiminti. Verta ateiti, nes aktoriai į šį spektaklį sudėjo visą širdį. Devyni Vilniaus kamerinio teatro aktoriai atvirai – apie meilę, viltį ir mirtį.
Spektaklius matysite Vilniuje, Utenoje, Šiauliuose, Marijampolėje.

Spektaklio organizatoriai

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas