Lietuvos profesionalių teatrų festivalyje – dėmesys žmogiškumui ir šiandien taip svarbiam susikalbėjimui

Jau 38-ąjį pavasarį Rokiškis pasitinka unikaliu reiškiniu – kasmet teatro mylėtojus sukviečiančiu profesionalių teatrų festivaliu „Vaidiname žemdirbiams“. Nuo kovo 31 d. visą mėnesį žiūrovams bus pristatomi tiek premjeriniai, tiek seniau pastatyti spektakliai, tačiau visus juos siejanti gija – gvildenamos temos apie tikrąsias vertybes: žmogiškumą, tarpusavio santykius ir ryšius, vienas kito klausymąsi ir supratimą.

Festivalio organizatorė, Rokiškio kultūros centro direktorė Vaiva Kirstukienė sakė, jog festivalis iš vienų ypatingų aplinkybių šiemet pateko į kitas. „Pastaraisiais metais turėjome dorotis su karantino iššūkiais, o šiemet, kai, atrodė, jau viskas bus kaip įprastai, prasidėjo karas Ukrainoje. Nepaisant to, festivalis vyks, nes šiandien žmonėms kaip niekada svarbu nepamiršti rasti kuo džiaugtis, o teatras visuomet – didelė šventė. Be to, ir šių metų tema bei visas festivalio repertuaras kalba šiandienai itin aktualiomis žmogiškumo, santykių, amžinųjų vertybių temomis“, – teigė V. Kirstukienė.

Vienas tokių kūrinių – Lietuvos rusų dramos teatro spektaklis „Atminimo malda“, kalbantis apie tautų ir religijų sugyvenimą vienoje vietoje, o taip pat – apie amžinąsias žmogiškas vertybes, tėvų ir vaikų santykius, tautos vienybės jėgą. Ukrainoje gimusio Lietuvos rusų dramos teatro režisieriaus Vladimiro Gurfinkelio spektaklis persmelktas archajiškos žydiškos išminties ir unikalaus, vienu metu liūdno ir juokingo humoro, leidžiančio įveikti dažnai nežmoniškus sunkumus.

Apie tautos galią, jos gebėjimą atlaikyti net ir didžiausius išbandymus kalba ir kiti spektakliai: Valentino Masalskio režisuotas Klaipėdos jaunimo teatro spektaklis „Miškelis“, pasakojantis apie 1945–aisiais įvykusias žudynes Rainiuose, Kauno valstybinio lėlių teatro spektaklis suaugusiems pagal klasiko Balio Sruogos „Dievų mišką“ ir Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatro spektaklis „Irano konferencija“, pastatytas režisieriaus Aleksandr Špilevoj. „Tokie spektakliai kaskart vis primena, kad tauta yra stipri savo žmonėmis ir vieningomis vertybėmis ir niekas nepajėgus jos palaužti, sunaikinti, pakeisti“, – teigė projekto vadovė Aušra Gudgalienė.

Festivalį atidarys praėjusių metų pagrindinio prizo laimėtojai – Šiaulių Valstybinis dramos teatras, pristatysiantis spektaklį–detektyvą „Puaro“ – pirmajį jaunosios kartos režisieriaus Gildo Aleksos darbą valstybiniame teatre. Uždarymui pasirinktos režisieriaus Kirilo Glušajevo Oskaro Koršunovo teatro „Terapijos“ – spektaklis, surinkęs visą pluoštą ryškiausių Lietuvos moterų aktorių ir pasakojantis tragikomediškas ligoninėje gulinčių moterų istorijas. Režisieriaus Aido Giniočio ir „Atviro teatro“ spektaklis „Karantino dienoraščiai“ nuneš į pandemijos pakeistą kasdienybę ir joje gyvenančių žmonių autentiškus išgyvenimus. Šiemet festivalis žiūrovams pristatys iš viso 18 spektaklių.

Kaip ir kiekvienais metais, festivalyje didelis dėmesys skiriamas ir mažiesiems teatro mylėtojams: jiems spektaklius pristatys Keistuolių ir Taško teatrai, o Kauno valstybinis lėlių teatras atkeliauja su interaktyvaus judesio spektakliu kūdikiams „Pasaulėliai“. Festivalyje pirmą kartą dalyvaujantis Kamerinis Kauno teatras pristatys muzikinį spektaklį-ritualą patiems mažiausiems „7 Ratai“.

Ketvirtą dešimtį skaičiuojantis Lietuvos profesionalių teatrų festivalis „Vaidiname žemdirbiams“ kasmet suteikia Rokiškio bei aplinkinių Aukštaitijos regiono rajonų gyventojams unikalią galimybę nevykstant į didžiuosius Lietuvos miestus pamatyti geriausius Lietuvos profesionalių teatrų pastatymus. Tai – vienintelis teatrų festivalis Lietuvoje be pertraukų gyvuojantis keturis dešimtmečius bei išlaikęs prizų-premijų teikimo ir teatrų rėmimo tradicijas. Festivalio premijų fondas siekia beveik 11 tūkst. eurų.

Festivalis vyks 2022 m. kovo 31 – balandžio 23 d. dienomis, visą jo programą rasite čia.

Bilietai į festivalį:

www.ticketmarket.lt

www.bilietai.lt

www.tiketa.lt

Rokiškio kultūros centro kasoje antradieniais–penktadieniais 14.00–18.00 val. ir 1 val. prieš renginį (Tel.: +370 673 27382)

Daugiau informacijos:

Vaiva Kirstukienė

Tel. +370 674 92427

El. p.: direktorerkc@gmail.com

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas