Prie maisto tausojimo gali prisidėti kiekvienas

Pastaraisiais metais Lietuvoje vis daugiau dėmesio skiriama aplinkos kokybei ir gyventojų teisių į saugią ir švarią aplinką užtikrinimui. Pokyčiai neaplenkė ir Utenos regiono, kuriame nuo 2019 m. pradėta kurti maisto ir virtuvės rūšiuojamojo surinkimo sistema. Utenos regiono atliekų tvarkymo centras, vykdydamas teisės aktais priskirtas funkcijas ir siekdamas efektyvinti veiklą bei plėsti paslaugų prieinamumą gyventojams, įgyvendina projektą „Komunalinių atliekų tvarkymo infrastruktūros plėtra“, kurio metu siekiama įgyvendinti veiklas, leisiančias atskirai apdoroti maisto/virtuvės atliekas, tokiu būdu sumažinant Utenos regioniniame nepavojingų atliekų sąvartyne šalinamų komunalinių atliekų kiekį.

Nors patys didžiausi maisto praradimai įvyksta ūkiuose bei produktų transportavimo ir prekybos jais metu, tačiau ne mažiau atsakomybės dėl maisto švaistymo tenka ir paskutinei maisto grandinės grupei – vartotojams. Ekspertai teigia, kad vien Lietuvoje kiekvienas gyventojas išmeta nuo 40 iki 100 kg maisto per metus. Pastebėta, kad maistas paprastai išmetamas dėl dviejų priežasčių: arba vartotojai prisiperka per daug maisto produktų ir iki galiojimo pabaigos datos nespėja jų suvartoti, arba prisigamina per daug patiekalų, kurių vėliau nebenori valgyti. Dalinamės patarimais, kaip nešvaistyti maisto produktų veltui ir gaminant maistą rinktis tvaresnius sprendimus.

Pirmiausia, maisto pirkimą suplanuokite turėdami iš anksto sudarytą sąrašą, pasiruoškite savaitės ar kelių dienų valgiaraštį, į parduotuvę eikite po valgio bei prieš apsiperkant patikrinkite, kas liko šaldytuve ar spintelėje – tuomet tikrai nenusipirksite per daug bei to, ko Jums iš tiesų nereikia. Tačiau, jeigu jau taip nutiko, kad nusipirkote per daug, ar pastebėjote, kad maisto produkto galiojimo terminas artėja į pabaigą, arba nesinori dar vieną dieną valgyti to paties patiekalo, vienas geriausių maisto išsaugojimo būdų yra šaldymas. Šaldyti galima praktiškai viską: jau paruoštus patiekalus, neapdorotą mėsą, žuvį, daržoves, vaisius, žoleles, pieno produktus, tešlą ir duonos gaminius, sriubas, padažus ir t. t. Svarbu žinoti, kad atšaldžius maisto produktus, juose išlieka didžioji dalis biologiškai aktyvių medžiagų, tad šis konservavimo būdas yra vienas palankiausių sveikatai. Užšaldytas maistas galioja mėnesių mėnesius, tačiau specialistai sutaria, jog su laiku prastėja skonio savybės ir išvaizda jį atšildžius. Kitas būdas, išlaikantis daugiausiai maistingųjų medžiagų, taip pat vitaminų, mineralų ir ląstelienos, yra džiovinimas. Jei auginate savo daržoves, vaisius, prieskonines žoleles, galite išbandyti šį laiko patikrintą metodą.

Renkantis tvaresnius sprendimus nešvaistant maisto produktų, nesigėdykime kavinėse ar restoranuose nesuvalgyto maisto likučių pasiimti į namus. Improvizuokite ir gaminkite su draugais ar šeimos nariais, rengdami pietus ar vakarienę iš jau esamų maisto likučių. Vis dėlto, jei pasinaudojus šiais patarimais dar liko maisto produktų, vertėtų susimąstyti ir apie saiką, nes skaičiuojama, kad vienam žmogui sočiai pavakarieniauti gali prireikti apie 500 g maisto, tad prieš keliaujant į parduotuvę, vertėtų pasitikrinti maisto atsargas ir, galbūt, atsisakyti naujų pirkinių.

Šiuo metu Utenos regione biologiškai skaidžių atliekų surinkimo infrastruktūra diegiama Utenos rajono, Anykščių rajono ir Molėtų rajono savivaldybėse. Iki šių metų pabaigos prisijungs Zarasų rajono, Ignalinos rajono bei Visagino miesto savivaldybės, o nuo 2024 m. sausio 1 d. surinktos maisto/virtuvės atliekos pagal nustatytus reikalavimus Utenos regione bus apdorojamos atskirai nuo mišrių komunalinių atliekų, todėl tinkamas maisto/virtuvės atliekų tvarkymas reikšmingai prisidės prie aplinkos tausojimo.

Projektas ,,Komunalinių atliekų tvarkymo infrastruktūros plėtra“ finansuojamas Europos Sąjungos Sanglaudos fondo ir UAB ,,Utenos regiono atliekų tvarkymo centras“ lėšomis.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas