Kaip išsirinkti gerą gyvenamosios palėpės stogo izoliaciją?

Jeigu palėpėje ketinama įrengti gyvenamąsias patalpas, labai svarbi yra gera stogo izoliacija. Gera šilumos izoliacija lemia, kad žiemą būna šilčiau, o vasarą vėsiau.

Construction site close up with workers making dry wall and implementing glass wool Earthwool-Acoustic.

Ar kiekviena palėpė tinkama butui įrengti? Pirmiausia reikėtų atsižvelgti į patalpos aukštį. Patogus vidus po šlaitiniu stogu neturėtų būti žemesnis nei 220 cm. Todėl skaičiuojant palėpės plotą visa įskaičiuojama tik ta dalis, kurios aukštis viršija 220 cm, o dalis, kurios aukštis nuo 140 iki 220 cm, skaičiuojama tik perpus.

Jeigu palėpėje ketinama įrengti gyvenamąsias patalpas, svarbus yra atraminės sienelės, t. y. sienos, kuri paskirsto stogo apkrovas perdangai ir žemesnių aukštų išorinėms sienoms, aukštis. Atraminė sienelė statoma tam, kad būtų galima šiek tiek pakelti stogą ir kartu padidinti palėpės aukštį ir plotą. Kad būtų patogu, sienelės aukštis turėtų būti bent 90 cm.

Kas svarbiausia renkantis stogo izoliacijos medžiagą?

Izoliacinių medžiagų paskirtis – kuo labiau sumažinti šilumos nuostolius. Taigi svarbiausias parametras yra ʎ (lambda) koeficientas. Vis dėlto būtina atsiminti, kad 0,001 dydžio lambda koeficiento skirtumas sudaro iki 3 milimetrų pertvaros izoliacijos storio. Todėl pats lambda koeficientas nerodo stogo izoliacijos gebos – būtina atsižvelgti į izoliacijos ir kitų sienos sluoksnių storį.

Todėl renkantis gaminius būtina vadovautis kriterijumi, kuris vadinamas izoliacijos klase. Šis skirstymas padeda išsirinkti izoliacinę medžiagą. Kiekvienoje klasėje yra gaminių, kurie suteikia palyginamus izoliavimo rezultatus. Izoliacinių medžiagų izoliacijos klasės:

Ieškant labai geros medžiagos, kai atsižvelgiama į izoliacijos klases, verta rinktis akmens vatos gaminius. Tokius gaminius siūlo įmonė „ROCKWOOL“, kuri gamina pirmųjų trijų izoliacijos klasių akmens vatos gaminius. Pirmajai priklauso: „TOPROCK SUPER“ dembliai ir „SUPERROCK“ plokštės, antrajai: „MEGAROCK PLUS“ dembliai ir „ROCKMIN PLUS“ plokštės, trečiajai: „MULTIROCK ROLL“ dembliai ir „UNIROCK“ plokštės.

Akmens vatos šilumos izoliacija

Palėpės gyvenamajai patalpai izoliuoti rekomenduojama akmens vata. Kodėl būtent akmens? Tai gaminys, dažniausiai gaminamas iš uolienų (bazalto, gabro, kalkakmenio, kokso), į kurį dedama rišiklių ir impregnantų. Todėl akmens vata suteikia daug privalumų.

  • Izoliuoja šilumą, nes pasižymi mažomis šilumos laidumo koeficiento vertėmis (λ vertė nuo 0,035 W/mK).„
  • Yra nedegi – aukščiausia A1 degumo klasė.
  • Kartu su gipso kartono plokščių apdaila sudaro pasyviąją stogo konstrukcijų apsaugą nuo ugnies.
  • Dėl elastingumo „ROCKWOOL“ akmens vatą labai lengva tvirtinti: pati fiksuojasi tarp gegnių ir nereikia papildomai tvirtinti. Taigi lengva įrengti sandarią ir nepertraukiamą izoliaciją bei sumažinti šilumos tiltelių atsiradimo riziką.
  • Yra patvari, nesideformuoja dėl kintančių orų sąlygų ir nenusėda.
  • Net po kelių dešimčių metų nepraranda fizinių ir mechaninių savybių.
  • Praleidžia garus – užtikrina sveiką patalpų mikroklimatą.

Izoliacija sluoksnis po sluoksnio 

Šlaitinio stogo virš palėpės gyvenamosios patalpos izoliavimo schema priklauso nuo stogo rūšies. Omenyje turimas stogų skirstymas į nesandarius ir sandarius vandens garams.

Vandens garams nesandaraus stogo atveju tai atrodo taip:

Čerpės arba skarda tvirtinami prie tašų

Skersinis tašas išilgai gegnių

„ROCKWOOL“ vėjo izoliacija kaip membrana, kuri labai gerai praleidžia garus iš vidinės pusės (daugiau kaip 600–800 g/m2/parą, Sd < 0,03 m) ir nepraleidžia vandens iš išorės

Akmens vatos izoliacija

„ROCKWOOL“ garų izoliacinė plėvelė (pagal poreikius)

Gipso kartono plokščių arba dailylenčių apdaila

Stogo šlaitas vėdinamas per tarpą tarp vėjo izoliacijos ir stogo dangos.

Garams sandaraus stogo atveju yra šiek tiek kitaip:

Čerpės arba skarda tvirtinami prie tašų

Skersinis tašas išilgai gegnių

Tolis prie ištisinio pakloto arba pradinės dangos vėjo izoliacijos plėvelė, kuri silpnai praleidžia garus iš vidinės pusės (iki 600 g/m2/parą, Sd > 0,03 m) ir nepraleidžia vandens iš išorės

3–6 cm vėdinimo tarpas

Akmens vatos izoliacija

„ROCKWOOL“ garų izoliacinė plėvelė (pagal poreikius)

Gipso kartono plokščių arba dailylenčių apdaila

Stogo šlaitas vėdinamas per 3–6 cm storio tarpą, kuris paliekamas tarp apšiltinimo ir ištisinio pakloto arba vėjo izoliacijos plėvelės.

Abiejų stogo rūšių izoliaciniam sluoksniui rekomenduojami „ROCKWOOL“ akmens vatos gaminiai: 30 cm storio „TOPROCK SUPER“ ir „SUPERROCK“ arba 32 cm storio „MEGAROCK PLUS“ ir „ROCKMIN PLUS“, arba 35 cm storio „MULTIROCK ROLL“ ir „UNIROCK“.

Svarbu tvirtinant akmens vatos izoliaciją

– Tvirtinimo darbus visada būtina pradėti nuo atstumo tarp gegnių matavimo.

– Nupjautus akmens vatos gabalus sudėti tarp gegnių.

– Pirmasis apšiltinimo sluoksnis turi tvirtai priglusti prie palėpės konstrukcijos elementų.

– Antrasis akmens vatos izoliacijos sluoksnis dedamas po gegnėmis, sijomis ar santvaromis, tarp dangų atraminių profilių.

– Tvirtinant akmens vatą įsitikinti, kad nebūtų daroma klaidų, dėl kurių ateityje gali kilti problemų dėl palėpės šilumos izoliacijos. Dažniausiai pasitaikančios klaidos: nerūpestingai pjaustoma vata (per laisvai paklota sukrenta dėl savo svorio), jėga įspaudžiama vata (pridedama jos per daug), netiksliai sujungiama stogo ir išorinių sienų izoliacija, neizoliuojama apie stoglangius.

Garams laidus stogas

Jeigu šiltinamas stogas virš palėpės, optimalus sprendimas yra naudoti garams laidžias stogo membranas iš stogo dangos pusės.

Svarbiausias stogo membranų privalumas – didelis garų laidumas. Membranos pašalina išorėn drėgmę iš palėpės.

Membranas galima kloti tiesiai ant apšiltinimo, nepaliekant vėdinimo tarpo.

Stogo membranos gali atlikti stogo dangos funkciją, kai klojamos čerpės ar skarda.

Be to, iš patalpų pusės gali prireikti barjerinės plėvelės, tokios kaip „ROCKTECT Intello Climat Plus“, kuri reguliuoja drėgnio lygį patalpose, apsaugo nuo drėgmės kaupimosi stogo konstrukcijoje ir užtikrina šilumos izoliacijos veiksmingumą – sandarina ir pašalina nekontroliuojamus oro srautus.

Šiltinti tik iš išorės

Kai reikia apšiltinti šlaitinį stogą, tačiau svarbu, kad nereikėtų palėpės viduje vykdyti remonto darbų, geriausia išeitis – šiltinimą kloti virš gegnių. Taip galima stogą šiltinti iš išorės ir nereikia vykdyti remonto darbų patalpose. „ROCKWOOL“ siūlo specialiai tokiems atvejams skirtus gaminius: „TOPROCK SUPER“ (30 cm storio) „SUPERROCK“ (dviejų 18 + 12 cm sluoksnių) akmens vatą.

Šiltinimas virš gegnių taip pat taikomas, kai:

siekiama įdomaus vaizdinio rezultato, kad stogo santvaros elementai būtų matomi iš vidaus.

planuojama apšiltinti šlaitinį stogą pagal pasyviojo ar mažai energijos naudojančio namo standartą. Tai dažnai susiję su būtinybe naudoti tokio storio izoliaciją, kad neįmanoma ją pakloti tarp gegnių ir po jomis. Tuo tarpu klojant izoliaciją virš gegnių galima pasiekti net 70 cm storio izoliaciją!

Izoliacija virš gegnių neklojama, jeigu stogo nuolydis yra mažas. Stogo šlaito nuolydžio kampas turėtų viršyti 20°.

Šiltinant būtina atsiminti, kad nuo 2021 metų keičiamos visiems stogams taikomos techninės sąlygos. Dabar stogo šlaito U koeficientas negali viršyti 0,18 W/(m2*K). Nuo 2021 metų negalės viršyti 0,15 W/(m2*K).

Parengta pagal Rockwool.pl – stogų izoliavimas tik su „Rockwool“.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas