Modernioje sulčių spaudykloje – dėmesys ir pagarba klientui

Po itin prastų pernykščių metų ir gana kaprizingo šiųmečio pavasario šiemet ne tik sodininkai, bet ir sulčių spaudėjai tikisi neblogo obuolių derliaus. Gero derliaus viliasi ir prieš kelerius metus iš Danijos į Lietuvą grįžę bei nuosavą sulčių spaudyklą įkūrę uteniškiai Silvija bei Justinas Baliuliai, žadantys naujovėmis nuolat stebinti ir džiuginti klientus. Pavyzdžiui, šiemet spaudyklos kieme duris atvers sandėlis, kuriame sultys galės būti saugomos nors ir savaitę – kad pravažiuojantiems sodybų šeimininkams būtų patogiau.

Pažėrė naujovių

Anot S. Baliulienės, nemažai klientų pageidauja spaudykloje palikti nuskintus obuolius, o išspaustas sultis pasiimti jiems patogiu metu. Tai ne tik pro šalį pravažiuojantys didmiesčių gyventojai, turintys sodybas Aukštaitijoje, bet ir mažai laisvo laiko turintys Utenos rajono gyventojai. „Daugelis sulčių spaudyklų Utenoje neturi kur sandėliuoti sulčių, – teigė pašnekovė. – Jų negalima palikti saulėje, lietuje ar skersvėjyje. Šviežiai surinktus obuolius išspaudžiame iškart, o sultis naujose sandėliavimo patalpose galime palaikyti, kol žmogus pasiims.“ Beje, S. Baliulienė informavo, kad šiemet spaudykloje dėl saugumo buvo įrengtos vaizdo stebėjimo kameros. „Todėl, jei klientas mums priekaištaus, jog į sultis ko nors primaišėme, galėsime atsukti užfiksuotą vaizdą ir įrodyti, kad taip nėra“, – sakė moteris.

Kaip sakė jaunoji verslininkė, šiemet jie klientams pasiūlys dar vieną naujovę – mažesnės talpos maišelius sultis. „Iki šiol pilstėme tik į 3 ir 5 litrų talpos pakuotes, o šiemet turėsime ir 1,5 litro, kurios, manau, bus patrauklesnės jaunimui“, – kalbėjo pašnekovė. Sutuoktiniai šiemet planavo įsigyti pomidorų sulčių spaudimo įrangą, kurią galima sunkti ir abrikosų, persikų, nektarinų, slyvų bei kitų panašių kaulavaisių tyrę. Visgi, praėjusiais metais dėl menko obuolių derliaus susidariusių finansinių priežasčių ir nesklandumų su įrangos tiekėjais, o šiemet dėl paskelbto karantino jaunieji verslininkai šią investiciją kol kas atidėjo palankesniems laikams.

Sultys – įvairių skonių

Kaip pasakojo S. Baliulienė, didžiausią jų išsunkiamų vaisių dalį sudaro obuoliai, bet žmonės mėgsta šiuos Lietuvoje itin populiarius vaisius maišyti su kitais vaisiais ar daržovėmis. „Populiariausias – moliūgas, dar žmonės mėgsta obuolius maišyti su avietėmis, aronijomis, kriaušėmis, slyvomis, morkomis, – vardijo moteris. – Tačiau priemaišų nereikia padauginti, jos skirtos spalvai, aromatui, švelnesniam skoniui suteikti, pagrindas vis tiek turi būti obuoliai. Stengiamės patarti iš savo patirties, kiek ir ko dėti, kad sultys ilgai laikytųsi ir įgautų geriausias skonines savybes.“

Pašnekovė patikino, kad nors paprasčiausia dirbti su obuoliais, visgi jie derinasi prie klientų poreikių ir priima išskirtinius, vienetinius užsakymus, pavyzdžiui, sunkia sultis iš vynuogių. Tokiems užsakymams laikas paskiriamas iš anksto, o sulčių spaudimo procesas užtrunka šiek tiek ilgiau.

Kad šviežios išliktų ilgai

Galingą ir modernią sulčių spaudimo įrangą įsigiję uteniškiai pasakojo, jog žmogaus rankų darbo čia reikia nedaug – viskas atliekama beveik automatiškai. Iš darbuotojų tereikia priežiūros ir, žinoma, mandagaus, malonaus bendravimo su klientais, kurio, girdint žmonių atsiliepimus, nestinga. Anot S. Baliulienės, obuoliai ar kiti vaisiai arba daržovės supilami į įrenginį, ten nuplaunami, išspaudžiami, atskiriamos išspaudos, sultys išfiltruojamos – pakaitinamos iki 80 °C ir išpilstomos į norimos talpos pakuotę. „Visas procesas užtrunka maždaug penkiolika minučių, – aiškino moteris. – Suklysti neįmanoma – juk viskas automatizuota, todėl, jei sultys vėliau sugenda, priežasčių dažniausiai reikia ieškoti žaliavoje, pervežimo bei laikymo sąlygose.“ Per darbuojantis sukauptą patirtį, pasak moters, jie jau atsirinko kokybiškų sulčių maišelių tiekėjus ir siūlo savo klientams tik geriausius.

Kaip pasakojo pašnekovė, jie visada stengiasi savo klientams paaiškinti, kaip pervežti ir laikyti sultis, kad jos kuo ilgiau išliktų kokybiškos. „Tenka matyti, kaip ką tik išspaustų sulčių pripildytus dar šiltus maišelius žmonės tiesiog meste sumeta į bagažinę, – sakė S. Baliulienė. – Taip daryti jokiu būdu negalima, maišelius reikia krauti švelniai – nekratant ir nedaužant, stengtis pakuotes sustatyti taip, kad skystis apsemtų kranelį, pro kurį leidžiamos sultys, laikyti sulčių maišelius tamsioje vėsesnėje vietoje, saugoti nuo pelių, kurios labai mėgsta sultis ir dažnai pragraužia ar tiesiog pradrasko pakuotes. Taip ilgai galėsite mėgautis šviežiomis, skaniomis sultimis.“

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Aktualijos

Featured

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas

Krašto žinios