Uždegė žalią šviesą lauko darželiams

Seimas pritarė sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teiktiems siūlymams aiškiai reglamentuoti lauko darželių veiklą. Tad numatyta, kad nuo kitų metų gegužės leidimas-higienos pasas galės būti išduodamas ne tik įstaigoms, kurios ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo veiklą vykdo patalpose, bet ir toms, kurios veikia lauko sąlygomis, t. y., vadinamiesiems lauko darželiams.

Ministro A. Verygos teigimu, tokių darželių veikla pripažinta ir sėkmingai vystoma ne vienoje šalyje. Tuo metu Lietuvoje iki šiol teisiškai buvo reglamentuota tik tokia ugdymo veikla, kurios didžioji dalis vykdoma patalpose.

„Ugdymo įstaigos, savo veiklą vykdančios lauke, nėra naujiena užsienio šalyse. Tad džiaugiuosi, kad ir mes pagaliau atveriame galimybes tėvams rinktis, pagal kokią metodiką auklėti savo vaikus. Mūsų pareiga ir yra užtikrinti, jog visos ugdymo įstaigos turėtų tinkamas sąlygas vaikų ugdymui bei sveikatai. Juolab, kad to pageidauja ir tėveliai, ir tokią veiklą vykdantys darželių atstovai”, –  sakė ministras A. Veryga.
Konkretūs reikalavimai norintiems atidaryti lauko darželius, kad būtų užtikrinta vaikų sauga ikimokyklinį ar priešmokyklinį ugdymą vykdant lauko sąlygomis, bus numatyti poįstatyminiuose teisės aktuose. Juos numatyta parengti iki 2020 m. balandžio 30 d.
Lauko darželių veikla yra pripažinta ir vykdoma Čekijoje, Jungtinėje Karalystėje, Skandinavijos šalyse, Vokietijoje, Austrijoje. Šios ikimokyklinio ugdymo įstaigos vaikų ugdymą vykdo lauke, dažniausiai miške, parke ar panašioje aplinkoje.
Buvimas gamtoje ir žaidimas lauke turi teigiamos įtakos vaikų vystymuisi, sveikatai ir pasiekimams. Pripažįstama, kad kai kuriems vaikų vystymosi aspektams yra palankesnė lauko aplinka: vaikai būdami lauke yra fiziškai aktyvesni, taip pat vaikų žaidimas lauke siejamas su teigiamu poveikiui jų bendravimo gebėjimų vystymuisi, savivertei. Vis tik, prieš nutardami leisti savo vaiką į lauko darželį, tėvai turėtų apgalvoti visas alternatyvas, nes toks ugdymo būdas gali tikti ir būti priimtinas ne visiems vaikams.

Sveikatos apsaugos ministerijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas