Lietuvos šuolis per penkias pozicijas pasaulio konkurencingumo indekse

Pasaulio ekonomikos forumo paskelbtame 2015–2016 m. konkurencingumo tyrime Lietuvos konkurencingumas tarp 140 šalių pakilo net 5 pozicijomis – iš 41 į 36 vietą – ir pasiekė aukščiausią kada nors turėtą poziciją. Per pastaruosius dvejus metus Lietuvos vertinimas Pasaulio ekonomikos forumo tyrime gerėja.

„Iš tyrime apžvelgiamų trijų subindeksų labiausia – iš 44 į 37 vietą – kyla inovacijų ir verslo išmanumo subindeksas (verslo išmanumas pakilo iš 49 į 39 vietą, o inovacijos iš 44 į 36 vietą). Tam įtakos turėjo geras Lietuvos padėties vertinimas pagal vietinių tiekėjų skaičių ir kokybę bei mokslo ir gamybos bendradarbiavimą mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros srityje”, – sakė ūkio ministras Evaldas Gustas.
Pagal pagrindinių reikalavimų subindeksą, įvertinantį šalies institucinę aplinką, infrastruktūrą, makroekonominę aplinką, sveikatą ir pradinį išsilavinimą, Lietuva pakilo iš 37 į 35 vietą. Aukštam makroekonominės aplinkos vertinimui įtakos turėjo geresnis valstybės biudžeto balansas (pakilo iš 54 į 29 vietą) ir šalies kredito reitingas (pakilo iš 47 į 39 vietą).
Pagal našumą skatinančių veiksnių subindeksą, kuris apima aukštąjį išsilavinimą ir profesinį mokymą, prekių rinkos efektyvumą ir darbo rinkos efektyvumą, finansų rinkos plėtrą, technologinę parengtį, rinkos dydį, Lietuva pakilo dviem pozicijomis – iš 38 į 36 vietą. Didžiausią šuolį šiame subindekse pasiekusiam prekių rinkos našumo vertinimui įtakos turėjo procedūrų skaičiaus (pakilo iš 22 į 9 vietą) ir dienų skaičiaus verslui pradėti (pakilo iš 31 į 9 vietą) sumažėjimas.
Kukliausiai Lietuva vertinama pagal darbo rinkos efektyvumo indeksą sudarančius rodiklius: mokesčių poveikį paskatai dirbti (123 vieta), įdarbinimo ir atleidimo iš darbo tvarką (120 vieta), šalies gebėjimą pritraukti (116 vieta) ir išlaikyti (108 vieta) talentingus specialistus, atleidimo iš darbo išlaidas (109 vieta). Šių rodiklių pokyčiams ženklios įtakos turės planuojami sprendimai dėl naujojo Darbo kodekso.
Šalių 2015–2016 m. konkurencingumo tyrime pirmą vietą užima Šveicarija, antroje vietoje Singapūras, trečioje – JAV. Estija iš 29 vietos nukrito į 30 vietą, Latvija iš 42 į 44 vietą.
Pasaulio ekonomikos forumas kasmet rengia globalaus konkurencingumo tyrimą, kuriame pateikia duomenis ir įžvalgas apie valstybių ekonomikos produktyvumą ir gerovę.

Ūkio ministerijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas