Valentinas Mazuronis: „Lietuva ir jos ateitis Europos Sąjungoje“

Užsienio politika yra viena pagrindinių valstybės funkcijų, atliekama kartu su kitomis svarbiomis funkcijomis – švietimo politika, sveikatos apsaugos politika, mokesčių politika ir t. t. Užsienio politika ne tik padeda valstybėms įsitvirtinti tarptautinėje arenoje, sukurti tam tikrą įvaizdį, kuris, visų pirma, padeda šaliai kurti ekonominę gerovę – pritraukti investicijas, skatinti eksportą, kurti naujas darbo vietas, gerinti žmonių pragyvenimo lygį. Šiandien Lietuvos vykdomoje užsienio politikoje akivaizdžiai trūksta aiškių orientyrų ir pragmatizmo. Labai daug isteriškumo ir blaškymosi pametant mūsų šalies interesus, užmirštant Lietuvos piliečių viltis ir siekius.

Kokia užsienio politika šiuo metu turėtų būti formuojama ir įgyvendinama? Pirmiausia mums reikia atsakyti į klausimą, kokią matome Europos Sąjungos (ES) ateitį? Akivaizdu, kad ES iškilo dvi tolesnės raidos alternatyvos: pirmoji – stiprinti federalizmą ir tapti federacine valstybe, tačiau prarasti suverenumą; antroji – likti nacionalinių valstybių sąjunga ir tapti vadinamąja tautų Europa. Vakarų Europos šalių piliečių stiprėjantis nusivylimas Europos Sąjunga rodo, kad kryptis į federaciją, kokią mums siūlo jos karšti šalininkai, kaip antai Prancūzijos prezidentas E. Makronas, tampa problemiška. Būtina kompromisų, bendrų požiūrių bei susitarimų paieška.

Nors Lietuvos piliečiai bene pozityviausiai (palyginti su kitų ES šalių piliečiais) vertina ES, mes turime plačiai diskutuoti, koks ES raidos scenarijus yra tinkamiausias mūsų tautai ir valstybei. Artėjantys Respublikos Prezidento rinkimai yra puiki proga tokiai viešai diskusijai, juolab kad pagal mūsų Konstituciją šalies vadovas sprendžia pagrindinius užsienio politikos klausimus ir kartu su Vyriausybe vykdo užsienio politiką.
Mano nuomone, ES – tai mūsų valstybės ekonominio, finansinio bei karinio vystymosi ir saugumo garantas. Tai mūsų valstybės apsauginis skėtis. Tuo pačiu metu būtų labai pavojinga, jeigu tas skėtis pavirstų grotomis ar aklina siena. Akivaizdu, kad šiandieninė ES stovi kryžkelėje ir diskusijose apie savo ateitį neranda bendro sutarimo. Tai ne tik didelė klaida, bet ir grėsmė šiai valstybių sąjungai subyrėti.
Akivaizdu, kad pasaulis aplink mus sparčiai keičiasi ir tampa mažiau stabilus: keičiasi ES, keičiasi JAV, keičiasi Europos ir Amerikos tarpusavio santykiai. Šiuos pokyčius skatina ir išnaudoja Rusija, siekianti savo imperinių tikslų, keliančių grėsmę ir Lietuvos valstybei. Mes turime būti pasiruošę šiems pokyčiams ir jų atnešamiems iššūkiams ir turime suvokti, ko sieksime ir kaip elgsimės šiame pokyčių verpete.
Laikausi nuostatos, kad pasaulis keitėsi, keičiasi ir keisis ateityje, o Lietuvos valstybė, jos tauta liks.
Šį, sąlyginai ramų laiką, mes turime efektyviai išnaudoti stiprinant Lietuvos valstybę ir mūsų tautą. Lietuvos užsienio politika, visų pirma, turi būti naudinga Lietuvai ir skatinti valstybės bei tautos stiprinimą ne tik šiandien, bet ir ateityje.
Tik būdami stipria, puoselėjančia ir gerbiančia savo šaknis, istoriją, kalbą, kultūrą valstybe, mes būsime pasirengę sutikti geopolitinius iššūkius bei pokyčius ir išsaugosime savo valstybę ir savo tautą.

                

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas