Atleista Lietuvių kalbos instituto direktorė

Įvertinus Lietuvių kalbos instituto (LKI) 2015-2018 metų veiklą, už netinkamą pareigų vykdymą atleista instituto direktorė Elena Jolanta Zabarskaitė.

Konstatuota, kad LKI direktorė ilgą laiką netinkamai vykdė nustatytas funkcijas, neužtikrino instituto veiklos atitikties Lietuvos Respublikos įstatymams ir kitiems teisės aktams, tinkamo, racionalaus ir tausaus išteklių naudojimo bei veiksmingos finansų kontrolės.

„Mokslo ir studijų įstatyme nustatyta, kad valstybinio mokslinių tyrimų instituto direktoriumi gali būti tik nepriekaištingos reputacijos asmuo, todėl tokie pasikartojantys aplaidumo atvejai negali būti toleruojami. Atnaujinant mūsų šalies švietimo ir mokslo sistemą, ypatingai svarbu, kad švietimo ir mokslo įstaigoms vadovautų kompetentingi ir skaidrūs vadovai, nemetantys šešėlio ant savo vadovaujamų kolektyvų ir visos šalies švietimo bei mokslo sistemos veiklos”, – šį sprendimą komentavo švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė.

Šių metų pradžioje atliktus instituto auditą, nustatyta reikšmingų LKI veiklą reglamentuojančių teisės aktų pažeidimų, tarp jų ir neištaisytų po ankstesnių patikrinimų.

Nustatyta, kad institutas neįvykdė įsipareigojimų grąžinti į valstybės biudžetą netinkamai panaudotas lėšas (47,7 tūkst. eurų); LKI direktorė, nesuderinus su darbdaviu, buvo papildomai įdarbinta instituto vykdomame tarptautiniame finansuojame projekte; darbuotojams, užimantiems vienodas pareigas, buvo nustatyti nepagrįstai skirtingi darbo užmokesčio koeficientai. Apie šio audito išvadas instituto vadovė buvo oficialiai informuota ir įspėta, kad per dvylika mėnesių antrą kartą nustačius tokius pat pažeidimus, darbo sutartis su ja gali būti nutraukta.

2018 metų balandžio mėnesį baigtas pakartotinis LKI auditas vėl nustatė to paties tipo ir naujų direktorės veiklos pažeidimų. Nustatyta, kad institutas pirko paslaugas iš individualią veiklą vykdančių LKI darbuotojų, nors tokio paties pobūdžio darbams atlikti jame buvo įsteigti valstybės finansuojami etatai. Paslaugos buvo perkamos iš LKI darbuotojų artimųjų ar giminystės ryšiais susijusių asmenų, nesilaikant pirkimo skaidrumo ir nediskriminavimo principų. Užsakant lietuvių kalbos tyrimus ir ekspertizes, nebuvo sudaromos sutartys, o mokslininkams už atliktas ekspertizes buvo apmokama neskaidriai ir nevienodai.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) pripažino, kad E. J. Zabarskaitė pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nuostatas, nepateikdama duomenų apie vykdytą individualią veiklą bei papildomas pareigas LKI, taip pat šio įstatymo ir LKI mokslo tarybos darbo reglamento nuostatas dėl mokslo tarybos nario pareigos nusišalinti priimant sprendimus savo paties atžvilgiu, kai buvo svarstomi direktorės kartu su bendraautoriais parengtos monografijos leidybos klausimai. Direktorė pasirašė šios monografijos leidybos sutartį su UAB „Proit”, kurioje tuo metu dirbo jos sūnus. E. J. Zabarskaitė įstaigai vadovavo nuo 2003 m.

Atleidus direktorę, institutui laikinai vadovauja Albina Auksoriūtė. Artimiausiu metu bus skelbiamas naujo LKI vadovo konkursas.

Švietimo ir mokslo ministerijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas