Ligoninės administracija grąžino pinigus už nusipirktus vaistus

Pacientų arba jų artimųjų pasiryžimas iki galo išsiaiškinti, ar teisėtai gydymo įstaigoje prašoma nusipirkti vaistų ir medicinos pagalbos priemonių (MPP), tikrai gali duoti teigiamų rezultatų. Svarbiausia – nebijoti šiuo klausimu kreiptis į gydymo įstaigos administraciją. Tai neseniai patyrė artimą žmogų į VšĮ Visagino ligoninės Slaugos skyrių paguldžiusi gretimo miesto gyventoja, nenorėjusi viešai skelbti savo pavardės (moters tapatybė žinoma). Panevėžio teritorinei ligonių kasai (TLK) pavyko išsiaiškinti, kad moteriai ligoninės administracija grąžino pinigus už savo lėšomis artimajam pirktus vaistus ir sauskelnes.

Kaip pasakoja moteris, apie tai, kad į ligonines patekusiems pacientams gydytojai liepia patiems nusipirkti vaistų arba MPP, anksčiau ji buvo tik girdėjusi, o neseniai pati atsidūrė tokioje situacijoje. Paguldžiusi į Visagino ligoninės Slaugos skyrių artimą žmogų, moteris išgirdo, kad gydytojas ne paprašė, o tiesiog nurodė pacientui nupirkti vaistų ir sauskelnių.
Gydytojo nurodymas buvo įvykdytas, tačiau moteris nusiuntė elektroninį paklausimą Valstybinei akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybai prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VASPVT) ir paklausė, koks teisės aktas leidžia iš Visagino ligoninės Slaugos skyriuje gulinčių pacientų reikalauti, kad jie nusipirktų reikalingų medikamentų ir slaugos priemonių.
Kadangi paklausimas buvo nusiųstas ne tuo adresu, jį VASPVT persiuntė Panevėžio TLK. Nors paklausime nebuvo detalizuotas galimas neteisėto mokėjimo atvejis, Panevėžio TLK raštu kreipėsi į VšĮ Visagino ligoninę ir paprašė pateikti paaiškinimą. Iš ligoninės vadovo gautas atsakymas: jeigu gydytam Slaugos skyriuje pacientui teko mokėti už medikamentus ar slaugos priemones, jis turi kreiptis į ligoninės administraciją su mokėjimų kvitais dėl konkrečios situacijos išsiaiškinimo.
Panevėžio TLK Kontrolės skyriaus specialistai perdavė paklausėjai ligoninės vadovo prašymą, taip pat paaiškino, jog Lietuvos Respublikos sveikatos draudimo įstatyme nurodyta, kad vaistų ir MPP, naudojamų hospitalizuotiems stacionarinėse asmens sveikatos priežiūros įstaigose apdraustiesiems gydyti, išlaidos apmokamos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto, išskyrus atvejus, kai apdraustasis savo iniciatyva gydančiojo gydytojo rekomendavimu pasirenka brangesnius vaistus ar MPP, negu Lietuvos Respublikoje yra taikomi pagal nustatytas gydymo metodikas. Tuo atveju pasirinktų brangesnių paslaugų, medžiagų, procedūrų faktinių kainų ir nemokamų paslaugų, medžiagų, procedūrų bazinių kainų skirtumą apmoka pats pacientas. Vadinasi, už valstybės laiduojamas paslaugas iš paciento neturi būti reikalaujama papildomo mokesčio, jei teisės aktai nenustato kitaip.
Dar akcentuota, kad apdraustiesiems, paguldytiems į ligoninę, leidžiama išrašyti ambulatoriškai gydyti skirtus kompensuojamuosius vaistus, jei jie buvo skirti ne trumpiau kaip vieną mėnesį iki paguldymo į ligoninę. Kitų gydymui būtinų vaistų ir MPP turi parūpinti ligoninė.
Panevėžio TLK rekomendavo paklausėjai nuvykti į Visagino ligoninę išsiaiškinti situacijos arba pateikti ligoninei skundą, jei, jos manymu, buvo pažeistos paciento teisės. Vėliau sužinota, kad artimą žmogų Visagino ligoninės Slaugos skyriuje paguldžiusiai moteriai pavyko susigrąžinti vaistams ir sauskelnėms išleistus pinigus. Patirtimi ji sako pasidalijusi su daugeliu pažįstamųjų ir paraginusi kitus aklai nevykdyti gydytojų reikalavimų, jei įtariama, kad šie gali būti neteisėti.

Panevėžio teritorinės ligonių kasos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas