Išskirtinė medicinos paroda jau pasiekė Anykščius

Ypatingų archyvinių nuotraukų paroda „Medicinos pagalbos fragmentai Lietuvoje“, Vasario 16-osios proga Valstybinės ligonių kasos (VLK) ir Lietuvos centrinio valstybės archyvo (LCVA) padovanota visuomenei virtualiai, šiais metais atkeliavo ir į Panevėžio teritorinės ligonių kasos (Panevėžio TLK) veiklos zoną. Pasižiūrėti, kaip prieš 100 metų atrodė Lietuvos medikai ir pacientai, nuo sausio 9 dienos turi galimybę Anykščių rajono savivaldybės ligoninės personalas, įstaigos pacientai ir lankytojai.

Paroda, po Naujųjų metų atkeliavusi iš Respublikinės Šiaulių ligoninės, eksponuojama Anykščių ligoninės Radiologijos skyriuje, esančiame III aukšte. Sausio pabaigoje ji bus perkelta į Kupiškio ligoninę, vasario viduryje – į Rokiškio pirminės asmens sveikatos priežiūros centrą.
„Tikimės, kad tiems, kurie matys parodą, bus įdomu palyginti, kaip neatpažįstamai pasikeitė sveikatos priežiūros sistema. Anykštėnai, kupiškėnai ir rokiškėnai turės galimybę iš arčiau pamatyti ankstesnių laikų gydytojus ir jų darbo kasdienybę. Ypač tai turėtų būti įdomu Kupiškio medikams ir ligoninės pacientams bei lankytojams, nes fotodrobėse yra užfiksuoti to laikmečio Kupiškio ligoninės gydytojai ir medicinos seserys”, – pastebėjo Panevėžio TLK direktorius Jonas Narbutas.
Archyvinių nuotraukų parodoje atskleidžiami medicinos pagalbos nepriklausomoje Lietuvoje 1918–1940 m. fragmentai. VLK ir LCVA darbuotojų pastangomis surengtoje parodoje galima rasti nuotraukų, iliustruojančių minėtu laikotarpiu padėtus rūpinimosi žmonių sveikata pagrindus ir atskleidžiančius to laikmečio medikų santykius su pacientais. Organizatoriai siekė parodyti, kaip specifiniame gydymo įstaigos interjere, kuriame yra ne tik mediko kėdė ar paciento lova, bet ir įranga, instrumentai, jautėsi nuotraukose užfiksuoti žmonės. Kai kurios įamžintos vietos – ligoninės ir pacientų priėmimo kabinetai – dar nėra identifikuoti. Organizatoriai tikisi ir kviečia žmones, atpažinusius nuotraukose įamžintus vietas, gydytojus, pacientus, kreiptis į LCVA. Tai bus svarbus indėlis į archyve kaupiamų duomenų tikslinimą ir tvarkymą.
VLK primena, kad 1918–1940 m. rūpestis žmonių sveikata buvo reiškiamas ne tik valstybės institucijų dokumentuose – tuo laikotarpiu pradėta kurti sveikatos draudimo sistema, orientuota visų pirma į nepasiturinčiųjų sveikatos apsaugą. Sveikatos draudimo sistema buvo grindžiama dviem esminiais principais – privalomojo visų dirbančiųjų ir jų šeimų narių draudimu ir sveikatos priežiūros finansavimu iš dirbančiųjų įmokų, kurių dydis buvo siejamas su atlyginimais. Šie du principai yra svarbūs ir šiandien, jų tęstinumą žymi dabartinė privalomojo sveikatos draudimo sistema (jos visuotinumas) ir sveikatos priežiūros finansavimo pagrindai.
Kovo mėnesį Panevėžio TLK parodos estafetę perduos Klaipėdos teritorinei ligonių kasai.

Panevėžio teritorinės ligonių kasos inf.

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas