Valstybės atkūrimo 100-čiui skirtose lenktynėse – 100 žirgų

Vasario 3-ą Dusetose vyksiančios tradicinės ristūnų žirgų lenktynės „Sartai 2018″, kurias organizuoja žemės ūkio ministerija kartu su Zarasų rajono savivaldybe, įtrauktos į Lietuvos valstybės atkūrimo 100-čiui skirtų renginių sąrašą. Ta proga žiūrovus džiugins 100 eikliųjų žirgų, išaugintų Lietuvoje ir Baltijos šalyse.

Iš jų apie 70 varžysis dėl įvairių prizų ir bėgs ledo taku, o kiti, seniausios lietuviškos veislės žirgai žemaitukai, dalyvaus varžybų atidarymo parade ir kitose atrakcijose.

Ištverme garsėjančius žemaitukus pasibalnoję devyni raiteliai Dusetose šiltai buvo sutikti dar 2011m. Mat jie buvo ką tik atlaikę nelengvą, kupiną nuotykių beveik 2 tūkstančių kilometrų kelionę Vytauto Didžiojo pramintais keliais nuo Senųjų Trakų iki Ukrainos Očakivo miesto, esančio šalia Juodosios jūros.

„Pirmadienio (sausio 22-os) duomenimis „Sartų 2018″ lenktynėse dalyvaus 69 įvairių veislių ristūnai žirgai, išauginti geriausiųjų Baltijos šalių bei užsienio žirgininkų, – sakė respublikinės lenktyninių žirgų lygos direktorius Vidmantas Isoda. – Tai maždaug tiek pat, kiek į Dusetas per paskutinįjį dešimtmetį vidutiniškai atvyksta kasmet. Ristūnus vadelios 33 sportininkai, kurių kiekvienas dalyvaus mažiausia dviejuose važiavimuose.”

Dalyvių sąrašuose – varžybų šeimininkai lietuviai ir kaimynai latviai su estais.

Daugiausia žirgų – 40 – į Dusetose vyksiančią šventę tradiciškai deleguoja respublikinė lenktyninių žirgų lyga. 13 atsiunčia latviai, po 8 – estai ir Lietuvos ristūnų sporto asociacija.

Pasak V. Isodos, tiek dalyvių leidžia tikėtis, jog ristūnų lenktynės Dusetose bus gražios, o jose nestigs atkaklios, dramatiškos kovos, o galbūt ir kiekvieną renginį puošiančių rekordų.

Dusetų hipodromo trasos rekordas priklauso uteniškiui Egidijui Gudoniui, kai jis pernai su Gardens Fairytale 1609 metrų distanciją įveikė per 2 min. 00,165 sek. ir iškovojo pagrindinį varžybų trofėjų – žemės ūkio ministerijos tradiciškai steigiamą Didįjį žiemos prizą.

Įdomu, kad E. Gudonis pernai pagerino sau pačiam nuo 2014 m. priklausiusį rekordą, kai su Rodney Augustinu jis tą pačią distanciją buvo įveikęs per 2 min. 00,775sek.

Bene labiausiai intriguoja, kad ir šiemet E. Gudonis dėl Didžiojo žiemos prizo varžysis su tuo pačiu Amerikos ristūnu Gardens Fairytale, kuris sportinių žirgų reitinguose tik per plauką nusileidžia Stanislovo Kėrio tos pačios veislės Ingo Sanna.

V. Isodos nuomone, varžytuvės dėl Didžiojo žiemos prizo bus bene atkakliausios, kur įspėti nugalėtoją tiesiog neįmanoma.

Specialistai pataria atkreipti dėmesį į irgi Lietuvoje išaugintus Amerikos ristūnus Torpedinis kateris (vadelios Kazys Trota), Monet Augustinu (Monika Vinskutė), Giant Cass (Saulius Matulevičius), Tosca de Chanterne (Žydrūnas Vasilionka) ir kitus.

Varžybų vyriausiasis teisėjas Romaldas Pikauskas pritaria kolegai, tačiau jis visų pirma patartų atkreipti dėmesį į labai pajėgų ir patyrusį duetą iš Estijos, vyrą ir žmoną Jevgenijų Ivanovą ir Jeleną Fironovą, kurių vadeliojami Amerikos ristūnai Damzel Eson ir Uptown Girl įvertinti aukščiausiais iš visų, kurie bus matomi Dusetų hipodromo ledo take, reitingais. Tai irgi suaugę A reitingo žirgai, bėgsiantys 1609 metrų distancijoje.

V. Isoda pritartų Romaldui, tačiau patyrusiam specialistui bene daugiausia abejonių kelia kokios sportinės formos šie eiklūs žirgai pasieks Dusetas iš Švedijos, kur dabar jie dalyvauja lenktynėse.

Bene didžiausios konkurencijos estai gali susilaukti iš artimiausių kaimynų latvių.

Respublikinės lenktyninių žirgų lygos direktorių itin imponuoja Amerikos ristūnas Victory Boy T.G., kurį vadelios Sandra Solkone. Šis eržilas – tai naujausias Latvijos sportininkų pirkinys iš Norvegijos žirgų augintojų.

Dar vienas Latvijos sportininkas Maris Ežmalis Dusetose debiutuos su aukštai reitinguojamu, rusų didžiojo karvedžio Suvorovo vardu pavadintu ristūnu.
Nemenką žiūrovų susidomėjimą kelia ir jauniausieji žirgai, kuriems tokios lenktynės – dar ne visai įprastos ir kurių važnyčiotojams suvaldyti ristūnus – savotiškas iššūkis.

Atskirame bėgime varžysis jauniausieji, 2015 m. gimę žirgai, kuriuos ledo take tramdys visas būrys Lietuvos sportininkų – Dainius ir Vigimantas Perednikai, Mečislovas ir Gintaras Radzevičiai, Juozas Kvakšys, Alvydas Banėnas ir kiti.

„Žiūrovus, kurių Dusetose kasmet susirenka po 20–30 tūkstančių, vilioja ne tik tradicinės ristūnų žirgų lenktynės, bet ir nacionalinį paveldą bei etnines vertybes propaguojanti mugė, kuri vasario 3-ąją pradės šurmuliuoti anksčiausiai – nuo 10 val., – sakė „Sartų 2018″ šventę rengiančios VšĮ „Promo events” direktorius Darius Jonušis. – Iškart po lenktynių žiūrovų laukia įdomi vakaronė Dusetų kultūros rūmuose, tradicinė paroda „Žirgas dailėje” ir kitos atrakcijos”.

„Visus Bonus” inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas