Mūsų rajone populiarėja ožkų auginimas

Ateityje mūsų šalyje nykstančių kiaulių tikriausiai nepakeis ožkos, tačiau šiandien aišku tai, kad šių naminių gyvulių auginimu domisi vis daugiau kaimo žmonių. Ožkos vertinamos dėl kokybiško pieno, kuris puikiai tinka ir kūdikiams maitinti.

Pasak Utenos rajono savivaldybės administracijos Kaimo plėtros skyriaus vedėjos Raimondos Jankauskienės, ožkų auginimas Utenos rajone populiarėja, todėl didėja ir šių gyvulių augintojų gretos. Praėjusių metų gruodžio 1-osios duomenimis, mūsų rajone priskaičiuojama 114 ožkų laikytojų, auginančių 332 ožkas. „Avių ir ožkų skaičius auga. Jos ypač populiarios tarp mažesnių ūkių – smulkiesiems ūkininkams avis ir ožkas auginti yra paprasčiau, mat šie gyvulėliai mažiau reiklūs nei stambieji galvijai”, – teigė R. Jankauskienė.
Prasidėjus Ožkos metams, pirmosiomis šių metų dienomis Žemės ūkio ministerija paskelbė tai, kad įgyvendinant Nacionalinę 2014-2020 metų gyvulininkystės sektoriaus plėtros programą, 2015 metais bus pradedamos mokėti paramos išmokos už mėsinius galvijus, mėsines avis, pieninių veislių bulius ir pienines ožkas. Išmokos už pienines ožkas gyvulių augintojus, kuriems numatyta skirti 0,2 mln. eurų, pasieks vieną kartą per metus.
Numatyti orientaciniai išmokų dydžiai 2015 m. už gyvulius: už vieną mėsinį galviją – 178,48 eurai, už vieną mėsinę avį – 19,83 eurai, už vieną pieninės veislės bulių – 133,91 euras, už vieną pieninę ožką – 24,02 eurai. Išmokos už gyvulius valdos valdytojams pradedamos mokėti nuo kitų metų kovo 1 d. ir turi būti išmokėtos ne vėliau kaip iki birželio 30 d.

„Utenos dienos” inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas