Ragina savivaldybes užtikrinti, kad lėšos švietimui būtų naudojamos efektyviai

Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė ragina savivaldybes įvertinti kokybiško švietimo prieinamumo galimybes visiems vaikams ir užtikrinti efektyvų švietimui skiriamų lėšų naudojimą.

„Metinis valstybės ir savivaldybių švietimo biudžetas perkopia 1 mlrd. Eur. Tik kiek daugiau nei pusė jų – t. y. mokinio krepšelis – skiriamas tiesiogiai mokinių ugdymui. Kitą pusę sudaro savivaldybių lėšos mokyklų pastatų administravimui ir išlaikymui. Tiek užsienio ekspertai, tiek Valstybės kontrolė (VK) ragina mokyklų steigėjus tvarkyti mokyklų tinklą, sutaupytas lėšas skirti ugdymo kokybei gerinti: naujoms ugdymo priemonėms, mokytojų padėjėjų etatams steigti, įvairioms ugdomosioms mokinių veikloms. Efektyvus finansavimas yra rezervas kokybei tobulinti, tiek didinant atlyginimus, tiek lėšas ugdymui“, – sakė ministrė.

Pasak J. Petrauskienės, remiantis VK ir EBPO išvadomis bei LRV Vyriausybės programa, ministerija koreguos mokyklų finansavimo tvarką. Tą ketinama padaryti iki ateinančių metų rugsėjo 1 d.

Švietimo ir mokslo ministrės teigimu, ministerija nustato bendras žaidimo taisykles, bandydama atsižvelgti į labai skirtingą situaciją įvairiuose Lietuvos kampeliuose, bet savivaldybės, kaip steigėjos, yra atsakingos už savo tinklą, sprendimus su mokyklomis, mokiniais. Ministerija savo ruožtu daugiau dėmesio skirs savivaldybių lygmens analizei ir joms pateiks rekomendacijas.

Švietimo ir mokslo ministerijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas