Planuojate įsigyti augintinį – pasirūpinkite jo registracija

Apsisprendę įsigyti augintinį (šunį ar katę), renkamės kokią veislę pasirinkti, įsigyti grynaveislį ar mišrūną, o galbūt priglausti pamestinuką, tačiau ar visuomet pasirūpiname tapti savo naujojo draugo pilnateisiais šeimininkais?
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai perspėja, kad įsigiję šunį, katę ar šešką, nebūtinai tapsite jo savininku. Mat visi (veisliniai ir neveisliniai) gyvūnai augintiniai (šunys, katės ir šeškai) privalo būti paženklinti ir užregistruoti Gyvūnų augintinių registre prieš jų perdavimą (dovanojimą, pardavimą ir pan.) kitam savininkui. Tokiu būdu užtikrinama, kad gyvūnas priklauso tik jį įsigijusiam asmeniui.

Klausimų dėl augintinio registracijos ir nuosavybės teisių dažniausiai iškyla dėl kelių priežasčių. Pavyzdžiui, jei gyvūnai įsigyjami iš nelegalių veisėjų ar pardavėjų, kurie parduoda neženklintus ir neregistruotus gyvūnus augintinius arba, kai pardavėjai parduoda registruotus šunis ar kates, tačiau neįformina pardavimo fakto ir neperregistruoja jų pirkėjo vardu.
Kodėl svarbu įsigyti jau paženklintą ir užregistruotą gyvūną augintinį ir kodėl būtina pasirūpinti jo perregistravimu, nurodant naująjį savininką?
VMVT specialistams tenka spręsti ginčus ir skundus, kylančius įsigijus, kaip vėliau paaiškėja, prastos sveikatos būklės augintinį. Paprastai, jei Gyvūnų augintinių registre augintinis neregistruotas, teisiškai nėra galimybės nustatyti gyvūnų pardavėjo ar ankstesnio savininko, kuris turėtų prisiimti atsakomybę ir kompensuoti gydymo išlaidas ar patirtą žalą.
Taip pat svarbu atminti, kad Gyvūnų augintinių registre registruotas augintinis teisiškai vis dar  priklauso jį užregistravusiam asmeniui, net jei pirkimo-pardavimo sandoris jau įvykęs. Taigi, neperregistravus augintinio naujojo savininko vardu, jo pardavėjas teoriškai gali pareikšti teisę į jį, kelti sąlygas ir pan.
Papildomų rūpesčių su nepaženklintu ir neregistruotu gyvūnu gali kilti keliaujant ir išsiimant reikalingus dokumentus.
Svarbu paminėti ir gyvūnų dingimo atvejus. Į globos namus patekęs neženklintas ir neregistruotas augintinis gali būti atiduotas kitam laikytojui, jei tikrasis savininkas per 14 dienų jo nesurado. Apie rastą registruotą gyvūną augintinį būtų pranešama ir jis sugrąžinamas Gyvūnų augintinių registre nurodytam savininkui. Pažymėtina, kad augintinį užregistruoti ir tapti savininku gali bet kuris jį radęs, priglaudęs ar, kaip kartais pasitaiko, neteisėtai pasisavinęs asmuo. Tokiu atveju įrodyti, kad augintinis anksčiau priklausė kitam savininkui gali būti labai keblu.
Minėtų situacijų galima išvengti gyvūnus įsigyjant iš patikimų veisėjų ir nedelsiant juos registruojant savo vardu.  Prieš įsigyjant gyvūną augintinį, sužinokite daugiau informacijos apie augintinių ženklinimą ir registravimą.

VMVT inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas