„Sartai 2017“: faktai ir skaičiai

Vasario 4-ą Dusetų hipodrome pasibaigusios tradicinės ristūnų lenktynės „Sartai 2017″ kaip organizuotas, ne stichiškas renginys jų istorijoje buvo jau 221-osios, o oficialios – 110-tosios.

1. Jose dalyvavo geriausi žirgų sporto atstovai iš visų trijų Baltijos šalių ir Lenkijos.
2. Prie lenktynių starto linijos buvo išrikiuoti 65 ristūnai, išauginti Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje, Lenkijoje, Švedijoje, Suomijoje, Prancūzijoje, Norvegijoje ir kitose šalyse.
3. Šiemet sukako 84 metai, kai nuo 1933 m. žirgų lenktynes remia žemės ūkio ministerija.
4. Nuo 1968 m. kartu su šiomis lenktynėmis pradėtos rengti ir žiemos mugės, o šiemet nacionalinį kulinarinį, kultūrinį ir liaudies amatų paveldą propaguojanti mugė užėmė rekordinį 3 hektarų plotą.
5. Joje į savo paviljonus svečius kvietė 152 ūkininkų ir prekybininkų, tautodailininkų ir nacionalinių amatų puoselėtojų būrys, savo gaminiais ir išmone tenkinęs net įnoringiausio svečio skonį.
6. Patikslintais saugos tarnybų duomenimis „Sartų 2017″ šventę aplankė apie 30 tūkstančių žiūrovų.
7. Sportininkai ir varžybų teisėjai palankiai įvertino Dusetų hipodrome suformuotą ledo taką, kuriam išlieti prireikė apie 1 500 kubinių metrų vandens, „pasiskolinto” iš Sartų ežero.
8. Atskirų bėgimų laimėtojai ir prizininkai šiemet išsidalijo rekordinį 23 tūkstančių eurų prizinį fondą. Tai dviem tūkstančiais daugiau nei prieš tai vykusiose lenktynėse.
9. Didžiausią – 3 600 eurų piniginį prizą pasidalijo šių lenktynių organizatorės, žemės ūkio ministerijos steigiamo „Didžiojo žiemos” prizo laimėtojas ir prizininkai.
10. „Sartų 2017″ puošmena tapo naujas trasos rekordas. Jo autorius – uteniškis Egidijus Gudonis, laimėjęs ir pagrindinį „Didįjį žiemos” prizą, kurio vadeliojamas Gardens Fairytale 1609 metrų distancijos finišo liniją kirto per 2 min. 00,165 sek.
11. Ankstesnis trasos rekordas – 2 min. 00,775 sek. – irgi priklausė E. Gudoniui ir buvo pasiektas 2014 m. su ristūnu Rodney Augustinu.
12. Naujasis trasos rekordininkas antrąjį prizininką Eimantą Klebauską pranoko didžiausia šiemetinėse lenktynėse – 2,61 sek. persvara.
13. Mažiausia, vos 0,21 sek. persvara, skyrė Kūno kultūros ir sporto departamento prie LR vyriausybės prizo laimėtoją Žydrūną Vasilionką (Eruptio Cass) nuo antrąją vietą iškovojusio Sauliaus Matulevičiaus (Elegance Cass).
14. Jei būtų steigiamas prizas „Už ryžtą siekiant pergalės”, jo bene labiausiai nusipelnytų „Kasandros grupės” sportininkas S. Matulevičius, po nesėkmingai susiklosčiusio starto pralaimėjęs tik bėgimo nugalėtojui.
15. Su skirtingais žirgais startavęs dvi pergales atskiruose bėgimuose iškovojo Stanislovas Kėrys, laimėjęs „Auga Group” ir Lietuvos respublikos vyriausybės prizus.
16. Ilgiausios, 3 200 metrų distancijos, kurioje sportininkai varžėsi dėl „Rokiškio sūrio” prizų, visą nugalėtojų garbės pakylą užėmė vien dailiosios lyties atstovės: Jelena Fironova (Estija), Vita Lingytė (Lietuva) ir Tatjana Martinsone (Latvija). Tai itin retas šiose lenktynėse atvejis.
17. „Sartai 2017″ spaudos centre buvo akredituoti 77 spaudos, radijo ir televizijos, informacinių agentūrų, interneto portalų, rajonų ir regionų žurnalistai.
18. Dusetų dailės galerijoje atidaryta jau vienuoliktoji paeiliui Sartų švenčių programą papildanti paroda „Žirgas fotografijoje”.
19. Iš pateiktų 585 fotografijų parodoje eksponuojami 63 autorių iš Lietuvos, Latvijos, Lenkijos, Baltarusijos, Rusijos, Čekijos ir Turkijos106 įdomiausi, originaliausi lakštai. 13-os geriausiųjų darbų autoriai apdovanoti parodos diplomais ir prizais.

„Visus Bonus” inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas