„Švyturio Balto“ įvertinimas – pripažinimas kvietiniam alui

Kvietinio alaus istorija ypatinga. Pradėtas virti prieš pusę amžiaus Bavarijos žemėse, pamėgtas kilmingųjų, vėliau pamirštas ir beveik išnykęs. Pastaruosius kelis dešimtmečius kvietinis alus Europoje išgyvena savo renesansą. Prie to prisidėjo ir Lietuvos aludariai.

Tiesa, mūsų šalies alaus mėgėjai prie šios tendencijos prisijungė prieš gerą dešimtmetį, kai jiems buvo pasiūlytas „Švyturio Baltas” alus. Nors tuo metu jo skonis vidutiniam vartotojui galėjo pasirodyti gana neįprastas, šiandien tai daugelio pamėgta alaus rūšis. Tai, kad „Švyturio” aludarių kruopščiai ir su užsidegimu gaminamas alus niekuo nenusileidžia vokiškiesiems giminaičiams, rodo dar vieni aukščiausi tarptautiniai „Švyturio Balto” alaus įvertinimai.

Ypatinga istorija

Kai prieš pusę amžiaus vokiečių aludariai Bavarijos miškuose pirmą kartą alui išvirti panaudojo kviečių salyklą, jie gavo tuo metu neįprastai šviesios spalvos gėrimą, kurį pavadino baltu alumi. Todėl jo pavadinime panaudotas žodis „baltas” reiškė išskirtinumą – šio alaus neišėjo priskirti jokiai to meto alaus kategorijai.
Kvietinio salyklo pagrindu pagamintas alus skyrėsi ir savo lengvu skoniu su vaisių užuominomis. Tad jau tuomet jis sietas su gėrimu, ypač tinkančiu šiltajam metų laikui ir … kilmingiesiems. Šios rūšies alų buvo pamėgusios ir išimtinę teisę jį gaminti kelioms alaus darykloms buvo suteikusios Vokietijos kilmingosios šeimos. Tai lėmė, kad tradicinis jo gamybos metodas išliko iki šių dienų.
Vis dėlto ilgą laiką kvietinis alus buvo retai kur sutinkamas gėrimas, dažniausiai gaminamas ten, iš kur ir kilo – Bavarijos regionuose. Tačiau prieš gerą dešimtmetį Vakarų Europos šalyse prasidėjo šios rūšies alaus atgimimas, kurio iniciatoriais tapo jaunesnio amžiaus žmonės. Kvietinio alaus populiarumas auga iki šiol.

Pamėgtas ir Lietuvoje

Tuo metu Lietuvoje kvietinio alaus istoriją kūrė „Švyturio” aludariai, kurie vieni pirmųjų šalies alaus mėgėjams suteikė galimybę atrasti senas tradicijas turintį, tačiau ilgą laiką primirštu buvusį gėrimą.
„Daugiau nei dešimtmetį gaminamas „Švyturio Baltas” padėjo išplėsti lietuvių supratimą apie tai, kokio skonio ir aromato pojūčių gali suteikti alus. Jei kažkada kvietinį alų buvo galima laikyti nišiniu produktu, tai šiandien juo mėgaujasi platus vartotojų ratas”, – teigė „Švyturio Balto” recepto autorė Džuljeta Armonienė.
Šviesusis Hefeweizen stiliaus kvietinis alus išsiskiria plačia skonių ir kvapų palete. Gurkštelėjus šio alaus juntamas bananų aromatas, subtilios gvazdikėlių ir citrusinių vaisių natos, maloniai derančio su sausu, rūgštoku skoniu. „Švyturio Baltas” taip pat išsiskiria savo tankia puta ir geriau juntama angliarūgšte. Bet galima mėgautis ne tik pačiu gėrimu. Jis nepriekaištingai papildo patiekalus iš žuvies ar kitų jūros gėrybių, dera su minkštaisiais sūriais ir lengvais vaisių desertais.
Tai, kas prieš gerą dešimtmetį daug kam atrodė kaip nestandartinis produktas, šiandien yra gana įprastas ir pageidaujamas pasirinkimas gerokai padidėjusioje alaus mėgėjų skonio paletėje. Dar daugiau – ne vieną tarptautinį įvertinimą pelnęs „Švyturio Baltas” lietuviams suteikia galimybę mėgautis originalią receptūrą ir geriausią pasaulinę gamybos praktiką atitinkančiu alumi.

Pasaulyje pripažinta kokybė

Tarptautinių kulinarijos apdovanojimų „Superior Taste Awards 2015″ metu „Švyturio Baltas” alus už savo skonį įvertintas aukščiausiu trijų auksinių žvaigždučių apdovanojimu. Prieš dvejus metus vykusiuose apdovanojimuose šis alus pelnė dviejų auksinių žvaigždučių apdovanojimą. Apdovanojimus skiriančio tarptautinio skonio ir kokybės instituto „iTQi” vertinimo komisijoje dalyvauja patyrę ekspertai iš prestižinių Europos virtuvės ir vynų žinovų asociacijų.
„Galima sakyti, kad norint išvirti aukščiausius kokybės standartus atitinkantį alų reikia gerai sustyguotų ir iki menkiausių smulkmenų ištobulintų procesų. Tačiau vien geros technikos ir įgūdžių neužtenka. Aludariai žino, kad tikrai geram alui dar reikia ir aistros. „Švyturio Balto” alaus pelnytas apdovanojimas leidžia pasijusti tarptautinio lygio aludariais, kurie savo šalyje gamina aukščiausios kokybės produktus”, – sakė Dž. Armonienė.
Instituto „iTQi” skirtas apdovanojimas tęsia „Švyturio Balto” tarptautinių įvertinimų seriją. 2009 metais šis alus pelnė du sidabro medalius Australijos tarptautiniuose alaus apdovanojimuose, kurie laikomi antrais pagal svarbą alaus apdovanojimais pasaulyje, bei JAV vykusiame Pasaulio alaus čempionate. Dar anksčiau šis alus britų mažmeninės prekybos milžinės „Tesco” buvo pripažintas geriausiu kvietinio alaus kategorijoje.

„Švyturio” nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas