Šv. Valentino dieną tuokiasi ir varduvininkai, ir 70-mečiai

Šv. Valentino diena yra puiki proga prisipažinti meilėje ar vedybomis sutvirtinti saitus su mylimu asmeniu. Žiedus sumainyti šią ypatingą dieną kasmet nusprendžia šimtai porų, tarp kurių galima rasti ir varduvininkų, ir 70-mečių.

Išankstiniais Registrų centro tvarkomos Metrikacijos paslaugų informacinės sistemos (MEPIS) duomenimis, šiemet Vasario 14-ąją santuokos įžadais apsikeisti ketina apie 90 porų. Praėjusiais metais įsimylėjėlių dieną įregistruotos 95 santuokos.

Vyriausia amžiumi pora pernai susituokė Šiauliuose – tuomet šv. Valentino proga savo vestuves iškėlė 70-metis vyras ir 72-ejų moteris. Panašaus amžiaus pora ketina tuoktis ir šiemet Vasario 14-ąją – šįkart 66-erių metų vyras ketina vesti 72-ejų išrinktąją.
Šios simbolinės datos pasirinkimas labai priklauso ir nuo savaitės dienos. Pavyzdžiui, 2017 metais Vasario 14-oji buvo antradienis ir tą dieną žiedus sumainė apie 50 porų, o štai 2015-aisiais Šv. Valentino dieną minėjome šeštadienį ir tuomet susituokė daugiau kaip 250 porų.
Šiųmetinis vasaris jaunavedžiams siūlo ir daugiau žaismingų skaičių derinių. Pavyzdžiui, 2020 m. vasario 20-ąją (ketvirtadienį) ir 22-ąją (šeštadienį) savo vestuves kelti ketina po maždaug 150 porų.
Vasario 14-ąją taip pat yra švenčiami Valentino ir Valentinos vardadieniai. Įdomu ir tai, kad tarp besituokiančiųjų Šv. Valentino dieną yra ir ne vienas varduvininkas.
Gyventojų registro duomenimis, viso šiuo metu Lietuvoje gyvena per 13 tūkst. tokius vardus turinčių asmenų: 9,3 tūkst. moterų ir 4 tūkst. vyrų. Gali atrodyti, kad šis vardas šiandien jau nebėra toks populiarus, tačiau naujagimių vardų statistika rodo ką kitą – per pastaruosius du dešimtmečius Valentinos ir Valentino vardai suteikti daugiau kaip 300 mergaičių ir berniukų.
Šv. Valentinas buvo III a. gyvenęs Romos vyskupas, nepaisęs tuomet galiojusio draudimo ir slapta tuokęs jaunas poras. Už tokį elgesį vyskupas buvo suimtas, uždarytas į kalėjimą ir vasario 14 dieną nubaustas mirties bausme. Po kiek laiko Valentinas paskelbtas šventuoju.

Registrų centro inf., Deimantės Kazokaitės nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas