Dauniškio ežero pakrantėje pakvips meduoliais

Šiųmetė Utenos miesto šventė uteniškiams ir svečiams pažers ne vieną staigmeną. Malonių netikėtumų bei akimirkų dovanos ir Pušų alėjoje šalia Dauniškio ežero rengiama akcija-jaukus susitikimas „Arbata šildo“, kurio metu pagal unikalų receptą bus galima išsikepti šventinių meduolių bei sugrįžti į vaikystę prisimenant senovinius žaidimus.

Apie projektą

Maždaug prieš metus sėkmingai startavusio projekto „Šviesioji gyvenimo pusė” veiklose jau dalyvavo daugiau nei 100 Utenos rajono neįgaliųjų, kurie savęs ieškojo užsiimdami įvairiomis veiklomis. Jie lipdė iš molio, tęsė kulinarinio paveldo tradicijas, susipažino su žolininkyste, dalyvavo keramikos mokymuose ir t. t. Šis projektas parengtas vadovaujantis 2014–2020 metų Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programos 8-o prioriteto „Socialinės įtraukties didinimas ir kova su skurdu” priemonės „Vietos plėtros strategijų įgyvendinimas” projekto finansavimo sąlygų aprašo bendraisiais reikalavimais bei atitinka Utenos miesto vietos veiklos grupės 2016–2022 metų vietos plėtros strategijos iškeltus uždavinius. „Tai socialinis projektas, todėl iš anksto buvome numatę vieną iš jo veiklų – akciją miesto šventės metu su neįgaliaisiais. Šiais metais pakviesime uteniškius į Pušų alėją, kur vyks pokalbiai arbatos klube, kepsime šventinius meduolius Utenai, gaminsime laimės paukštę bei sugrįšime į vaikystę prisimindami senovinius žaidimus”, – su miesto šventės naujove supažindino Utenos kraštotyros muziejaus direktorė ir projekto „Šviesioji gyvenimo pusė” koordinatorė Lilija Jovarienė. Jos teigimu, projekto dalyviai – savanoriai – vykdydami veiklas sieks atkreipti visuomenės dėmesį į neįgaliųjų socialinę atskirtį bei skleis bendruomenės paramos vienas kitam, artimo meilės ir buvimo kartu vertybes. Muziejaus vadovė akcentavo, kad neįgaliųjų integracija mažina socialinę atskirtį ir didina užimtumą per kūrybiškumą. Todėl labai svarbu, kad projekte ir įvairiose jo veiklose aktyviai dalyvaujantys žmonės drauge išgyvena menines patirtis ir įspūdžius, analizuoja bei dalyvauja kūrinių pristatymuose, šventėse, akcijose…
Nuo praėjusių metų rugsėjo mėnesio tradicinių amatų centre „Svirnas” vyko daugybė neįgaliesiems skirtų veiklų, kurių metu jie mokėsi atrasti save ir eiti kūrybiniu pažinimo keliu. Kaip sakė „Svirno” vadovė Dalia Urbonienė, kiekvienas dalyvis ne tik sužinojo daug naudingos informacijos, įgijo patirties, bet ir pajuto tikrąjį kūrėjo džiaugsmą. Daugelio rankose meno dirbiniais virto paprasti puodeliai, vazelės ar lėkštutės, o kiekvieną kūrybinę sėkmę lydėjo nuoširdus pasidžiaugimas.

Suburs įdomios veiklos

Šis neįgaliuosius įtraukęs projektas tęsiasi. Jis baigsis kitų metų pavasarį. Kaip sakė muziejaus vadovė, Utenos miesto šventė – puikus laikas ir vieta, kur save parodyti ir pasidžiaugti kūrybinėmis akimirkomis bus galima su visais mūsų rajono gyventojais bei šventės svečiais.
Apie akcijos-jaukaus susitikimo „Arbata šildo” idėją kalbėjusi D. Urbonienė pabrėžė, kad išėjimas į viešumą neįgaliesiems labai reikalingas, tai tarsi įrodymas, kad jie dirbdami kartu su savanoriais kuria efektyvius bendradarbiavimo ryšius. „Kepsime išties įdomius meduolius, nes turime iš vyšnios padarytų specialių formelių su ypatingais piešinukais – simboliniais Utenos ženklais: pasaga, žirgu, bažnyčia… Tuo pačiu mes pasirodysime miestui bei supažindinsime visuomenę su muziejaus veiklomis, o prie mūsų užsiėmimų galės prisidėti kiekvienas”, – pabrėžė D. Urbonienė, kuri jau anksčiau pastebėjo, kad negalią turintiems žmonėms labai trūksta nuoširdaus pasikalbėjimo arba tiesiog pabuvimo drauge.
Uteniškiai galės ne tik kepti meduolius, juos ragauti, bet ir kartu su skiautininke Danute Blažiene pasidaryti laimės paukštę ar su muziejininke Brone Juknevičiene prisiminti senovinius žaidimus. „Turime pagaminę įdomių žaidimo priemonių, kurias galės išbandyti kiekvienas norintis. Žaidimai, kuriuos kadaise žaisdavo jaunimas ar piemenėliai, tikrai įtrauks ne vieną, pievutėje galės žaisti ir atskiros komandos. Uteniškiams bei šventės svečiams pasiūlyme sugrįžti į vaikystę. Šią erdvę pavadinome „Kai aš mažas buvau”. Gal daugelis jau pamiršo, ką žaisdavo vaikystėje… Tai bus puiki proga prisiminti ar pasiūlyti kažką naujo”, – sakė B. Juknevičienė.
Šio projekto iniciatoriai tikisi, kad visuomenei skirta akcija-jaukus susitikimas „Arbata šildo” užpildys jiems skirtą erdvę įdomiomis veiklomis ir kiekvienam šventės svečiui dovanos įsimintinų akimirkų.

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas