Asta Tidikienė: „Požiūris į karinę tarnybą turi būti formuojamas mokyklos suole“

Išaugus Rusijos grėsmei, Lietuvoje nuo rudens ketinama grąžinti šauktinių kvietimą. Apie tai pranešė prezidentė Dalia Grybauskaitė, kuri įsitikinusi, kad būtina laikinai penkerių metų laikotarpiui atnaujinti pradinę karo tarnybą. Uteniškė Plk. Prano Saladžiaus šaulių 9-osios rinktinės vadė Asta Tidikienė tvirtai įsitikinusi, kad požiūris į karinę tarnybą jauniems žmonėms turi būti formuojamas jau mokyklos suole.

Teigiamai sutikęs šią žinią, Lietuvos Šaulių sąjungos vadas plk. ltn. Liudas Gumbinas teigė, kad Lietuvos visuomenė, suprasdama šiandienos pavojus ir iššūkius, su kuriais susiduria valstybė, privalo atsakingai ir apgalvotai stiprinti gynybines galias. „Noriu pabrėžti, kad kiekvieno Lietuvos piliečio, šaulio pareiga yra ginti mūsų valstybę, nepriklausomai nuo to, koks gynybos modelis egzistuoja šiandien ar būtų pasirinktas ateityje. Taip pat svarbu, kad visuomenė, tarp jų ir šauliai, suprastų ne tik akivaizdų šių dienų poreikį ir pastangas stiprinti valstybės gynybos potencialą, bet ir būdus, kaip tai atlikti”, – įsitikinęs L. Gumbinas.
Vertindama prezidentės D. Grybauskaitės siūlymą grąžinti šauktinių kvietimą, Plk. Prano Saladžiaus šaulių 9-osios rinktinės vadė Asta Tidikienė prisipažino, kad šauliai jau seniai svajoja apie tai, kad mokyklose būtų grąžintas pradinis karinis rengimas. „Juk ne visi gali tarnauti dėl sveikatos problemų, tačiau susipažinti sau tuo privalo visi. Tarybiniais laikais aš mokykloje mokiausi karinio rengimo pradmenų, už tai gaudavau pažymius. Vaikai buvo mokomi drausmės, susipažindavo su ginklais. Tai labai geras dalykas. Kodėl visa tai negalėtų grįžti į mokyklas? Kodėl turime išradinėti dviratį, jeigu jis jau anksčiau buvo išrastas?”, – klausė vadė, teigdama tai, vaikas nuo mažens mokomas gerbti šalies Konstituciją užaugęs visiškai kitaip žiūrėtų ir į kariuomenę, o ne kurtų planus, kaip nuo jos išsisukti.
„Jaunimas prisiklauso įvairių fantazijų, prisižiūri filmukų, kurių pilnas internetas. Tuomet prisikuria baimių ir patys skleidžia iškreiptą informaciją”, – įsitikinusi vadė Asta Tidikienė. Nors šiuo metu šalyje vis garsiau kalbama apie pradinės karo tarnybos atnaujinimą ir apsiginklavimą, pasak A. Tidikienės, ji nepastebėjo, kad pastaruoju metu jaunimas masiškai veržtųsi į šaulių rinktinės gretas. Anksčiau daugiausia naujokų sulaukdavo rudenį, o dabar šaulių gretos naujais veidais pasipildo visus metus.
Praėjusiais metais su prezidente D. Grybauskaite susitikusi Lietuvos šaulių sąjungos vadovybė kalbėjo apie aštrėjančią geopolitinę situaciją regione bei pasirengimą šalies gynybai. Tąkart susitikime su šalies vadove dalyvavusi vadė Asta Tidikienė prisipažino, kad karo atveju ir moterys galėtų prisidėti prie savo šalies gynimo. Ji šių savo duotų pažadų nepamiršo ir iki šiol. „Visi galvoja, kad tėvynės gynimas – tai nėra tik ginklo laikymas rankose ir partizanavimas. Už tėvynę kovoti yra daugybė kitų gynybos būdų: informacijos surinkimas, jos perdavimas, aprūpinimas maistu, drabužiais ir t. t. Juk yra daug moterų, kurios ir šiandien tarnauja Lietuvos kariuomenėje, yra puikios savanorės, puikiai valdo ginklus ar yra pasiruošusios atiduoti visas savo jėgas”, – mano A. Tidikienė. Anot jos, kariuomenė Lietuvai, kaip ir kitoms šalims, reikalinga, tačiau ji turėtų būti profesionali, o tarnauti savo kraštui jaunuoliai ateitų ne vedami per prievartą, bet savu noru.
Šiuo metu visoje Utenos apskrityje šaulių rinktinės vienija per 600 įvairaus amžiaus žmonių, iš jų apie 250 jaunuolių.

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas