„Aukštaitijos traktas“ Utenoje stato polinę gatvę

UAB „Aukštaitijos traktas” jau antrą dešimtmetį sėkmingai vykdo kelių tiesimo ir taisymo darbus. 1998 metais įregistruotoje įmonėje sukurta šiuolaikinius reikalavimus atitinkanti materialinė, techninė ir intelektualinė bazė. Tai, pasak bendrovės technikos direktoriaus Ričardo Puodžiuko, sudarė galimybę bendrovei dalyvauti vykdant valstybinės reikšmės kelių infrastruktūros projektus, susijusius su kelių statyba, rekonstrukcija, eismo saugos ir aplinkosaugos priemonių diegimu šalies keliuose ir gatvėse. Šiuo metu bendrovė šalia kitų darbų vykdo „Vaižganto gatvės dalies nuo J. Basanavičiaus gatvės iki Pievų gatvės įrengimas Utenoje” projektą, kuris pradėtas praėjusiais metais.

Bendrovė tiesia gatvę Utenoje

„Aukštaitijos traktas” laimėjo dar vieną konkursą Vaižganto gatvės dalies tarp Pievų ir J. Basanavičiaus gatvių Utenoje statybai. Kaip sakė technikos direktorius R. Puodžiukas, šiam sudėtingam darbui reikėjo pasiryžti, nes gatvė tiesiama tiesiog ant durpyno, o giliausia jo vieta siekia net 11 metrų, kitur kiek sekliau. Todėl visoje kelio atkarpoje prieš tai buvo atlikti inžineriniai geologiniai tyrinėjimai, po to parengtas techninis projektas. Nustatyta, kad durpynas prasideda už 180 metrų nuo Pievų gatvės ir tęsiasi apie 60 metrų. Po durpėmis – smėlis. Visai šalia tiesiamos gatvės eina miesto vandentiekio ir kanalizacijos trasa. Todėl, anot R. Puodžiuko, buvo pasirinkta kita – saugesnė – polių įrengimo technologija, nei buvo naudojama Palangos gatvėje, kur taip pat buvo nedidelė durpyno atkarpa. Šiai gatvei tiesti, kaip aiškino technikos direktorius, geopolių įrengimo technologija Utenoje naudojama pirmą kartą. Rangovais buvo pakviesti bendrovės „Vilniaus rentinys” specialistai su savo mechanizmais. Šis geopolių įrengimas nereikalauja grunto iškasimo. Akylesni uteniškiai jau pastebėjo, kad iš pradžių vienas mechanizmas sukala ilgą apie pusės metro pločio vamzdį į žemę, po to kitas su grąžtu tame vamzdyje išgręžia skylę (pašalina iš jo vidaus durpes ir kitas žemes) iki tokio gylio, kol pasieka smėlį. Tada dar gręžia apie vieną metrą, kad geopolis įsitvirtintų tvirtame grunte. Pašalinus žemes, į vamzdžio vidų dedamas geotekstilės maišas, o į jį pripilama smulkintos skaldos. Po to vibruojant, kad skalda deramai susisluoksniuotų, ištraukiamas metalinis vamzdis. Ši procedūra vėl kartojama tik jau kitoje vietoje. Šiame 60 metrų ilgio ir 20 metrų pločio kelio ruože kas 2,20 m bus sukalti 776 poliai, kurių bendras ilgis sudarys apie 7 500 metrų. Per dieną, kaip aiškino R. Puodžiukas, priklauso nuo gylio, įrengiama 10–12 polių. Šiuo metu atlikta daugiau nei pusė šių darbų, todėl baigti kalti polius bendrovė planuoja iki kovo 20 dienos.
Kai šie darbai bus padaryti, ant kiekvienos 10-ies polių juostos skersai bus dedamos 23 metrų ilgio gelžbetoninės plokštės, kurios bus sujungtos. Ant jų bus įrengiama kelio danga.
Šioje gatvėje numatytos trys po 3,5 m eismo juostos, todėl kelio danga užims daugiau nei 10 m, bus įrengti šaligatviai: vieno plotis – 1,5 m, kitas bus platesnis – 3 metrų, 1,7 m plotyje tarp šaligatvių bus žalioji zona (žiūr. diagramą puslapio apačioje).
Pasak R. Puodžiuko, šiuo metu projektuojama ir 200 vietų automobilių stovėjimo aikštelė, kurią įrengus pagerės transporto stovėjimo vietų situacija šiame kvartale. Šioje aikštelėje numatytos automobilių stovėjimo vietos ir neįgaliesiems.
Gatvėje, beveik per jos vidurį, kur iki statybos darbų vaikščiojo pėstieji, bus įrengta pėsčiųjų perėja, susikirtime su J. Basanavičiaus gatve veiks šviesoforas. Ženklus pastatys ir kitus eismo saugumo darbus atliks dar vienas rangovas – uteniškių įmonė „Maniga”. Šiuo metu generaliniam rangovui „Aukštaitijos traktas” talkina ir žemės darbus atlieka dar viena uteniškių įmonė – „Utenos melioracija”, vadovaujama Liuoniaus Purvinio.
Šiuos darbus, kurių vertė 1,6 mln. eurų, numatyta baigti per 25 mėnesius, tačiau, kaip sakė R. Puodžiukas, jei bus sklandus finansavimas, šį Vaižganto gatvės tęsinį įmanoma baigti ir šiemet.

Sutvarkytos viešosios erdvės Aušros gatvėje

Kaip „Utenos dienai” aiškino R. Puodžiukas, bendrovės „Aukštaitijos traktas” veiklos geografija plati, apimanti visą Utenos ir šiaurinę Vilniaus regiono dalį. Per daugiau nei 16 įmonės gyvavimo metų jau atlikta daug darbų Utenos apskrities Anykščių, Molėtų, Ignalinos, Zarasų rajonuose, buvo dirbama Vilniaus apskrities Švenčionių rajone. Kaip tvirtino technikos direktorius, šiuo metu bendrovė pajėgi atlikti užsakymus visoje Lietuvos teritorijoje.
Uteniškiai prisimena neseniai baigtus darbus objekte „Aušros gatvės viešųjų erdvių sutvarkymas, Aušros g. Utenoje rekonstravimo darbai”. Šiuo metu visi naudojasi įrengta 62 vietų automobilių stovėjimo aikštele ir šaligatviu, pėsčiųjų ir dviračių taku, privažiavimu prie Utenos kultūros centro ir apsisukimo aikštele, buitinių ir rūšiavimo konteinerių aikštele. Be to, vykdant šiuos darbus, buvo išasfaltuota gatvė ir sumontuotas apšvietimas Aušros g. atkarpoje nuo įvažiavimo į Utenos Dievo Apvaizdos bažnyčios teritoriją iki parduotuvės „Norfa”. Projekto įgyvendinimo metu buvo įrengta 3,18 km gatvės ir vejos bordiūrų, paklota 3 800 kv. m trinkelių dangos, 330 metrų lietaus vandens nuvedimo vamzdynų. Taip pat prie rekonstruojamo Utenos kultūros centro buvo įrengtas jau trečias Utenoje fontanas, kuris džiugino uteniškius praėjusį rudenį. Apie tai buvo ne kartą rašyta „Utenos dienoje”.

Kelių statybos lyderė Utenos regione

Šiuo metu bendrovėje dirba keturiolika atestuotų ypatingo statinio statybos vadovų, todėl jaunas ir veržlus kolektyvas geba atlikti labai sudėtingus kelių tiesimo darbus. Anot R. Puodžiuko, įmonės gamybinėje bazėje vykdoma asfaltbetonio, mineralinių medžiagų, betono ir betono gaminių gamyba, todėl gamybos kontrolės sistema sertifikuota ir įmonei suteikta teisė gaminamą produkciją ženklinti CЄ ženklu. Taip pat bendrovėje įdiegta ir nuo 2005 metų veikia kokybės vadybos sistema ISO 9001, o nuo 2009 metų – ISO 14001 ir BS OHSAS 18001. Pasak bendrovės vadovų, tai suteikia galimybę „Aukštaitijos traktui” ne tik sėkmingai konkuruoti su kitomis šalies įmonėmis, bet ir įsitvirtinti šios srities lyderio pozicijose Utenos regione.

Autoriaus nuotr.

{youtube}8XA_kRNuYLE&feature{/youtube}

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas