Numatoma rekonstruoti visą Aukštakalnio daugiabučių namų mikrorajoną

Šios savaitės pradžioje Berlyne vyko Lietuvos ir Vokietijos institucijų atstovų darbiniai susitikimai miestų kvartalų kompleksinės renovacijos klausimais. Pirmieji tokie susitikimai, kuriuos inicijavo Aplinkos ministerija, buvo surengti Berlyne prieš mėnesį.

Per šį vizitą aplinkos viceministrė Daiva Matonienė, Ministro Pirmininko patarėja Jūratė Juozaitienė, Lietuvos ambasadorius Vokietijoje Deividas Matulionis, Utenos meras Alvydas Katinas, Birštono merė Nijolė Dirginčienė, Šiaulių m. vicemeras Juras Andriukaitis ir Būsto energijos taupymo agentūros direktorius Valius Serbenta su Vokietijos federalinių ministerijų – Gamtos apsaugos, statybų ir branduolinės saugos ir Ekonomikos ir energetikos, taip pat su Federalinės aplinkos apsaugos agentūros, Plėtros banko ir kitų institucijų atstovais aptarė galimybes įgyvendinti bendrą bandomąjį kvartalinės renovacijos Lietuvoje projektą. Jis apimtų tris savivaldybes – Šiaulių, Birštono ir Utenos. Kiekvienoje iš jų būtų atnaujinta po vieną kvartalą.
Planuojamus parengti kvartalinės renovacijos projektus Berlyne pristatė Šiaulių vicemeras Juras Andriukaitis, Utenos meras Alvydas Katinas ir Birštono merė Nijolė Dirginčienė. Bandomajam projektui šiauliškiai ketina pasirinkti vieną seniausių miesto rajonų – Kaštonų alėją su prieigomis. Šiam kvartalui renovuoti siekiama pasitelkti ir privačių investuotojų. Utenoje numatoma rekonstruoti Aukštakalnio daugiabučių namų mikrorajoną, o Birštone – miesto centro dalies kvartalą. Parengti šiuos projektus tikimasi dar šiais metais. Juos parengus, bus sprendžiami konkretūs finansavimo klausimai.
„Šių kvartalų renovacija taptų ir pamoka, ir modeliu kitoms šalies savivaldybėms”, – sako viceministrė Daiva Matonienė. – Lietuva ieško galimybių kuo racionaliau investuoti į kompleksinį miestų atnaujinimą, pasinaudoti kitų šalių kvartalinės renovacijos patirtimi. Bendradarbiavimas su Vokietija – viena iš tokių galimybių”.
Vokiečiai jau yra modernizavę 80 proc. senų daugiabučių, sukaupę vertingos kvartalinės renovacijos patirties. Šiuo metu šalyje vykdomi keturi šimtai tokio pobūdžio projektų. Kad jie sėkmingai įgyvendinami, Lietuvos atstovai įsitikino apsilankę viename renovuotame Berlyno kvartale.

Aplinkos ministerijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas