Laikino atokvėpio tarnybos įkūrimas Utenoje – dar miglotas

Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių bendrijos „Viltis” atstovai lankėsi Utenoje. Po susitikimo su Sutrikusio intelekto žmonių globos bendrija „Utenos Viltis” vadovybe bei savivaldos atstovais Laikino atokvėpio tarnybos (toliau – LAT ) iniciatyvą, jos prieinamumą ir bendrus principus pristačiusi bendrijos „Viltis” vadovė Dana Migaliova sakė įsitikinusi, kad tokia paslauga mūsų mieste yra neabejotinai reikalinga bei siūlė gelbėti tas šeimas, kurioms Laikino atokvėpio tarnybos teikiamos paslaugos reikalingos jau šiandien.

Artima namų aplinkai

„Džiaugiuosi glaudžiu NVO ir savivaldos bendradarbiavimu. Steigiant LAT, toks abipusis dialogas ir palaikymas yra itin svarbūs, kad paslauga būtų suteikta tinkamai. Juk siekiant užtikrinti socialinį teisingumą, prieinamumą ir paslaugos kompleksiškumą, atokvėpio paslaugos vieta privalo būti artima namų aplinkai”, – akcentavo D. Migaliova, Utenos rajono savivaldybėje vykusio tarpinstitucinio renginio-diskusijos metu pristačiusi uteniškiams pranešimą „Gyvenimo kokybės link”.
Po filmuotos medžiagos apie Islandijos neįgaliųjų priežiūros patirtį, bendrijos „Viltis” vadovė pristatė LAT paslaugų aprašą, reglamentuojantį tokios institucijos steigimą bei funkcionavimą. Pasak jos, Utenos rajono savivaldybė jau turi panašios patirties, nes prieš dvejus metus ėmėsi veiksmų uždaryti Utenos vaikų namus ir vaikus paskirstė į šeimynas, taip sustabdydama institucinę globą.

Padėtų slaugantiems neįgalųjį

LAT poreikį įrodo ir atlikta Sutrikusio intelekto žmonių globos bendrija „Utenos Viltis” narių apklausos rezultatai. Neįgaliųjų šeimoms dažnai iškyla problema dėl trumpalaikės neįgaliųjų priežiūros ir pagalbos.
„Senyvo amžiaus tėvams sunku pasirūpinti ne tik neįgaliaisiais savo šeimoje, bet ir savimi, jiems patiems dažnai reikalinga priežiūra bei pagalba. Šeimos nariai ir jų artimieji ne visada turi galimybę padėti, nes gyvena atskirai, yra išvykę į užsienį, studijuoja. Motinos, ištisą parą slaugančios neįgalų asmenį namuose, neturi laiko skirti sau, poilsiui, atokvėpiui, nelaimės atveju, susirgus apsilankyti pas gydytojus, atsigulti į ligoninę, susitvarkyti savo kasdienius reikalus. Siekiant suteikti pagalbą neįgaliųjų šeimoms, būtinybė steigti laikino atokvėpio tarnybą yra akivaizdi”, – kalbėjo Sutrikusio intelekto žmonių globos bendrija „Utenos Viltis” pirmininkė Aldona Vėbrienė.
Susitikimo metu aptarti pasiūlymai Utenos rajono savivaldybės galimybės laikinojo atokvėpio paslaugoms teikti, analizuotos panašios Vilniaus, Klaipėdos, Jurbarko ir kitų miestų patirtys bei veiklos modeliai, padedantys mobilizuotis, sutelkti jėgas ir padaryti taip, kad neįgalus vaikas ar suaugęs žmogus gautų pagalbą ir galėtų oriai gyventi bei geriau jaustis.
Neįgaliųjų reikalų Tarybos posėdyje buvo nuspręsta ir komisijos nariai vienbalsiai balsavo, kad LAT paslauga turi būti įtraukta į socialinių paslaugų planą, jie taip pat planuoja ateityje susitikti su rajono meru A. Katinu ir apie pasikalbėti.

Patalpų netrūksta

„Apie šį projektą Utenoje galima kol kas tik kalbėti. Paslaugą įtraukėme į socialinių paslaugų planą, tačiau nuo šiol stebėsime situaciją, perimsime jų patirtį, ir galbūt ateityje Utenoje turėsime laikino atokvėpio tarnybą. Tačiau kol kas yra tik teoriniai pasvarstymai. Kai jau turėsime realius pasiūlymus ir vietą šiai tarnybai steigti, tada bus jau galima kalbėti konkrečiau. Taip pat tarnybos įkūrimui įtakos turės ir finansiniai dalykai: tai parodys 2015-ieji metai”, – sakė Utenos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Zita Ringelevičienė, neabejodama, kad tokia paslauga, skirta padėti šeimoms, kuriose gyvena neįgalus žmogus, Utenos rajone tikrai reikalinga.
Anot direktoriaus pavaduotojos, patalpų, kuriose galėtų įsikurti LAT, Utenoje netrūksta. „Turime idėjų rekonstruoti buvusius vaikų globos namus Atkočiškių kaime, taip pat galėtų įsikurti ir Utenos specialiojoje mokykloje-daugiafunkciame centre, kuriame yra gerai įrengta bazė neįgaliesiems”, – akcentavo Z. Ringelevičienė.

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas