Turto įkeitimas – be notaro paslaugų ir papildomų mokesčių

Teisingumo ministerija peržiūri notariato veiklą, vertindama kai kurių paslaugų būtinumą ir įkainius. Parengtas turto įkeitimo registravimo reformos projektas, kuriame numatyta plačiau taikyti elektronines priemones turto įkeitimo sandoriuose. Dabar šias paslaugas už atskirą mokestį, priklausantį nuo turto vertės dydžio, teikia notarai.

„Šiais skaitmeninių technologijų laikais daug reikalų sutvarkome savo kompiuteriais prisijungę prie informacinių sistemų. Manome, kad jau galima atsisakyti kai kurių notaro funkcijų, pavyzdžiui, atliekant turto įkeitimo procedūras, todėl inicijuojame turto įkeitimo registravimo pertvarką”, – sakė teisingumo ministras Elvinas Jankevičius.
Ministras pažymi, kad bus siekiama skaitmenizuoti kilnojamojo turto, pavyzdžiui, automobilių ar kitų vertingų daiktų ir medžiagų, įkeitimo sandorių registravimą. Iki šiol kilnojamojo turto įkeitimu, kuris ypač aktualus verslo santykiuose, naudojamasi itin retai. Tai gana brangus, ilgas ir sudėtingas procesas, nes notaras turi dalyvauti sudarant įkeitimo tvirtinimo sandorius ir perduodant duomenis registrui.
Už įkeitimo patvirtinimą tenka sumokėti nuo 0,2 iki 0,3 procento daikto vertės (ne mažiau kaip 14,48 Eur ir ne daugiau kaip 144,81 Eur). Per praėjusius metus buvo įregistruoti tik 3 148 sutartiniai įkeitimai, kuriuos turėjo patvirtinti notaras. Tai įrodo, kad dabartinis įkeitimo mechanizmas ir žmonėms, ir įmonėms yra nepatrauklus.
Notaro vaidmuo nesikeistų tvarkant nekilnojamojo turto įkeitimo – hipotekos sandorius (notaras ir toliau tvirtintų nekilnojamojo turto įkeitimą), tačiau siūloma supaprastinti hipotekos pabaigos procesus. Be notaro pagalbos elektroninėmis priemonėmis bus galima išregistruoti nekilnojamojo turto įkeitimą. Pavyzdžiui, kai asmuo atsiskaitys su banku už būsto kreditą, jis pateiks elektroninį prašymą Registrų centrui išregistruoti įkeitimą. 2018 m. iš viso buvo išregistruoti 22 683 hipotekos (įkeitimo) sandoriai. Biurokratinės ir finansinės naštos palengvinimas itin aktualus ir verslui.
Priėmus siūlomus pakeitimus, būtų modernizuotas įkeitimo institutas, kuris taptų paprastesnis ir pigesnis vartotojams, būtų sukurtos naujos elektroninės paslaugos.
Tai reglamentuojančius įstatymų projektus planuojama priimti Seimo 2019 m. rudens sesijoje.
Kartu ministerija svarsto galimybę notarams suteikti ir naujų funkcijų. Siekiant sumažinti teismų darbo krūvį ir atsisakyti jų dalyvavimo situacijose, kuriose nėra ginčo, planuojama tiesiogiai su teisingumo vykdymu nesusijusias teismų funkcijas perduoti kitiems subjektams. Notarai galėtų tvirtinti su šeimos santykiais susijusias sutartis, kai nėra ginčo, pavyzdžiui, skyrybų, gyvenimo skyrium, turto padalinimo.

Teisingumo ministerijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas