XX menininkų plenerui nuvilnijus…

Tarptautiniai tapybos, fotografijos, skulptūros plenerai Sudeikiuose, kuriuos rengia ir koordinuoja Lina ir Virgilijus Gaižauskai, šiemet – jubiliejiniai. Surengti 20 plenerų ir sukviesti per 100 profesionalių tapytojų, skulptorių ir fotografų – nemenkas iššūkis. Kai kurie menininkai dalyvavo ne vieną kartą, o per jubiliejinį 10-ąjį plenerą į profesionalų būrį buvo priimtas jaunimas, neabejingas menui ir tikintis savo siekių tikrumu.

2008 metų plenere dalyvavo jaunieji dailininkai Irmantė Kazokaitė, Eglė Jackevičiūtė, Gintarė Karasuckaitė, Dainius Gaižauskas, Kristupas Gesevičius, Nerijus Driskius ir Vaidas Kazokas. Kai kurie – garsių tėvų dailininkų vaikai. Tai – dviguba šventė plenero organizatoriams, kurie tiki, kad jaunimas – Lietuvos ateitis. Tas tikėjimas veda į tolimesnį plenerų organizavimą, į bendrystę, kuri neatsiejama ir su šio plenero bičiuliais: pirmiausia – kelių parapijų sielų globėju ir meno puoselėtoju bei mylėtoju kun. Povilu Kleziu, Vilniaus „Žemynos” gimnazijos pučiamųjų orkestro „Jovaras” vadovu Ugniumi Vaiginiu, saksofonistu Arūnu Katinu, Utenos rajono savivaldybės meru Alvydu Katinu.

Daugelis profesionalų, tokių kaip kauniečiai Antanas Obcarskas, Valentinas Varnas, vilniečiai Lena Chvičija, Vytautas Poška, Vladas Lisaitis, Marius Mindaugas Danys, Gintaras Rūkas, Vilija Kisieliūtė-Jonušienė, Lina Morkūnaitė-Vilkelienė, šiuose pleneruose dalyvavo ne po kartą. Kai kurių darbai puošia ir šiųmetinio jubiliejinio plenero ekspoziciją.

Kaip sakė šio plenero koordinatoriai L. ir V. Gaižauskai, per 20 metų sukaupta per 200 darbų. Anot jų, tapybos ir fotografijos darbais pasipuošė Sudeikių seniūnijos patalpos, galerija, medicinos punktas, darbai eksponuojami Utenos rajono savivaldybėje, organizuojamos išvažiuojamosios parodos, skulptūros puošia miestelį.

Šių metų plenere kūrė uteniškis, tiksliau sirutėniškis, dalyvavęs ir buvusiuose pleneruose Valentinas Šimonėlis. Jo darbas papuošė Sudeikių miestelį. Plenero metu buvo pastatytas jo kurtas pirmas rajone viešas vyčio žymuo. Jį pašventino kun. P. Klezys. Nuo šiol Sudeikiai pirmieji rajone galės didžiuotis Vyčio ženklu. Utenos kultūros centro vaikų ir jaunimo teatro studija ir jų vadovė Vida Kairienė susirinkusiems miestelio gyventojams bei svečiams parengė poetinę kompoziciją „Po Aukštaitijos dangumi”. O šio plenero vienas iš koordinatorių seniūnijos seniūnas V. Gaižauskas dėkojo V. Šimonėliui už puikų akcentą, kuris išliks mūsų kartoms.

Šventė, persikėlusi į galeriją, kurioje dar dažais kvepėjo nespėję sudžiūti paveikslai, buvo kupina džiugesio ir nuostabos, kad dailininkai gali sukurti bene šedevrus, kurie gali puošti ne vieno iš mūsų namus. Šiame plenere dalyvavusius menininkus vilniečius Jurgitą Barziūnienę, Leną Chvičiją, Viliją Kisieliūtę-Jonušienę, Vladą Lisaitį, Vytautą Pošką, Giedrą Purlytę, Gintarą Rūką, kauniečius Liną Morkūnaitę-Vilkelienę ir beveik uteniškį, nes dailininko giminystės šaknys Utenoje, Antaną Obcarską sveikino ir padėkas įteikė Utenos rajono savivaldybės meras meras Alvydas Katinas. Visi plenero dalyviai gavo keramiko Giedriaus Mazūro sukurtus suvenyrus.

Organizatoriams L. ir G. Gaižauskams buvo įteikta Lietuvos dailininkų sąjungos pirmininkės Editos Utarienės padėka už įkvepiančias iniciatyvas puoselėjant vizualinius menus bei atsidavimą tęsiant tradicinį XX vizualinių menų plenerą „Alaušas 2018″.

Autoriaus nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas