Nuodingi grybai gali sugriauti gyvenimą

Gerai šiemet užderėję grybai traukte traukia žmones į miškus. Norint, kad ne tik grybų rinkimas, bet ir jų valgymas teiktų vien malonumą, būtina grybus gerai pažinti. Esama mirtinai nuodingų grybų, kurie labai panašūs į naudinguosius.

Reikia būti ypač atsargiems renkant pievagrybius, nes jie panašūs į blyškiąsias musmires, o ūmėdes ir žaliuokes galima supainioti su žalsvosiomis musmirėmis.

Apsinuodijęs grybais žmogus vemia, viduriuoja, jį išmuša šaltas prakaitas, kamuoja viso kūno silpnumas. Pirmieji apsinuodijimo simptomai pasireiškia po 2–3 valandų. Tačiau kai kurių mirtinai nuodingų grybų poveikis – klastingas. Išnykus apsinuodijimo požymiams žmogus kurį laiką jaučiasi gerai, tačiau nuodai veikia. Tai jis pajunta tik po 12 valandų ar po kelių parų. Taip nutinka suvalgius žalsvosios musmirės.

Dar daugiau rūpesčių gali kilti paragavus kito nuodingo grybo – nausėdžio. Jo nuodų poveikis pasireiškia net po 17 dienų. Apsinuodijimo simptomai gali būti nuo nedidelių virškinimo sistemos sutrikimų iki grybuose esančių toksinų sukeltos mirties.

Suvalgius grybų, kuriuose esančios nuodingos medžiagos trikdo nervų sistemą (paprastoji musmirė), po 2-3 valandų išsiplečia akių vyzdžiai, prasideda vėmimas, viduriavimas, haliucinacijos. Žalsvosios ir smailiakepurės musmirių sukelta intoksikacija daugeliu atvejų baigiasi mirtimi. Tai priklauso nuo suvalgyto grybų kiekio, taip pat nuo juose esančių nuodingų medžiagų poveikio ir ligonio sveikatos būklės.

Žalsvojoje musmirėje susikaupia daugiau kaip 10 nuodingų medžiagų, kurių poveikis labai nevienodas. Apsinuodijus žalsvąja musmire kamuoja aštrūs skrandžio skausmai, viduriavimas, galvos svaigulys. Dažnas vėmimas, prasidedantis maždaug po 8-24 valandų.

Nuodinguose grybuose esantis faloidinas – greitai veikianti nuodinga medžiaga. Faloinas ir falinas pamažu nuodija kepenis bei visą virškinimo traktą. Falinas naikina raudonuosius kraujo kūnelius. Ši medžiaga karštame vandenyje (60–70 °C temperatūros) suyra. Musmirėse yra ir daugiau nuodingų medžiagų tokių kaip falolyzinas, amavadinas, amanitinas, muskarinas, muskaronas, muscimolas ir kitų. Grybų nuodas amanitas nesuyra aukštoje temperatūroje, todėl nereikia tikėtis, kad apsinuodijimo galima išvengti grybus paprasčiausiai išvirus, iškepus ar užkonservavus. Labai svarbu apsinuodijus grybais laiku kreiptis į medikus.

Apsinuodyti galima ir gerais valgomais grybais, jei vartojami seni, ištižę, sukirmiję ar šalnų pakąsti grybai. Juose, irstant baltymams ir riebalams, susidaro amidų, aminų junginiai (taip pat susidarantys ir gendant mėsai, žuvims ar sviestui). Grybais apsinuodijęs žmogus gali neįvertinti pavojaus sveikatai ir bandyti gydytis namuose. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Utenos departamente šių metų liepos mėnesį užregistruotas apsinuodijimas grybais, kai jais apsinuodijo šeši vienos šeimos vaikai.

Į krepšį dėkite tik gerai pažįstamus jaunus, sveikus, nesukirmijusius grybus. Nepatartina pirkti grybų iš abejotinai atrodančių asmenų, juo labiau – jeigu grybų kokybė jums atrodo įtartina.

Grybai greitai genda, todėl juos būtina iškart paruošti – nuvalyti ir apvirti. Jeigu iškylaudami miške aptikote grybų ir sudėjote juos į plastmasinį maišelį, būkite ypač atidūs – jie genda dar greičiau. Žinodami, jog negalėsite per artimiausias valandas grybų paruošti, geriau jų visai nerinkite.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas