Originaliai atnaujintas pastatas – auksarankio iš Vilniaus kūrinys

Turbūt dažnas uteniškis jau spėjo pamatyti neseniai atsinaujinusią laikraščio „Utenos diena” ir portalo udiena.lt redakciją. Miestelėnai, pamatę užrašais dekoruotas pastato sienas, net stabtelėja iš nuostabos – kūrybiškai atsinaujinusi „Utenos dienos” redakcija tapo bene originaliausiu pastatu visoje Utenoje. Įdomiausia tai, kad šį unikalų projektą atliko jaunas, ambicingas, tačiau nemenką patirties kraitį turintis menininkas – Tautvydas Parapinavičius. Projekto vadovas stebina ryžtu ir atkaklumu, nes vos ketvirtame kurse besimokantis studentas jau spėjo padirbėti ne tik Lietuvoje, bet ir Amerikoje, Gruzijoje bei Vokietijoje.

Tautvydai, kaip gimė tokia originali pastato dekoravimo idėja?

Pirminė mintis buvo ne mano, o bendrovės „Utenos diena” vadovų. Jie pasiūlė šią idėją ir mes kartu ją plėtojome. Direktorius Deividas Ridikas turėjo viziją, papasakojo man, ko nori, o aš ėmiau galvoti, kaip tai padaryti, ir piešti eskizus.
Esi šio projekto vadovas. Papasakok, kaip sekėsi realizuoti tai, ką piešei savo eskizuose?
Idėja man labai patiko, tačiau buvo sudėtinga sugalvoti, kaip ją įgyvendinti. Žinoma, turėjau dar kelis pagalbininkus, tad techniniai darbai sekėsi puikiai. Trafaretus pjovėme lazeriu, dėjome prie sienos, viską užtušavome ir keliais sluoksniais dažėme. Sudėtingiausia buvo padaryti trafaretus.

Kiek laiko užtruko trafaretų gamyba?

Trafaretų gamyba yra pats sudėtingiausias projekto vykdymo etapas. Geras tris dienas nuo ryto iki vakaro dirbau prie eskizų, kol viską susiderinau. Paraleliai sekė pats piešimas kartu su trafaretais – mes piešėme, o spaustuvė darė trafaretus. Visas toks darbas užtruko septynias dienos, iš viso projektas nuo derinimo iki galutinio rezultato užtruko geras dvi savaites.
Ar tai pirmas tokio pobūdžio projektas tavo darbo praktikoje?
Taip, man toks projektas pirmas. Tai labai įdomus ir originalus darbas. Buvo malonu padaryti tai, ko dar niekas nėra padaręs.

Galima sakyti, kad šis projektas tau buvo iššūkis?

Esu linkęs manyti, kad galima padaryti viską, tačiau viskas turi savo kainą. Turiu omenyje, kad galėtumėte man duoti bet kokią mano srities užduotį ir aš ją įvykdyčiau, tačiau tai gali labai ilgai užtrukti arba daug kainuoti. Realizuojant šio projektą idėją, buvo sudėtinga viską apskaičiuoti, kadangi tai unikalus kūrinys. Užsakovas norėjo, kad viskas vyktų kuo greičiau ir geriau, tad buvo sunku nubrėžti tą ribą, per kiek laiko kokybiškai atliksiu darbą, nes kvadratūra didelė – apie 70 kv. m sienos. Tad taip, šis projektas man buvo iššūkis.

Kur viso to išmokai?

Kūryba ir piešimu užsiimu nuo vaikystės. Piešiu jau apie dešimt metų, o užsakymus darau jau maždaug septynerius metus. Šiuo metu Vilniaus Gedimino technikos universitete studijuoju kūrybines industrijas. Taip pat teko daug kur keliauti, mokytis įvairiose pasaulio vietose, iš kur taip pat pasisėmiau nemažai idėjų.

Kokiose pasaulio šalyse esi dirbęs?

Esu dirbęs ten, kur gyvenau. Užsakymų turėjau Amerikoje ir Gruzijoje. Taip pat gyvenau Vokietijoje, nes buvau išvykęs pagal Erasmus mainų programą, bet ten didžiausią laiko dalį skyriau mokslams, nes jie šioje šalyje buvo labai įdomūs. Norėjosi pasisemti patirties ir neeikvoti laiko.

Papasakok, koks tavo vykdytas projektas buvo pats įspūdingiausias?

Vienas įdomesnių buvo Gruzijoje, kada turėjome apipaišyti keturių aukštų pastato sienas ir dirbome ant keltuvų. Piešinys turėjo išsidriekti per visą pastatą, todėl buvo labai sunku atitaikyti proporcijas. Taip pat Gruzijoje turėjau įdomią patirtį, kai reikėjo apipiešti slidžių nuomos punkto sieną. Tad naktimis piešiau, vykdžiau jų užsakymą – realistinį piešinį, o dieną smaginausi čiuožinėdamas slidėmis ir snieglente.

Iš kur semiesi idėjų, kai šiais laikais, rodos, jau viskas padaryta ir sugalvoti kažką naujo sunku?

Esu kūrybingas žmogus, o idėjas semiuosi iš visur. Darant užsakymus, visų pirma derinamos idėjos. Žmonės pasako, ko nori, o tu viską įsivaizduoji, jiems nupieši ir parodai. Jeigu jiems tinka, tuomet tu gauni projektą ir viską padarai. Idėjos plaukia visiškai iš visur, o aš tiesiog apjungiu dalykus. Pavyzdžiui, dabar mes užsiėmėme šiais trafaretais, pjovėme juos lazeriu ir tai buvo unikali patirtis. Ateityje šiuos trafaretus aš pritaikysiu ir kituose projektuose, vystysiu idėjas galvoje ir galbūt sugalvosiu, kaip trafaretus padaryti septyniais sluoksniais, kad būtų 3D vaizdas. Taip ir judi į priekį – atsirenki pačias geriausias projekto detales, pritaikai jas ateičiai, prijungi naujas ir taip gimsta geriausios idėjos.

Kur Lietuvoje galima pamatyti tavo darbų?

Daugybę mano darbų galima pamatyti „Lazerių arenoje” Vilniuje. Ten vienas galingesnių mano darbų nupieštas ant 10 m ilgio ir 150 cm aukščio sienos. Kita mano dekoruota siena yra „Lazerių poligone”, kur esu nupiešęs pusiau realistinį 7 m aukščio ir apie 10 m pločio džipą. Piešiu ir ant privačių namų sienų.
Dėkoju už pokalbį.

Kalbėjosi Vaida ALIONYTĖ

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas