Vaikutėnų kaimo šventėje – dėmesys ir eismo saugumui

Penktadienį, liepos 19-ą dieną, vykusioje Vaikutėnų kaimo šventėje vyko ir saugaus eismo renginys. Mūsų rajone vyko pirmasis renginys iš šio ciklo – šių renginių kelias liepos-rugpjūčio mėnesiais drieksis per dar keturių mūsų šalies rajonų miestus ir miestelius.

Renginį organizavusi „Via Lietuva“, didžiausius ir svarbiausius kelių infrastruktūros projektus šalyje vykdanti įmonė, kvietė saugias keliones kurti kartu. Įmonės atstovai pabrėžė, kad investuojant į saugumą būtina ir intensyviau šviesti visus eismo dalyvius, kaip kelyje elgtis saugiai. Statistika negailestinga – 96 proc. eismo įvykių mūsų šalies keliuose įvyksta dėl neatsakingo pačių eismo dalyvių elgesio. Vienintelis būdas norint sumažinti 96 proc. įvykių – tai edukuoti vieni kitus, kalbėti apie tai. „Via Lietuva“ metai iš metų organizuoja saugaus eismo propagavimui skirtus renginius. Po renginio Vaikutėnuose tokie patys renginiai dar vyks Kaišiadorių, Šilutės, Šiaulių rajonuose bei Alytaus mieste. Šie saugaus eismo renginiai skirti visų amžiaus grupių eismo dalyviams, tad juose veiklos randa ir jauniausi eismo dalyviai, ir patyrę vairuotojai.

Saugaus eismo renginyje visi norintys galėjo nemokamai išbandyti du demonstracinius įrenginius, demonstruojančius saugos diržų efektyvumą automobiliui verčiantis ar atsitrenkus į kliūtį. Išbandę šiuos stendus renginio svečiai turėjo puikią progą įsitikinti, kokias perkrovas net ir riedant visiškai mažu greičiu susidūrimo metu patiria žmogaus kūnas. Tai atveria akis visiems skeptikams, nes automobiliui atsitrenkus į nejudamą kliūtį visi jame esantys žmonės toliau juda iš esmės tokiu pat greičiu, kokiu buvo važiuojama. Vairuotojo ir keleivių kūnai patiria perkrovą, kuri, mokslininkų teigimu, gali iki 10 kartų viršyti laisvojo kritimo pagreitį.

Eismo įvykių tyrimai rodo, kad 70 proc. išgelbėtų gyvybių lėmė saugos diržai. Užsisegus saugos diržą rizika, kad vairuotojas žus priekinio susidūrimo metu, sumažėja 2,3 karto, šoninio susidūrimo metu – 1,8 karto, o automobiliui verčiantis – 5 kartus. Tyrimais nustatyta, kad jei vairuotojai ir visi automobilių keleiviai užsisegtų saugos diržus, Europos Sąjungos šalyse per metus galima būtų išsaugoti net 7 300 gyvybių.

Greta saugaus eismo renginiuose buvo ir virtualios realybės zona. Čia išnaudojant virtualios realybės akinius neįtikėtinai įtaigiai bei realistiškai buvo galima susipažinti su neatsakingo elgesio kelyje pasekmėmis. Taip pat Vaikutėnuose specialiai tam skirtoje renginio zonoje vyko ir saugaus eismo pamokos vaikams. Vaikų pamėgti herojai suprantama kalba pristatė pagrindiniu saugaus eismo principus, t. y. viską, ką privalo žinoti ir vaikai, ir gatvę juos išlydintys tėvai. Jaunieji eismo dalyviai galėjo išbandyti elektrinius paspirtukus, čia jiems buvo pristatytos pagrindinės važiavimo dviračiais bei elektriniais paspirtukais taisyklės, specialistai dalino patarimus, kaip teisingai turi būti paruoštas dviratis norintiems dalyvauti eisme.

Šį saugaus eismo renginių ciklą inicijuoja „VIA Lietuva“, kuri kviečia saugias keliones kurti kartu ir apsilankyti ir kituose organizuojamuose eismo saugos renginiuose. Saugi kelionė – bendras mūsų visų tikslas!

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas