Ugniagesiai gelbėtojai pristatė fizinių pratimų programą

Mažeikių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos ugniagesys gelbėtojas Renatas Viskontas parengė fizinių pratimų programą lauko sąlygomis.

Budinti tarnybos pamaina šiuos pratimus atliko, R. Viskontas nufilmavo visą kompleksą ir įdėjo į socialinį tinklą „Youtube“ (https://www.youtube.com/watch?v=WfqijoFi7q0).

Kūno rengyba užsiimantis pareigūnas sakė, kad jau paruoštas ir antras pratimų ciklas.

Mažeikiškių ugniagesių gelbėtojų pademonstruoti pratimai, pasak R. Viskonto (pirmas iš dešinės), tinka kiekvienam žmogui, norinčiam pagerinti fizinę savijautą. Žinoma, be gaisrininkams būdingų atributų

Programa – filmuke

Sukurti fizinių pratimų programą ugniagesį gelbėtoją R. Viskontą paskatino skambutis iš Lietuvos priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento. Ugniagesių gelbėtojų užsiėmimų tvarkaraštyje yra valanda, skiriama sportui, o štai fizinių pratimų treniruotėms, kurie būtų naudingi šios profesijos atstovams, nėra.

Šeštus metus kūno rengybos treneriu dirbantis mažeikiškis nutarė šią spragą užpildyti.

„Visi pratimai, kurių pusketvirtos minutės filmuke yra apie dvidešimt (jų kompleksą reikia kartoti du kartus), „sugulė“ gana greitai, per kelias valandas. Tai nebuvo sudėtinga, nes panašių programų mažeikiškiams, norintiems pagerinti savo fizinę būklę, esu sukūręs ne vieną. Pirmiausia šioje programoje pristatyti pratimai geram apšilimui, po to – pratimai, kurie gali padėti ugniagesiams gelbėtojams jų darbe – gesinant gaisrą“, – „Santarvei“ pasakojo jau du dešimtmečius ugniagesiu dirbantis R. Viskontas.

Kad nebūtų nuobodu ir pratimų kompleksą būtų galima keisti kas ketvirtį, mažeikiškis pareigūnas sukūrė antrą programą. Šie pratimai labiau pritaikyti patalpai arba sporto salei, tokių erdvių yra kiekvienoje priešgaisrinėje gelbėjimo tarnyboje.

Pratimai tinka bet kuriam norinčiajam

Ugniagesiams skirtų fizinių pratimų programoje vyrauja su jų darbu susijusios užduotys ir krūviai: gaisrinės žarnos tempimas, „nukentėjusiojo“ tempimas, gaisrinių žarnų nešimas laiptais.

Nuolat sportuojantis R. Viskontas sakė, kad, rengdamas pratimus, daug dėmesio skyrė nugaros raumenų ir kojų stiprinimui, jais stengiamasi išjudinti visą kūną.

„Apšilimą ir šiuos pratimus gali atlikti ir visi norintieji. Kiekvienas žmogus, kuris rūpinasi savo fizine būkle. Tik, žinoma, geriau tai daryti be gaisrinių žarnų…

Nesportavusius žmones iš karto įspėju, kad pirmos treniruotės bus sunkios, geresnių rezultatų jie nesulauks net ir po penktos treniruotės, gal tik po dešimtos, jeigu tik sąžiningai viską atliks. Tik tada žmogus pajus pokyčius ir pats pradės geriau jaustis. O judėti būtina: kiek matome žmonių, kurie sulinkę, susikūprinę, reikia pritūpti – negali. O tokie paprasčiausi fiziniai pratimai padės net elementariuose buities judesiuose išvengti skausmo“, – apie savo sukurtą kompleksą pasakojo treneris.

Fizinių pratimų programa itin svarbi pareigūnams, nes mokymosi laikotarpiu jie atlieka visus normatyvus laikui, kaip ir priklauso, tačiau po to neretai apsileidžia. O juk ugniagesys gelbėtojas visada turi būti geros fizinės formos.

Rengiasi kovai

R. Viskontas nuolat stengiasi išlaikyti fizinę formą. 2022 m. jis dalyvavo Stipriausio ugniagesio gelbėtojo varžybose, užėmė aštuntą vietą ir buvo apdovanotas elito ženklu. Tokiu ženklu apdovanojami turnyro dalyviai, kurie trasą įveikė greičiau nei per dvi minutes.

Pernai varžybose mažeikiškio parodytas laikas buvo prizinis, tačiau kelios klaidelės ir už jas skirti baudos taškai R. Viskontą nustūmė į dvyliktą vietą.

„Birželį Šiauliuose vyks Baltijos šalių stipriausio ugniagesio gelbėtojo varžybos. Joms šiuo metu įtemptai ruošiuosi: savo iniciatyva ir lėšomis stengiuosi bent kartą per savaitę nuvykti į Šiaulius, toje bazėje, kur vyks varžybos, treniruojuosi kelias valandas. Esu sau numatęs minimalų tikslą – patekti į stipriausiųjų dešimtuką, maksimalus laimėjimas būtų patekti į penketuką“, – apie artimiausius planus kalbėjo R. Viskontas.

Šiais metais tokio pobūdžio varžybose nematysime pasaulio čempionate nugalėjusio Lietuvos stipriausio ugniagesio gelbėtojo Roko Lindenio.

Mažeikių objektinės priešgaisrinės gelbėjimo valdybos ugniagesys gelbėtojas „Santarvei“ sakė, kad po jam atliktos operacijos jis dar jaučia skausmus, negali tinkamai treniruotis, tad nusprendė praleisti šių metų sezoną.

R. Lindenis pažadėjo, kad kitais metais vėl stos į kovą dėl stipriausiojo ugniagesio gelbėtojo vardo.

Stop kadrai iš youtube.com

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas