Utenoje – neeilinė paroda

XX referendumo dėl Lietuvos narystės Europos Sąjungoje (ES) metinių proga Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje Utenos A. ir M. Miškinių viešojoje bibliotekoje pristatė ekspoziciją „Lietuvos kelias į Europos Sąjungą: istorinis apsisprendimas“. Parodos partneriai – EUROPE DIRECT UTENA centras, kuriam vadovauja Dainora Narkūnienė, ir Utenos A. ir M. Miškinių viešoji biblioteka. Ši paroda prieš metus jau buvo pristatyta Vilniuje, o šiuo metu keliauja per Lietuvą. Utena – jau septinta vieta.

Prieš du dešimtmečius (2003 m. gegužės 10–11 d.) referendume lietuviai išreiškė vieningą norą tapti Europos šeimos dalimi ir tolesnį valstybės vystymąsi grįsti europietiškomis vertybėmis. Už Lietuvos narystę ES pasisakė net 91,07 proc. balsavusiųjų.

Kiek ir kokių sutarčių reikėjo pasirašyti, kad galėtume organizuoti referendumą? Kaip kvietėme gyventojus dalyvauti referendume ir palaikyti Lietuvos sprendimą prisijungti prie ES? Kaip šventėme pirmąją Europos dieną Lietuvoje? Šias Lietuvos istorijai itin svarbias akimirkas parodos lankytojai galės prisiminti apžvelgdami pirmą kartą Utenoje viešai eksponuojamas archyvines nuotraukas, dokumentus ir plakatus, primenančius, kaip atrodė Lietuvos kelias į ES: nuo 1990 m. kovo 11 d. Lietuvos nepriklausomybės paskelbimo iki pat referendumo 2003 m.

Kai kuriose nuotraukose – minios žmonių, susirinkusių į Lietuvos stojimui į ES paminėti skirtą koncertą Katedros aikštėje. Taip pat – gausiai į referendumą balsuoti besirenkantys gyventojai. Nuo balsavimo teisę tik gavusių jaunuolių iki gyvenimišką patirtį sukaupusių senjorų. Šios nuotraukos, kuriose nemažai pažįstamų veidų, – geriausia tuo metu Lietuvoje tvyrojusios vienybės iliustracija. Nuotraukų autoriai – garsūs Lietuvos fotografai Džoja Gunda Barysaitė, Vladimiras Gulevičius, Petras Malūkas, Andrius Petrulevičius, Romualdas Jurgaitis, Ramūnas Danisevičius, Zita Stankevičienė ir Jonas Staselis.

Parodos atidarymo metu gausiai susirinkusius uteniškius sveikino Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovo pavaduotoja Agnė Kazlauskaitė ir Utenos rajono savivaldybės meras Marijus Kaukėnas. Renginį vedė LRT televizijos laidų vedėja žurnalistė, rašytoja Živilė Kropaitė-Basiulė, kuri kalbino kartu atvykusią žurnalistę, TV laidų vedėją, visuomenės veikėją Editą Mildažytę.

Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje ir „Utenos dienos“ inf.

Vytauto Ridiko nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas