Kova prieš aknę: medikamentai ar lazeris?

Spuogai paauglystėje nestebina, tačiau vis dažniau tai tampa ir suaugusiųjų galvos skausmu. Jie ne tik erzina, yra skausmingi, bet ir gali tapti mažėjančio pasitikėjimo savimi, nepaaiškinamo nerimo ar net depresijos priežastimi. Šiai problemai spręsti yra įvairių būdų, tačiau technologijoms tobulėjant vis dažniau diskutuojama apie aknės gydymą lazeriu. Šįkart apie tai, kuo yra išskirtinis toks gydymas ir kaip turėtume elgtis su oda, jog turimos problemos bent neprogresuotų.

Aknė, kurią dažniausiai įvardijame kaip paprastuosius spuogus, yra lėtinė uždegiminė odos liga, kurios atsiradimą lemia ne tik netinkama higiena, mityba, odos priežiūros priemonės, tačiau taip pat hormonų pakitimai, šalutinis medikamentų poveikis, stresas. Dėl suaktyvėjusios riebalinių liaukų veiklos negyvos odos ląstelės sukimba su odos riebalų pertekliumi ir kaupiasi prie riebalinių žiočių, jas užkimšdamos. Tokia terpė yra labai palanki aknės bakterijoms. Jos dauginasi sukeldamos uždegimą, todėl pradeda formuotis spuogai. Kadangi esama įvairių aknės formų, svarbu pradėti laiku ir tinkamai ją gydyti, kad būtų susigrąžinta ne tik sveika oda, bet ir užkirstas kelias randeliams atsirasti. Ji gali būti gydoma medikamentais (antibiotikais ar hormoniniais vaistais), kosmetinėmis priemonėmis, odos šlifavimo, jos viršutinio sluoksnio atnaujinimo procedūromis, chirurginiu būdu. Šiuo metu dėl efektyvumo populiarėja gydymas fotodinamine terapija, kuri sukelia ilgalaikį aknės bėrimų išnykimą, lazeriais, kuriais galima atnaujinti net ir giluminius odos sluoksnius.

Spuogų gydymas vien tik medikamentais kai kuriais atvejais yra efektyvus, tik dažniausiai trumpalaikis. Be to, jis yra varginantis ir sudėtingas: kartais vienus vaistus tenka keisti kitais, nes bakterijos po kiek laiko prisitaikydamos prie vaistų tampa atsparios, įgyja imunitetą. Be to, išlieka medikamentų įvairių šalutinių efektų tikimybė. Tačiau aknę gydyti būtina, nes negydant neišvengiamai lieka randų, kuriems naikinti taip pat tenka pasitelkti šiuolaikinę priemonę – lazerį.

Gydymas fotodinamine terapija Omnilux, pasitelkiant mėlynosios 415 nm ir raudonosios šviesos 633 nm poveikį yra ilgalaikis, nes taip veikiamos bakterijos ne tik nyksta, bet ir mažinamas uždegimas bei skatinamas odos pažeidimų gijimas, todėl po gydymo aknės bėrimų neatsiranda ilgą laiką. Pasitelkiant šviesos terapijos galimybes yra sureguliuojamas odos riebalų išskyrimas iki normalaus lygio, skatinama kolageno gamyba, todėl pagerėja odos spalva. Kaip jau minėta, gydymas priklauso nuo aknės intensyvumo, todėl būtinas ligos įvertinimas ir tinkamas gydymo, procedūrų kiekio nustatymas. Procedūros užtrunka 20 min., nėra skausmingos, o po jų pastebimas lengvas raudonis, išnykstantis po kelių valandų. Kasdienė Jūsų veikla ir aktyvumas nėra sutrikdomas, todėl procedūrą galite paversti pietų pertraukos dalimi. Rezultatas pastebimas jau po pirmos procedūros. Įprastai kursą sudaro 8 procedūros, kurios atliekamos per mėnesį.

Išgydžius aknę, lazeriu taip pat yra efektyviai naikinami aknės randai. Abliaciniai lazeriai veikia paviršinius odos sluoksnius ir juos šalina, atveriamos žaizdelės ir, nors toks gydymas yra efektyvus, dėl ilgo gijimo laikotarpio šio tipo lazeriai yra pasitelkiami vis rečiau. Neabliacinių lazerių spinduliai veikia tik paviršinius odos sluoksnius, todėl šie lazeriai nepanaikina po spuogų atsirandančių randelių. Šiuo metu populiariausi ir efektyviausi frakciniai lazeriai, kurie atnaujina odą frakcijomis, o ne visą odos paviršių.

Randelių po spuogų gydymui taikant frakcinį CO2Re lazerį, jis gali atnaujinti odą net 7 režimais. Frakcinis odos atnaujinimas Fraxel Dual lazeriu išskirtinis tuo, kad jo metu koreguojami randeliai ir tuo pačiu metu mažinama pigmentacija. Šie lazeriai stimuliuoja, skatina atsinaujinti odos paviršinius sluoksnius ir taip mažina jų defektus bei veikia giliuosius sluoksnius. Kadangi procedūros metu aplinkiniai audiniai yra nepažeidžiami, oda gyja sparčiai. Be to, esama vėsinimo sistema kuria komforto jausmą procedūras atliekant net itin jautriose srityse. Randų gydymo rezultatai pastebimi jau po pirmosios procedūros, tačiau priklausomai nuo jų gilumo visas gydymo ciklas gali užtrukti iki metų.

Keli patarimai, padėsiantys ligai neprogresuoti:

  • Su oda elkitės švelniai: atidžiai rinkitės produktus, venkite dirginančių Jūsų odą (nevartokite sudėtyje turinčių alkoholio), per daug ją sausinančių;
  • Rinkitės aknei skirtus, nekomedogeninius kremus, jei nuo gydymo oda per daug išsausėja, rinkitės drėkinančias, atstatančias kosmetikos priemones;
  • Prauskitės šiltu, o ne karštu vandeniu;
  • Leiskite odai gyti pačiai: nekasykite, nespauskite spuogelių, tai didina randelių atsiradimo ir antrinės infekcijos riziką;
  • Nesilepinkite saulėkaitos ir soliarumo įdegiu, ultravioletiniai spinduliai sausina Jūsų odą, todėl įmanomas trumpalaikis spuogelių sumažėjimas, odos būklės pagerėjimas, tačiau jis yra laikinas. Be to, šie spinduliai skatina pigmentinių dėmių susidarymą;
  • Gerkite daug vandens – odai drėgmės reikia „iš vidaus”;
  • Prieš miegą visuomet nusivalykite veidą, eikite miegoti su švaria veido oda;
  • Maskuoti bėrimus galima,tačiau tik aknei skirtomis priemonėmis;
  • Atsiradus aknei, nesigydykite patys, kreipkitės į profesionalius gydytojus dermatologus konsultacijai, kurie įvertins odos būklę ir paskirs tinkamiausią gydymą.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas