Vyrai kviečiami profilaktiškai pasitikrinti sveikatą

Rugsėjo 15-ą buvo minima Pasaulinė kovos su prostatos vėžiu diena. Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) specialistai ragina vyrus pasirūpinti savo sveikata ir dalyvauti ligonių kasų kompensuojamoje prostatos vėžio prevencinėje programoje.

VLK duomenimis, per pirmą šių metų pusmetį pacientams buvo atlikta per 50 tūkst. kraujo tyrimų, parodančių prostatos specifinio antigeno (PSA) koncentraciją kraujyje. Tai yra 4 tūkst. paslaugų mažiau, nei buvo suteikta pernai per tą patį laikotarpį. Ligonių kasų specialistų skaičiavimais, dėl prostatos vėžio pernai nemokamai pasitikrino vos 28 proc. vyrų, kurie patenka į šios programos tikslinę grupę.

„Statistika išties nėra džiuginanti, todėl raginame vyrus nuo 50 iki 69 metų (imtinai) bei nuo 45 metų, jei jų tėvai arba broliai yra sirgę prostatos vėžiu, nedelsti ir pasitikrinti dėl šios ligos. PSA tyrimas apdraustiesiems privalomuoju sveikatos draudimu visiškai nekainuoja, nes už gydymo įstaigų suteiktas paslaugas ligonių kasos joms sumoka Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšomis. Vien šiemet programos vykdymui skirta 2,35 mln. eurų iš PSDF”, – sakė VLK Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Jurgita Grigarienė.

Prevencinės prostatos vėžio ankstyvosios diagnostikos programos tikslas – užbėgti ligai už akių, nes kuo anksčiau diagnozuojama ši klastinga liga, tuo daugiau yra galimybių ją išgydyti. Norint išsitirti pagal šią programa, reikėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją, kuris išsamiai supažindins su programa ir paskirs reikiamus tyrimus.
„Profilaktiniai tikrinimai būtini, nes pacientai ankstyvoje ligos stadijoje ilgai nejaučia jokių  simptomų.  Ilgus metus prostatoje gali progresuoti vėžys, nes šie navikai auga labai lėtai ir pacientui nesukelia jokių problemų. Simptomai atsiranda tik vėlyvosiose ligos stadijose. Ankstyva diagnostika gali padėti išvengti prostatos vėžio arba gerokai sušvelninti ligos pasekmes bei išsaugoti paciento gyvybę. Todėl labai svarbu vyrams reguliariai atlikti prevencinėje programoje numatytą kraujo tyrimą, kuris parodo PSA koncentraciją kraujyje”, –  teigė gydytojas urologas dr. Robertas Adomaitis.

Pasak jo, įvertinęs kraujo tyrimus šeimos gydytojas gali pacientą siųsti konsultuotis pas urologą ir atlikti prostatos biopsiją. Tai yra būdas objektyviai patvirtinti prostatos vėžio diagnozę.
VLK primena, kad jeigu vyras nėra programoje nustatyto amžiaus, bet nerimauja dėl savo sveikatos, taip pat gali kreiptis į savo šeimos gydytoją. Jis įvertinęs paciento būklę skirs nemokamus tyrimus ir, prireikus, išrašys siuntimą gydytojo specialisto konsultacijai.

Šiuo metu Lietuvoje nemokamai pasitikrinti galima pagal 4 vėžio prevencijos programas – prostatos, storosios žarnos vėžio, gimdos kaklelio ir krūties.

VLK inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas