Utenos ligoninė džiaugiasi Naujagimiui palankios ligoninės statusu

Šį rudenį dar aštuonios šalies gydymo įstaigos buvo pripažintos palankiomis naujagimiams ir šiuo metu tokių gydymo įstaigų jau šešiolika, dar dvi įstaigos laukia vertinimo arba yra įsipareigojusios artimiausiu metu pagerinti sąlygas kūdikiams.

Šį titulą, anot Utenos ligoninės Akušerijos ir ginekologijos sektoriaus vyr. ordinatorės gydytojos akušerės-ginekologės Jovitos Šapolienės, sunku gauti ir dar sunkiau išlaikyti. Ligoninės direktorius Dalius Drunga pabrėžė viso ligoninės personalo indėlį į šį titulą ir vylėsi, kad dėl to Utenos ir aplinkinių rajonų pacientams taps tik patrauklesniu traukos tašku, nes bus sudarytos visos sąlygos mamai būti su naujagimiu ir jį žindyti.

Viso personalo indėlis
Kaip aiškino ligoninės vadovas, šis statusas reiškia, kad naujagimiui turi būti sudaromos sąlygos būti žindomam ir būti kartu su mama, net jei vaikutis ar mama susirgo po išrašymo iš ligoninės. „Tuo atveju, jei jie vėl patenka į ligoninę, vaikas neatskiriamas nuo mamos ir abiem suteikiamos pačios geriausios sąlygos, kad neatsirastų kliuvinių natūraliam maitinimui”, – dėstė D. Druga ir pabrėžė, kad ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje jau daug metų akcentuojama žindymo svarba, įvardijama kaip nauda kūdikio bei mamos sveikatai ir ryšio tarp vaiko ir mamos užsimezgimui. Pasak vadovo, dažnai sureikšminami materialūs dalykai ir pamirštama dvasinė sfera, todėl džiugu, kad ji šiuo atveju liko nepamiršta.

Akušerijos ir ginekologijos sektoriaus vyr. ordinatorė gydytoja akušerė-ginekologė J. Šapolienė džiaugėsi, kad ligoninės administracija pasitikėjo ir suteikė galimybę tapti Naujagimiui palankia ligonine, ir dėkojo J. Stankevičienei, kuri, anot gydytojos, įdėjo daug pastangų ir darbo, kad šis statusas būtų pasiektas. J. Šapolienė patikino, jog prie to prisidėjo ir visos ligoninės personalas, bet, žinoma, didžiausios pastangos buvo dedamos pačiame skyriuje, o didžiausias įdirbis – neonatologų, naujagimių sesučių, akušerių-ginekologų ir akušerių.

Naudinga ir mamai, ir kūdikiui
Gydytoja pasakojo, jog yra dešimt žingsnelių, kuriais stengiamasi vadovautis ir vykdyti reikalavimus, keliamus šį vardą turinčiai ligoninei. Anot J. Šapolienės, visas pasaulis juda šia linkme, nes yra pripažįstama, jog žindymas yra naudingas ir motinos, ir vaiko sveikatai, ir tai pagrindžia visi moksliniai tyrimai. Žindymas sumažina tikimybę išsivystyti kai kurioms kūdikių ligoms (pavyzdžiui, meningitui, pneumonijai, leukemijai ir limfomai, diabetui, šlapimo takų infekcijoms, ausų uždegimams ir t. t.), padeda greičiau pasveikti susirgus, o kūdikiai, maitinti mamos pienu, pasižymi aukštesniu intelektu. Mamai žindymas taip pat padeda greičiau atsistatyti po gimdymo bei veikia kaip kai kurių ligų (pavyzdžiui, osteoporozės, krūties, kiaušidžių vėžio) profilaktinė priemonė.

Akušerijos ir ginekologijos sektoriaus darbuotojų pareiga yra suteikti pagimdžiusiai moteriai visą informaciją, kad ji galėtų kuo taisyklingiau ir ilgiau maitinti vaikutį. Tam jau besilaukiančios mamos lanko kursus, kad susipažintų su kūdikio maitinimo ypatumais ir iš anksto pasirengtų būsimam žindymui. Ką tik gimęs naujagimis, jei galimybės leidžia, pašnekovės teigimu, iškart dedamas pagimdžiusiai moteriai ant krūtinės, o ligoninėje mama ir kūdikis visada būna kartu. Nepatariama kūdikiui duoti nei mišinukų, nei žinduko, kad vaikutis kuo greičiau išmoktų taisyklingai žįsti. Kol šviežiai iškepta mama su naujagimiu guli ligoninėje, stengiamasi išmokyti ją taisyklingai pridėti kūdikį prie krūties, duodant valgyti vaikučiui tiek, kiek jis nori, ir tada, kai nori, nesilaikant jokio režimo. Išvykus iš ligoninės, mamoms duodami kontaktai kitų mamų, su kuriomis jos gali pasitarti iškilus bet kokiems sunkumams ar neaiškumams.

Gydytoja perspėjo, kad, norint sėkmingai žindyti, reikia ir kantrybės, ir pastangų, ir žinių bei išankstinio nusiteikimo, nes ne visada sekasi iš pirmo karto. Visas ligoninės personalas perėjo specialius kursus, kad galėtų padėti mamoms susitvarkyti su šia užduotimi sėkmingai.

Pasiekti sudėtinga
Kaip teigė J. Stankevičienė, iš šešiolikos kartu šio titulo siekusių gydymo įstaigų tik keturios buvo įvertintos teigiamai ir joms suteiktas šis garbingas statusas. Pasak jos, vertinimo komisijos nariai tikrai rimti, turintys Tarptautinės žindymo asociacijos pažymėjimus, įrodančius, kad jie gali kvalifikuotai atlikti vertinimą, o klausimynas, pagal kurį vertinamos gydymo įstaigos, sudarytas ne Lietuvoje.

Ši iniciatyva skatinama pasauliniu mastu ir ją remia daugybė pasaulio organizacijų, susijusių su žindymo skatinimu ir palaikymu – Tarptautinė žindymo konsultacijų asociacija, Jungtinių Tautų vaikų fondas, Pasaulio sveikatos organizacija, Tarptautinis kūdikių maitinimo tinklas, La Leche League International (LLLI), Žindymo medicinos akademija, Pasaulio žindymo iniciatyvų aljansas, organizacijos „Tarptautinė gera pradžia” ir „Pasauliniai tikslai” bei kitos. Anot pavaduotojos, visa tai dėl mūsų vaikų ir mūsų visų sveikatos bei gerovės, nes ši graži iniciatyva nėra atlygintina, o atliekama tik savanoriškai.

Autorės nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas