Daugiabučio renovacija gerina gyvenimo kokybę neįgaliesiems

Senieji daugiabučiai buvo statomi neatsižvelgiant į negalią turinčių žmonių poreikius. Net ir ten, kur leisdavo galimybės, buvo padaromi laiptai, siauros durys, o liftai maži ir nepritaikyti ne tik neįgaliesiems, bet ir mažų vaikų vežimėliams. Renovuojant daugiabučius, puiki proga juos pritaikyti pasikeitusioms visuomenės normoms.

Pritaikymas neįgaliesiems

Teisės aktai numato, kad žmonės su judėjimo negalia privalo turėti visas mobilumo galimybes. Komercinės ar administracinės patalpos, nauji daugiabučiai statomi laikantis teisės aktų, tačiau senieji daugiabučiai normų dažnai neatitinka. „Būtina, kad žmonės, sėdintys vežimėliuose ar mažai judantys, turintys klausos ar regos negalią, galėtų judėti laisvai, naudotis visomis paslaugomis, kurios yra įprastai prieinamos sveikiesiems“, – sakė Aplinkos ministerijos Būsto skyriaus vedėjas Ramūnas Šveikauskas. Specialisto teigimu, įsibėgėjusi Daugiabučių atnaujinimo (modernizavimo) programa yra puiki proga spręsti šiuos kokybiško gyvenimo klausimus. Juo labiau kad įrengiant nuožulnas (pandusus) ar renovuojant liftus galioja valstybės parama, todėl dabar ja pasinaudoti būtų labai racionalu. „Žinoma, prieš priimant bet kokius sprendimus dėl konkretaus daugiabučio renovacijos pirmiausia reikia tinkamai išsiaiškinti situaciją. Ar yra poreikis dėl nuožulnos, laiptų ar platesnių durų įrengimo, ar tame name yra žmonių su negalia, mažamečių vaikų“, – sakė R. Šveikauskas. Būsto skyriaus vedėjo teigimu, tokios paprastos priemonės kaip nuožulna įrengimas palengvina patekimą į daugiabutį jaunoms šeimoms, aktyviai sportuojantiems ir turintiems dviračius, vaikams ir senjorams, kurie vėliau jomis naudojasi. Nuo Utenos per 60 km nutolusioje Ukmergėje prie daugiabučio pritaikymo neįgaliesiems prisidėjo ir savivaldybė. Geroji patirtis užkrečia, todėl gyventojai, jau pasinaudoję Daugiabučių atnaujinimo (modernizavimo) programos teikiamomis galimybėmis, tikina, kad gyvenimo kokybė pasikeitė nepalyginamai: įrengtos nuožulnos, praplatinti įėjimai, pritaikytas liftas. „Tai – atperkantys dalykai, nes yra nauda ir komfortas, kas iš to, jei gyvensi name, bet negalėsi naudotis liftu. Mano nuomone, kiekviena investicija į neįgaliesiems skirtas priemones atsiperka iš karto. Tai suteikia visiems gyventojams (ne tik turintiems judėjimo negalią) galimybę naudotis geresniu patekimu į laiptinę ar savo būstus“, – tvirtino UAB Ukmergės butų ūkio Pastatų administravimo skyriaus vadovas Andrius Kalesnikas.
Net jei renovuojamame name tuo metu ir nėra žmonių su negalia, nė vienas negali būti tikras, ar gyvenimas nepasikeis. Todėl ne tik naujai statomuose, bet ir renovuojamuose pastatuose tokie klausimai turi būti sprendžiami.

Situacija Utenoje

Jei Ukmergėje renovuodami namus žmonės savo aplinkai jau skiria dėmesio, tai Utenoje, kaip informavo Utenos butų ūkio direktoriaus pavaduotojas Bronius Šaukeckas, norinčių įrengti nuožulną ar renovuoti liftą dar neatsirado.
„Aptardami investicijų planą su gyventojais viešame susirinkime mes visuomet pasiūlome įrengti nuožulną ar renovuoti liftą, deja, pritarusių tam dar nebuvo“, – sakė direktoriaus pavaduotojas. B. Šaukecko teigimu, nors investicijos, išdalytos viso namo renovacijai, nėra didelės, papildomų išlaidų gyventojai baiminasi ir nori renovuoti kuo pigiau, kartais neatsižvelgdami net į patogumo kriterijus. Kaip antai, jei liftas sugenda, tuomet visą lifto remonto kainą dengia gyventojai, o daugelis liftų yra pasenę, atitarnavę savo laiką, genda ir toliau ges. B. Šaukecko manymu, daugiabučių gyventojams, kurie turi liftus, būtų tikrai protinga pasinaudoti valstybės skiriama kompensacija ir už lifto renovaciją mokėti daug mažesnę sumą.
Specialistai pataria, jei gyventojai nusprendžia savo daugiabučio bendrojo naudojimo patalpas pritaikyti neįgaliųjų poreikiams pagal Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos suteikiamas galimybes, pirmiausia tokį pritaikymą reikėtų įtraukti į investicijų plano aptarimą. Kitais atvejais būsto pritaikymo neįgaliesiems būtinybę bei reikalingus darbus įvertina speciali savivaldybės ekspertų komanda, sudaryta iš architektų, statybos specialistų bei socialinių darbuotojų.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas